Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Φυσικός φορέας της επιδίωξης της ΝΔ για ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου αποτέλεσε η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Η νεολαία ανέλαβε να μεταλαμπαδεύσει στο χώρο της νέας γενιάς τις ιδέες και τα οράματα της παράταξης αλλά και να εκφράσει πολιτικά τις ελπίδες και τις αγωνίες των νέων για ένα καλύτερο αύριο.

17 Οκτωβρίου 1974

Ίδρυση της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας

Με εντολή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ Τιμολέων Λούλης προχώρησε, μετά τις 4 Οκτωβρίου 1974, στη σύσταση οργάνωση νεολαίας και όρισε την πρώτη συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης. Στις 16 Οκτωβρίου 1974 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αλάμπρα η πρώτη δημόσια συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ. H ιδέα να ονομαστεί ΟΝΝΕΔ η νεολαία της ΝΔ ήταν του Μάκη Καλλίγερου.

1974-1976

Διοικούσες Επιτροπές

Τα πρώτα χρόνια, αποφάσεις λαμβάνονταν από τις Διοικούσες Επιτροπές της ΟΝΝΕΔ, μέχρι το 1976 που ορίζεται η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή και ο πρώτος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

1η Διοικούσα Επιτροπή
Καρράς Αργύρης, Καλλίγερος Μάκης, Καραμητσάνης Κορνήλιος, Τσούνης Βασίλης, Δρέττας Νίκος, (Λιάπης Μιχάλης: Συμμετείχε για λίγο καιρό στην αρχή).

2η Διοικούσα Επιτροπή
Καρράς Αργύρης, Καλλίγερος Μάκης, Μοσχονάς Άγγελος, Στίνης Θεόδωρος, Δρέττας Νίκος

3η Διοικούσα Επιτροπή
Μοσχονάς Άγγελος, Δρέττας Νίκος, Κανατούρης Άρης, Παπαδημάτος Νίκος, Παπαθανασίου Λάκης, Φούτζιλας Γιώργος

4η Διοικούσα Επιτροπή
Παπαδημάτος Νίκος, Ανδρουλάκης Μιχάλης, Βασιλάκος Βαγγέλης, Ζακυνθινός Διονύσης, Χελιώτης Νίκος, Τσιγγούνης Δημήτρης, Κοσκινάς Χρήστος

1976

Αναστάσιος Παπαληγούρας

Πρώτος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τον Ιούνιο 1976 ορίστηκε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, με τη συμμετοχή στην ηγετική ομάδα των Αντώνη Σαμαρά, , Βύρωνα Πολύδωρα, Πέτρου Μακρή και Αλέκου Βασιλείου. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου ενοποιήθηκαν οι φοιτητικές οργανώσεις ΔΑΠ και ΝΔΦΚ και ο χώρος απέκτησε ενιαία έκφραση στα πανεπιστήμια. Παράλληλα με τη Δημοκρατική Πρωτοπορία εκδόθηκε και η φοιτητική εφημερίδα Ο Σπουδαστής. Τέλος, το φθινόπωρο του 1975 Ιδρύεται η Ανεξάρτητη Μαθητική Κίνηση (ΜΑΚΙ).

1978

Δημήτριος Τσιγγούνης

Στις 11 Φεβρουαρίου 1978, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε νέα Εκτελεστική Επιτροπή με επικεφαλής τον Δημήτριο Τσιγγούνη.

1982

Βασίλης Μιχαλολιάκος

Τον Ιανουάριο 1982, ο Ευάγγελος Αβέρωφ τοποθέτησε νέα ΕΕ, με πρόεδρο το Βασίλη Μιχαλολιάκο. Αναπτύχθηκε πυκνή οργανωτική δικτύωση σε όλη την Ελλάδα και άνοδος στις φοιτητικές και μαθητικές εκλογές.

1984

Ευάγγελος ΜεΪμαράκης

Τον Οκτώβριο 1984, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όρισε νέα Εκτελεστική Επιτροπή, τοποθετώντας πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Πρώτη Πανελλαδική νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Στις φοιτητικές εκλογές της 20ης Μαρτίου 1985, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρώτη δύναμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 27,23% έναντι 27,12% της ΠΚΣ.

1o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Το πρώτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με κεντρικό σύνθημα “Κάνουμε το Όραμα πράξη”, πραγματοποιήθηκε 6-9 Μαρτίου 1987 στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, σε μία κομβική εποχή για την οργάνωση και σηματοδότησε την απαρχή της κυριαρχίας της στο φοιτητικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Θεσπίστηκε η εκλογή του Προέδρου της Οργάνωσης από την εκατονταμελή Κεντρική Επιτροπή, την οποία εξέλεξαν οι 728 εκλεγμένοι σύνεδροι. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν 11 προσυνέδρια. Η ΟΝΝΕΔ πέτυχε να εκφράσει το όραμα της για την ελληνική κοινωνία, καθώς και τις προτάσεις της για καυτά ζητήματα που απασχολούσαν την ελληνική νεολαία.

Την επόμενη του Συνεδρίου, στις 9 Μαρτίου 1987, νεοεκλεγείσα Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ συνήλθε στην πρώτη της συνεδρίαση και Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

1987

Γιώργος Βουλγαράκης

Πρόεδρος: Βουλγαράκης Γεώργιος
Μανούσος Κώστας, Γιάννης Αλεβιζόπουλος, Τζαμτζής Δάνης, Φλέσσας Γιώργος, Μπλούκος, Ταχιάος Νίκος, Κάβαλος Βασίλης, Αρμάος Φραγκίσκος, Μητσόπουλος Τάσος

1989

Σταμάτης Μαύρος

Πρόεδρος: Μαύρος Σταμάτης
Γεωργιάδης Λευτέρης, Σιδέρης Πάνος, Κατσιγιάννης Δήμος, Σταυρίδης Σπύρος, Αντωνόπουλος Παναγ., Κάβαλος Βασίλης, Κουλιζάκος Γιάννης, Κατσούγκρης Παναγ., Σιέμπος Σταύρος, Γιάννης Αλεβιζόπουλος, Ασημακόπουλος, Καφέζας Θανάσης, Κοτσοβός Νίκος, Ράντος Κώστας

2o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Το Β’ Συνέδριο ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιανουαρίου 1992 στη Θεσσαλονίκη. Με κεντρικό σύνθημα “Επίθεση προς το Μέλλον. Χωρίς κανένα συμβιβασμό”, το δεύτερο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένη ιδεολογική και πολιτική συζήτηση, και έθιξε ζητήματα που μέχρι τότε αποτελούσαν ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα ναρκωτικά. Συμμετείχαν 728 εκλεγμένοι σύνεδροι και τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και ανέδειξε ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τον Γιάννη Κουλιζάκο.

1992

Γιάννης Κουλιζάκος

Πρόεδρος: Κουλιζάκος Γιάννης
Παππάς Γιάννης, Αντωνόπουλος Παναγιώτης, Γιαννόπουλος Μπάμπης, Σιδέρης Πάνος, Βρούτσης Γιάννης, Γεωργιάδης Λευτέρης, Κοτσοβός Νίκος, Σταυρίδης Σπύρος, Τσόβολος Θανάσης

1992

Κωστής Χατζηδάκης

Πρόεδρος: Χατζηδάκης Κωστής
Βαρδουλάκης Ευτύχης, Τσόβολος Θανάσης, Τσουλουχάς Σωτήρης, Χήνος Σωτήρης, Περούλιας Νίκος, Καρτσιώτης Θέμης, Ροϊλός Χρήστος, Σιδέρης Πάνος, Παπαδόπουλος Γιάννης, Κελέτσης Σταύρος, Σιγάλας Νίκος, Νικολακέας Παναγιώτης

1994

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Πρόεδρος: Στυλιανίδης Ευριπίδης
Λιακόπουλος Μάριος, Βρούτσης Γιάννης, Μαραβέλιας Δημήτρης, Τσουλουχάς Σωτήρης, Βαρδουλάκης Ευτύχης, Κόλλια Βάσω, Κόκκινος Μπάμπης, Θεοδωράκης Γιάννης, Μπαμπασίδης Κυριάκος, Μωϋσίδης Γιώργος, Στύλιος Γιώργος, Τζιώρκας Νίκος

3o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Από 19 μέχρι 21 Μαΐου 1995 στο Λουτράκι έλαβαν χώρα οι εργασίες του Γ’ Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Είχε ως κεντρικό σύνθημα το “Αλλάζουμε την Εικόνα”. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και γόνιμες προτάσεις για τα προβλήματα της νεολαίας. Συμμετείχαν, όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια, 728 εκλεγμένοι Σύνεδροι και η εκατονταμελής Κ.Ε., ενώς καθιερώθηκε 10% ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στα εκλεγμένα όργανα. Κατά την εκλογή της εκατονταμελούς Κ.Ε. οι υποστηριχτές του Π. Σιδέρη πέτυχαν σαφή πλειοψηφία έναντι των άλλων δύο διεκδικητών της προεδρίας, του Θανάση Καφέζα και του Χρήστου Ροϊλού.

1995

Πάνος Σιδέρης

Πρόεδρος: Σιδέρης Πάνος
Ιγγλέζος Τάσος, Μίχου Κωνσταντίνα, Μπαλέρμπας Νάσος, Στεργίου Γιώργος, Νικολακέας Τάκης, Μπολότσης Θρασύβουλος, Μεστροπιάν Γιάννης, Ζώης Χρήστος, Οικονόμου Γιάννης, Φεύγας Βασίλης, Γαλαμάτης Δημήτρης

1997

Δημήτρης Μαραβέλιας

Πρόεδρος: Μαραβέλιας Δημήτρης
Κόκκινος Μπάμπης, Μπαλέρμπας Νάσος, Παπάζολγου Λουκάς, Οικονόμου Γιάννης, Κουμεντάκος Πέτρος, Δούζης Γιάννης, Τεντόμας Χρήστος, Μεταξωτός Βαγγέλης, Νταούλας Διομήδης, Παππάς Νίκος, Γαλαμάτης Δημήτρης, Πέτραινας Γιώργος

4o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Στις 12, 13 και 14 Ιουνίου 1998 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το Δ’ Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με σύνθημα “Παίρνουμε θέση στο Αύριο”. Ήταν το πρώτο με την εκλογή στην προεδρία του κόμματος του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και κήρυξε με ομιλία του την έναρξη των εργασιών. Σε αυτό το Συνέδριο, καθιερώθηκε η απευθείας εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από όλα το σώμα των Συνέδρων (828 συγκεκριμένα) και έγινε αναλογικότερο το σύστημα εκλογής άλλων οργάνων, με ποσοστό σταυροδοσίας έως και το 70% ων θέσεων. Πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Οικονόμου.

1998

Γιάννης Οικονόμου

Πρόεδρος: Οικονόμου Γιάννης
Δούζης Γιάννης, Νταούλας Διομήδης, Κουρούσης Χρήστος, Νικολακάκος Ηλίας, Χατζηδημητρίου Γιώργος, Μπούλιας Λευτέρης, Κουλιζάκος Μιχάλης, Μασούρης Σωτήρης, Δρόσος Παναγιώτης, Κοτταράς Θανάσης, Γαλαμάτης Δημήτρης, Γκουγκουλής Ανδρέας, Τοκάκης Βασίλης, Γεωργακέλλος Άκης, Λιακόπουλος Νίκος, Παπασταματίου Παναγιώτης, Συρεγγέλα Μαρία, Κρυστάλλης Κώστας
Γραμματέας Κ.Ε. Μπαμπασίδης Κυριάκος

5o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Στις 2, 3 και 4 Μαρτίου συνήλθε στην Καλαμάτα το πέμπτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με κεντρικό σύνθημα “Οι Ιδέες μας είναι η Δύναμη μας”. Συνέβαλε στην ενότητα και στην ανασύνταξη της φιλελεύθερης παράταξης ώστε να εισέλθει σε πορεία νίκης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτό συμμετείχαν 800 εκλεγμένοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα που εξέλεξαν τον πρόεδρο της οργάνωσης, ενώ καθιερώθηκε και αύξηση της συμμετοχής εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

2001

Χρήστος Κουρούσης

Πρόεδρος: Κουρούσης Χρήστος
Τοκάκης Βασίλης (2001-6/2003), Γεωργακέλλος Άκης, Ζάννος Άκης, Κρυστάλλης Κώστας, Λιακόπουλος Νίκος (2001-2/2002), Παπαμιμίκος Ανδρέας, Παπανικολάου Γιώργος, Ζαΐμης Γιώργος, Παγώνης Νίκος (2001-6/2003), Συρεγγέλα Μαρία, Μασούρης Σωτήρης, Παπαρόδου Γιώργος, Σμυρλής Γιάννης, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Μεταξωτός Βαγγέλης, Στασινός Γιώργος, Κοντακτσής Σταύρος, Πατσογιάννη Κατερίνα, Κόκκινος Νίκος (6/2003), Χαλκιάς Γιώργος (6/2003)
Γραμματέας Κ.Ε. Σπυριδωνάκος Νίκος

6o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου 2004 διεξήχθη στη Χαλκίδα το ΣΤ’ Συνέδριο ΟΝΝΕΔ. Με βασικό σύνθημα “Προχωράμε με Ιδέες, καταξιωνόμαστε με Πράξεις”, το έκτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες ύστερα από την μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ που είχε προσδώσει έναν αέρα ανανέωσης στην παράταξη. Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν ιδέες και προτάσεις σχετικά με τα νέα προβλήματα που αντιμετώπιζε η νεολαία στα πρώτα χρόνια του 21ου Αιώνα. Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των μελών της Κ.Ε. από 100 σε 130, για καλύτερη εκπροσώπηση των περιφερειακών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και των φοιτητικών τμημάτων. Πρόεδρος εξελέγη Γιώργος Παπανικολάου.

2004

Γιώργος Παπανικολάου

Πρόεδρος: Παπανικολάου Γιώργος
Χρυσανθόπουλος Γιώργος, Παπαγγελόπουλος Δημήτρης, Παπαδομιχελάκης Γιώργος, Τσίγκας Ευθύμης, Μαλαπέτσας Νίκος, Σμυρλής Ιωάννης, Σκιαδόπουλος Πάρης, Βοϊδονικόλας Πιέρρος-Πέτρος, Πτωχός Δημήτρης, Κωστόπουλος Νικόλαος, Τζούτζας Γιάννης, Παπαμιμίκος Ανδρέας, Βολουδάκης Δημήτρης, Αρβανιτάκης Πέτρος, Καβαλλιεράκης Στέφανος, Κωστάκου Πέγκυ, Ζωγανάς Νίκος, Χρυσοφώτης Σπυρίδων, Ζάβαλη Μαρία, Νικολάου Παναγιώτης, Γερογιαννάκη Αγάπη
Γραμματέας Κ.Ε. Μεταξωτός Ευάγγελος

7o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Από 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2007 έλαβε χώρα το 7ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στα Καμμένα Βούρλα της Φθιώτιδας. Είχε κεντρικό σύνθημα του το “Χαμογελάμε στο Αύριο”. Προηγήθηκαν τέσσερα προσυνέδρια, στα οποία κυριάρχησε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρισκόταν στην επικαιρότητα για ένα χρόνο. Διευρύνθηκε η Κ.Ε. στα 180 μέλη. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επανεξελέξη από το Συνέδριο ο Γιώργος Παπανικολάου.

2007

Γιώργος Παπανικολάου

Πρόεδρος: Παπανικολάου Γιώργος
Χρυσανθόπουλος Γιώργος, Παρασκευόπουλος Τάκης, Μαλαπέτσας Νίκος, Σκιαδόπουλος Πάρης, Μίχος Κωνσταντίνος, Σπηλιωτοπούλου Νινέττα, Μπερδούσης Γιώργος, Παπαδημητρίου Γιώργος, Λίταινας Γιώργος, Μούσα Βάγια, Κασσελάκης Μανώλης, Μάγκλαρης Αντώνης, Παπαδομιχελάκης Γιώργος, Τσίγκας Ευθύμης, Πτωχός Δημήτρης, Νούλης Ειρηναίος, Παπαγγελόπουλος Δημήτρης, Γερογιαννάκη Αγάπη, Παππά Πόπη, Βαβουλάκης Βαρδής
Γραμματέας Κ.Ε. Μεταξωτός Ευάγγελος

Έκτακτο Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Το Έκτακτο Συνέδριο στις 14 Μαρτίου 2010 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα και από παραίνεση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, την καθιέρωση εκλογής προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση της οργάνωσης, ανοίγοντας για πρώτη φορά τις διαδικασίες στα απλά μέλη και στους οπαδούς της.

Ένα μήνα μετά, στις 18 Απριλίου 2010, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία με συμμετοχή 43.000 νέων που έδωσαν την πλειοψηφία στον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

8o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Με το σύνθημα “Όλοι από την Αρχή” να κυριαρχεί παντού, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου στη Φωκίδα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προωθήθηκαν, ομοφώνως, αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας της οργάνωσης οι οποίες δίνουν εμπράκτως “σάρκα και οστά” στην προσπάθεια της ΟΝΝΕΔ για πολιτική ανασύνταξη και οργανωτική ανασυγκρότηση. Οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των 17 εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ και τους 162 εκπροσώπους της Οργάνωσης στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε σε κλίμα απόλυτα ενωτικό, πράγμα που πιστοποίησε την πολιτική σύνθεση που πραγματοποιήθηκε.

2010

Ανδρέας Παπαμιμίκος

Πρόεδρος: Παπαμιμίκος Ανδρέας
Κατσαφάδος Κώστας, Μαρτάτος Ιωάννης, Σακαρετσάνος Δημήτρης, Κανελλόπουλος Παναγιώτης, Γρομπανόπουλος Στράτος, Ιωαννίδης Αθανάσιος, Αντωνάκης Γρηγόρης, Παπαποστόλου Απόστολος, Παπανικολόπουλος Ελπιδοφόρος, Πετρόπουλος Βασίλης, Σκιαδόπουλος Πάρης, Λυσιγάκης Νικόλαος
Γραμματέας Κ.Ε. Βασίλης Αξιώτης

9o Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στο κλειστό γυμναστήριο “Μιχάλης Μουρούτσος” του Δήμου Δάφνης – Υμηττού Αττικής. Με απόφαση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη το συνέδριο μετατράπηκε σε αρχών και θέσεων και στο τέλος των εργασιών του δημοσιεύτηκε πολιτική διακήρυξη.

2013

Σάκης Ιωαννίδης

Πρόεδρος: Σάκης Ιωαννίδης

Κωνσταντίνος Μητσόπουλος, Κωνσταντίνος  Παπαθανασόπουλος, Βασίλης Γεωργιάδης, Θοδωρής Καραγιάννης, Αποστόλης Μπακόλας, Κωνσταντίνος Μεϊντής, Θοδωρής Κουναδέας, Παύλος Μαρινάκης, Δήμητρα Λυγούρα, Μπάμπης Τσιανάκας, Ευάγγελος ( Άκης)  Θεοχάρης, Παναγιώτης Καρούμπαλης, Κωνσταντίνος Διγαλάκης, Αριστέα Διαμαντοπούλου, Σωτήρης Πολύζος, Ανδρέας Τσώκος, Κουτσογιάννης Παναγιώτης, Σιαδήμας Βασίλης, Τσιανάκας Χαράλαμπος, Θεοχάρης Ευάγγελος, Πάγκαλος Ιωάννης, Τσακιρίδου Μελίνα

2016

Βασίλης Γεωργιάδης

Πρόεδρος: Βασίλης Γεωργιάδης

Κώστας Δέρβος, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Θεόδωρος Καραγιάννης, Γιάννης Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Μεϊντής, Παύλος
Μαρινάκης, 
Γρηγόρης Στραβόλαιμος, Αριστέα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Σιαδήμας, Χαράλαμπος Τσιανάκας, Ευάγγελος Θεοχάρης, Παναγιώτης Κουτσογιάννης, Γιάννης Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Διγαλάκης, Μελίνα Τσακιρίδου, Δημήτρης Χρόνης, Ανδρέας Τσώκος

10ο Τακτικό Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έλαβε χώρα στις 15-16/04/2016 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με σύνθημα “Παίζουμε επίθεση”.
Την πρώτη ημέρα έγινε η επίσημη έναρξη του. Εντούτοις, τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες, ούτε οι προγραμματισμένες καταστατικές αλλαγές και την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν αυθαίρετα αποτελέσματα για εκλογή οργάνων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να διαγράψει τον τότε Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, ως βασικό υπεύθυνο για το πρωτοφανές φιάσκο και να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της οργάνωσης.

2016

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζεται επταμελής Διοικούσα Επιτροπή με προεδρεύοντα τον δικηγόρο Νικόλαο Σωτηρόπουλο και με στόχο η Οργάνωση να οδηγηθεί στο Συνέδριο Επανίδρυσης της μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάδειξης συνέδρων. Η ΟΝΝΕΔ εκσυγχρονίζεται και εξελίσσεται σε σύγχρονη, ανοιχτή και ευρωπαϊκή νεολαία. Την επιτροπή απαρτίζουν επίσης οι: Γιάννης Δελακουρίδης, Άκης Θεοχάρης, Δήμητρα Λυγούρα, Κατερίνα Οικονόμου, Πάρης Σκιαδόπουλος και Βασίλης Τσιατσιάμης.

Συνέδριο επανίδρυσης ΟΝΝΕΔ

Το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ αποτελεί μια ιστορική τομή για την διαδρομή της Οργάνωσής μας. Η αναγεννημένη ΟΝΝΕΔ άνοιξε τα φτερά της στο μέλλον, έκανε το «άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά», χωρίς όμως να ακυρώνει τις ιδεολογικές μάχες, τους πολιτικούς αγώνες και τους χιλιάδες απλούς νέες και νέους, οι οποίοι από το 1974 και μετά πύκνωσαν τις τάξεις της, την εδραίωσαν και τελικά δημιούργησαν την μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της πατρίδας μας.   

Μέσα από μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε η αναβάπτιση της Οργάνωσης μας για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Με τον πλέον αξιοκρατικό, αδιάβλητο και αντιπροσωπευτικό τρόπο δόθηκε η δυνατότητα σε νέες και νέους από όλη την Ελλάδα, που προηγουμένως για διάφορους λόγους ένιωθαν αποκλεισμένοι, να διεκδικήσουν την εκλογή τους στο Συνέδριο για να συμβάλλουν με τις δυνάμεις στους στο χτίσιμο της νέας ΟΝΝΕΔ.

Η ανταπόκριση ήταν απροσδόκητη και ελπιδοφόρα αφού απέδειξε ότι η ΟΝΝΕΔ έχει μακρύ μέλλον, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των συνέδρων ήταν κάτω των 23 ετών. Σε μια υποδειγματική οργανωτικά διαδικασία η ΟΝΝΕΔ άσκησε την αυτοκριτική της, προχώρησε σε ρήξεις με αγκυλώσεις που την κρατούσαν δέσμια στο παρελθόν, παρήγαγε πολιτικό λόγο, ανέδειξε την ιδεολογική της υπεροχή και ανανέωσε στην πράξη το στελεχιακό της δυναμικό. Με βαθιές ρίζες στο παρελθόν το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ ήταν το αναγκαίο εφαλτήριο όπου τα επί χρόνια ζητούμενα έγιναν στην πράξη αυτονόητα.