Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Ομιλία του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στην 3η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

«Αγαπητά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, η 3η Τακτική Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να τηρήσουμε τα μέτρα που οι ειδικοί έχουν επιβάλει για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας.

Είναι αλήθεια, πως σε όλους μας λείπουν οι παραδοσιακές συνεδριάσεις των οργάνων και εγώ ίδιος θα ήθελα να σας κοιτάω στα μάτια και να σας πω όσα θέλω. 

Μέσα στον ένα χρόνο από το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στο οποίο μου κάνατε την ύψιστη τιμή να με εκλέξετε Πρόεδρο της Οργάνωσής μας, καταφέραμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε έναν εντυπωσιακό απολογισμό. Ο απολογισμός αυτός δεν είναι απλά κάποιες δράσεις γραμμένες σε μερικές σελίδες. Είναι κομμάτι απ’ τη ζωή μας, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, για το οποίο δαπανήσαμε προσωπικό χρόνο και καταφέραμε το μεγάλο μας στόχο: να ανοιχτούμε στην κοινωνία να βρεθούμε δίπλα στους νέους και τις ανάγκες τους. 

Ο χρόνος αυτός ήταν μόνο η αρχή. Θα σταθώ επιγραμματικά σε λίγα μόνο από τα σημεία που ξεχωρίζουν στον ετήσιο απολογισμό της ΟΝΝΕΔ.

46 πολιτικές εκδηλώσεις, 24 πολιτικές ακαδημίες, 136 προτάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, 7 ολοκληρωμένες καμπάνιες, 78 τοπικές δράσεις εθελοντισμού, 10 πανελλαδικές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αρθρογραφία και τις παρεμβάσεις των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Συμβουλίου, των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και την παρουσία μας σε κάθε γωνιά της χώρας δίνουν το στίγμα για την πολιτική που ακολουθεί η οργάνωση μας.

Ο απολογισμός αποτελεί για όλους μας ένα εργαλείο, ένα μέσο για να φέρουμε ακόμα περισσότερους νέους ανθρώπους στην οργάνωση μας. Πριν το 12ο  Συνέδριο είχα πει: «ΟΝΝΕΔ για όλους» και γι’ αυτό θέλω να κριθώ. Αν κατάφερα δηλαδή -με τη βοήθεια όλων σας- να πραγματοποιήσω το στόχο που έθεσα. Μια Οργάνωση κοντά σε όλους τους νέους. 

Η ατζέντα μας πατά σε γερά θεμέλια, στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας και πήγε πολλά βήματα μπροστά. Μιλήσαμε για ζητήματα που μας προχώρησαν, ζητήματα που είχαν ξεχαστεί, ζητήματα που μπορείς στο παρελθόν να φοβόμασταν αγγίξουμε. Όμως είναι επιθυμία δική μου και πάνω απ’ όλα επιθυμία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην αφήσουμε κανέναν έξω από την μεγάλη μας προσπάθεια. 

Δεν μείναμε κλεισμένοι στα γραφεία μας, ούτε όταν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας ήταν οι πιο δύσκολες που έχουμε συναντήσει ως τώρα. Με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις επισκεφτήκαμε πάνω από 15 νομούς της χώρας, επισκέψεις οι οποίες είχαν μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Σε κάθε μας παρουσία στο Λεκανοπέδιο και στην Περιφέρεια συναντήσαμε τα μέλη μας, τους νέους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και δίνουν τη δυναμική τους στην Οργάνωσή μας, αλλά όχι μόνο αυτούς.

Συναντήσαμε νέους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους, που θέλουν να να δημιουργήσουν. Κι αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Αλλά, για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει πρώτα να τους ακούσουμε. Θα ακούσουμε και θετικά και αρνητικά. Αλλά δεν θα κλείσουμε τα αυτιά μας αν αυτό που μας μεταφέρουν είναι δυσάρεστο. 

Και αυτή είναι η διαφορά μας από άλλες Οργανώσεις και η διαφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τους άλλους πολιτικούς. Ο Πρόεδρός μας δεν υποσχέθηκε ποτέ μαγικές λύσεις, μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και έκανε πράξεις. Στις περιπτώσεις που είδε να γίνονται λάθη, έσπευσε να τα διορθώσει, αποτελεσματικά και γρήγορα. Λάθη γίνονται, από τον καθένα από μας: ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που μένει σε αδράνεια.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προχωράμε βασισμένοι σε τρία όπλα που έχουμε ήδη στη φαρέτρα μας: 

1ον: Τα μέλη μας. Δυναμώνουμε τη φωνή της οργάνωσης στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, ιδρύοντας νέες οργανώσεις πέρα από τα σύνορά μας και είμαι περήφανος που ξεκινάμε αυτό το βήμα, αφού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουμε πια οργανωτικές δομές της ΟΝΝΕΔ. 

2ον: Η αναγνώριση της ΟΝΝΕΔ: Ο Πρωθυπουργός είναι δίπλα μας και το απέδειξε έμπρακτα, παραλαμβάνοντας ο ίδιος τον ετήσιο απολογισμό της ΟΝΝΕΔ, φορώντας τη μάσκα με το σήμα της, δίνοντας το μήνυμα ότι οι νέοι θα πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα κατά της πανδημίας. Είχαμε την τιμή να  πραγματοποιήσουμε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και κορυφαίοι Υπουργοί να μιλήσουν σε εμάς και τα μέλη μας κατά τη διάρκεια των ΟΝΝΕΔ Talks για την πανδημία και το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Την αναγνώριση αυτή την κερδίσαμε δεν μας χαρίστηκε και σας καλώ να συνεχίζουμε να την κερδίζουμε κάθε μέρα. 

3ον: Βλέπουμε Καθημερινά ότι η ΟΝΝΕΔ μεγαλώνει και ότι ακόμα και οι πιο αυστηροί κριτές της ενδιαφέρονται και χαιρετίζουν τις δράσεις της. Έχουμε 70.000 μέλη και μεγαλώνουμε την Οργάνωση με την προσωπική προσπάθεια καθενός από αυτά. Γιατί καθένα από αυτά τα μέλη αποτελεί κομμάτι της.

Συνεχίζουμε: με επιμονή στο στόχο μας με συνεχή παρουσία βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε νέο και κάθε νέα σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά.

Περιμένουμε από σας προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες. Η Κεντρική Επιτροπή είναι το όργανο που πρέπει να μας παρουσιάζει το σφυγμό της κοινωνίας. 

Τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινάμε ένα νέο εγχείρημα το οποίο φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε ως θεσμό, θέλοντας να δώσουμε φωνή σε νέους Έλληνες που ζουν στο εσωτερικό στο εξωτερικό και έχουν καταφέρει να διαπρέψουν στον τομέα τους, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν έμπνευση για όλους μας. 

Ολοκληρώνοντας την καμπάνια μας για τους Έλληνες του εξωτερικού θέλω να πω -με επιφύλαξη καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές-  πως αναμένουμε να έχουμε αύξηση των μελών μας σε χώρες εκτός Ελλάδας κατά 200 – 300% και με αυτό τον τρόπο θέτουμε τις βάσεις για να κεφαλαιοποιηθεί η γενναία μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων ελλήνων. 

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη καμπάνια για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μαθαίνοντας από τους ίδιους τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν προσπαθώντας να γίνουμε κομμάτι της λύσης.

Όλα αυτά όμως θα γίνουν με προσοχή αφού ο κορονοϊός βρίσκεται εδώ και κάνει την δεύτερη εμφάνισή του στην χώρα μας. Ζητώ από όλους σας να δώσετε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι σοβαρή και ο κορονοϊός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. 

Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα πως κανένας δεν είναι άτρωτος και κανένας ειδικός ή πολιτικός δεν θέλει να περιορίσει ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε από αυτά τα μέτρα είναι οι ζωές μας. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει μειωθεί κατά πολύ και όλοι ρίχνουν ευθύνες στους νέους. Εγώ δεν θέλω –και πιστεύω ούτε και εσείς- να είναι η γενιά μας αυτή, που θα στοχοποιηθεί και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να πεισμώσουμε και να δώσουμε όλοι το καλό παράδειγμα. 

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε μέλος της Οργάνωσης, κάθε στέλεχος και κάθε νέο άνθρωπο για την προσπάθεια και για την συμβολή του στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτόν το χρόνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο απολογισμός που παρουσιάζουμε κάθε φορά, τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο προγραμματισμός από δω και πέρα.