Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content
Δελτία Τύπου

Διακήρυξη αρχών και θέσεων

By 22 Οκτωβρίου 20164 Νοεμβρίου, 2016No Comments

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • η ηλεκτρονική διαβούλευση όπου υποβλήθηκαν 5.744 απαντήσεις και 300 άρθρα-εισηγήσεις μελών και οργανώσεων
  • οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε 4 πόλεις (Ρέθυμνο, Πάτρα, Μυτιλήνη και Κομοτηνή)
  • οι εισηγήσεις 82 συνέδρων
  • η έγκριση 4 ψηφισμάτων από το σώμα του Συνεδρίου

Το Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδριάσεων,  ψήφισε την παρακάτω διακήρυξη αρχών και θέσεων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΟΝΝΕΔ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ & ΘΕΣΕΩΝ

Παιανία, 22 Οκτωβρίου 2016

Εμείς, οι νέες και οι νέοι της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, θέτουμε τους κανόνες λειτουργίας της και επικαιροποιούμε τις αρχές και τις αξίες της, προκειμένου να έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να παράξουμε πολιτικό λόγο και δράση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και στις προδιαγραφές της νεολαίας ενός σύγχρονου κόμματος., όπως το έχει περιγράψει ο Πρόεδρος και αυριανός Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κατάληψη της εξουσίας από το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των ακραίων δορυφόρων τους. Αυτά τα δυο χρόνια χαρακτηρίζονται από την οικονομική κατάρρευση, την ασφυξία των παραγωγικών δυνάμεων, την απαξίωση των θεσμών, την στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

Είμαστε εδώ για να πούμε ξεκάθαρα πως φτάνει πια. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας κλέβουν αυτοί που μένουν μόνιμα προσκολλημμένοι στο παρελθόν. Και, τέλος, είμαστε εδώ για να ορίσουμε το πλαίσιο μέσω του οποίου θα βοηθήσουμε τον πολιτικό μας φορέα να δώσει τέλος στο τέλμα που μας βυθίζει ο εσμός του Αλέξη Τσίπρα.

Βασική αρχή λειτουργίας της Οργάνωσης πρέπει να είναι η διαφάνεια και οι ανοιχτές διαδικασίες. Επιδίωξή μας είναι όλοι οι φιλελεύθεροι νέοι και νέες της χώρας να μπορούν όχι απλώς να εκφράζονται μέσω της ΟΝΝΕΔ, αλλά να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του λόγου της. Απορρίπτουμε την στείρα ομαδοποίηση που προωθούσε τους αρεστούς αντί των χρήσιμων και ενθαρρύνουμε όποιον θέλει να συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτική δράση μας να συνταχθεί δίπλα μας, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά καθαρά και με ισότητα.

Όραμά μας είναι μια ΟΝΝΕΔ που δεν θα θυσιάζει την πολιτική της υπόσταση υπέρ μιας επιδιωκούμενης, αλλά μη επαρκούς, μαζικότητας. Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε στην Οργάνωση ξεκάθαρες ιδέες και σαφή πολιτικό λόγο. Είμαστε κεντροδεξιοί. Ασπαζόμαστε τον φιλελευθερισμό, που σημαίνει ελεύθερη οικονομία και ανοιχτή κοινωνία. Είμαστε πατριώτες, αγαπάμε τον τόπο μας και ονειρευόμαστε να δούμε την Ελλάδα να έχει τη θέση που της αξίζει στον δυτικό κόσμο. Σεβόμαστε ταυτόχρονα τις παραδόσεις μας και την διαφορετικότητα. Αντιλαμβανόμαστε την νομιμότητα ως τον θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου και ορίζουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας ως την ιδανική αναλογία μεταξύ Ελευθερίας και Ασφάλειας. Τέλος, διαχωρίζουμε τον αιχμηρό πολιτικό λόγο από την αγένεια, την απρέπεια και τον αντικοινοβουλευτισμό. Απορρίπτουμε απερίφραστα τον ακραίο λόγο και τις ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν θέση ούτε στην Παράταξή μας, ούτε σε μια φιλελεύθερη, δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία που οραματιζόμαστε.

Για να κατακτήσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα που ανακύπτουν καθημερινά. Παράλληλα, όμως, οφείλει να επενδύσει σε σταθερές οι οποίες αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις προόδου και εξέλιξης.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σύγχρονη και ανταγωνιστική Παιδεία. Αυτό σημαίνει μια ριζική μεταρρύθμιση όχι μόνο της Τριτοβάθμιας, αλλά και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Ναυαρχίδα αυτής της μεταρρύθμισης αποτελεί, φυσικά, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει κοινωνική ειρήνη, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με την καθολική τήρηση της νομιμότητας. Δεν δεχόμαστε ούτε άβατα, ούτε ζώνες παραβατικότητας, ούτε άσυλα ανομίας. Ο νόμος είναι ένας και πρέπει να ισχύει για όλους.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να προσελκύει ικανούς εργαζομένους και ερευνητές. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία ενός μικρού, αποτελεσματικού κράτους, το οποίο θα βοηθα αυτούς που το έχουν ανάγκη και θα εξασφαλίζει την κοινωνική ανέλιξη των άξιων, των εργατικών και των φιλότιμων.

Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την ουσιαστική προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, με σεβασμό στη φύση και την ιστορία του τόπου, αλλά μακριά από υπερβολικά και πατερναλιστικά μοντέλα, τα οποία απέτυχαν παταγωδώς και αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε στρατηγικά πλεονεκτήματά της, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Οι επενδύσεις αυτές, όμως, πρέπει να συντελεστούν με διαφάνεια και ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα εξασφαλίσει την απόδοση των επενδύσεων αυτών, η οποία θα επιστρέφει στην κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, αλλά πρωτίστως, η Ελλάδα πρέπει να καλλιεργήσει ένα κλίμα ομοψυχίας, το οποίο απαιτεί λόγο ενωτικό. Παρά τις πολιτικές μας διαφωνίες, το πεπρωμένο όλων των Ελλήνων είναι κοινό. Δεν είμαστε όλοι μαζί, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας διχάσει.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας γεμίζει η αντιπροσώπευση 32.000 και πλέον νέων πολιτών, μέσω του Συνεδρίου Επανίδρυσης στέλνουμε το μήνυμα της αλλαγής, η οποια αφορά πρώτα και κύρια σε εμάς και εν συνεχεία σε όλη τη χώρα. Αλλάζουμε για να μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας. Σεβόμαστε και μαθαίνουμε απο το παρελθόν, αλλά στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Μας αξίζει η καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και τίποτα να μας την στερήσει. Από την Δευτέρα και μετά, η ΟΝΝΕΔ παίρνει το μέλλον των νέων της χώραςστα χέρια της, όχι για να εκδικηθεί για το παρελθόν, αλλά για να δικαιώσει το πεπρωμένο της πιο καταρτισμένης γενιάς που γνώρισε το νέο Ελληνικό Κράτος.