Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content
Αύριο

Επίσκεψη στον ΟΚΑΝΑ | #Avrio

By 3 Οκτωβρίου 2017No Comments

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των δυτικών κοινωνιών, το οποίο μαστίζει δυσανάλογα τη νεολαία είναι η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχουν τραγικά περιστατικά χαμένων ζωών και κατεστραμμένων οικογενειών, το φαινόμενο αυτό είναι περιορισμένο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ανθρώπων του ΟΚΑΝΑ.

Στα πλαίσια της  καμπάνιας «Αύριο», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών. Την Οργάνωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κώστας Δέρβος, ο Αντιπρόεδρος Παύλος Μαρινάκης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Καρασαρίνης και ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Κώστας Μαμουλής. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούμε από τον ΟΚΑΝΑ για την πρόοδο της εθνικής στρατηγικής κατά των ναρκωτικών, αλλά κυρίως να ακούσουμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.

Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί στη βάση τριών πυλώνων: της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης. Οι 75 μονάδες του έχουν πλήρη γεωγραφική διείσδυση στην ελληνική επικράτεια, με τουλάχιστον μία ανά νομό, και τα στοχευμένα ειδικά προγράμματά του προστατεύουν ευαίσθητες ομάδες όπως π.χ. στο στρατό ή στα Πανεπιστήμια. Η θεραπεία των εξαρτημένων γίνεται είτε με χρήση φαρμακευτικών ουσιών είτε «καθαρά», πάντα με την υποστήριξη ειδικευμένου προσωπικού.

Όπως μας τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ο πιο παραμελημένος τομέας στη μάχη κατά των ναρκωτικών διεθνώς είναι αυτός της κοινωνικής επανένταξης, στον οποίο αντιστοιχεί μόλις το 1% της χρηματοδότησης παγκοσμίως. Ο ρόλος της κοινωνικής επανένταξης είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να διασφαλιστεί πως το θύμα δεν θα ξαναστραφεί στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της απεξάρτησής του ή μετά το πέρας της.

Οι βασικότερες αλλαγές που θα ήθελαν να δουν οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται στους άξονες της οικογένειας και της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή της ανάμιξης με ναρκωτικές ουσίες, καθώς εκτός από το γεγονός ότι οι εξαρτήσεις μπορούν να παρουσιαστούν ως κληρονομητές, ένα στενό περιβάλλον αγάπης, υποστήριξης και ενημέρωσης αποτρέπει τις συνθήκες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών. Επίσης, η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, στη διαμόρφωση της οπτικής και της γνώμης των νέων ανθρώπων απέναντι στα ναρκωτικά και τους χρήστες. Συγκεκριμένα, αν από μικρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται την εξάρτηση σαν ασθένεια και όχι αποκλίνουσα συμπεριφορά, αφενός οι χρήστες θα αντιμετωπίζονται ως μέλη της κοινωνίας και όχι ως παρίες και αφετέρου, τα ναρκωτικά θα απαξιωθούν ως πηγή δυστυχίας και ασθένειας.

Στην Ελλάδα του #Avrio, οφείλουμε να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε τις δομές που λειτουργούν αποτελεσματικά για την κοινωνική πρόληψη σε ζητήματα ναρκωτικών, καθώς αυτά αποτελούν ένα κακό το οποίο βλάπτει κυρίως τη γενιά μας, τους νέους ανθρώπους. Κυρίως, όμως, πρέπει να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο το οποίοι δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που κατάφεραν να απεξαρτηθούν να αναπτυχθούν και να διαπρέψουν. Ένας άνθρωπος που περνάει από την κόλαση και βγαίνει με τη ζωή στα χέρια του είναι μια πραγματική «ιστορία επιτυχίας», ανώτερη από οποιοδήποτε οικονομικό μέγεθος.