Στο πλαίσιο της καμπάνιας μας με τίτλο “Αύριο”, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με εθελοντές δασοπυροσβέστες στο Δασαρχείο Παπάγου. Την οργάνωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Κώστας Δέρβος, ο Αντιπρόεδρος Παύλος Μαρινάκης και ο Τομεάρχης Εθελοντισμού Κώστας Τσούλος. Σε μια περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας, άνθρωποι από όλες τις ηλικίες και πολλοί εξ αυτών νέοι, επέλεξαν να διαθέτουν τον ελεύθερό τους χρόνο προσφέροντας εθελοντικά, αφήνοντας την ασφάλεια του σπιτιού τους και μειώνοντας τις ώρες αναψυχής.
Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην αξία του εθελοντισμού, η οποία είναι πρωτίστως πρακτική. Συμφωνήσαμε πως οι εθελοντές στην χώρα μας δεν έχουν σε καμία περίπτωση την αναγνώριση που τους αξίζει, αφού υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από κομμάτι της κοινωνίας. “Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει ουσιαστικά, πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο να διδάσκεται στα σχολεία η σημασία και η αξία της εθελοντικής προσφοράς”, μας τόνισε. Επιπλέον, καταλήξαμε πόσο σημαντική θα ήταν για τα ίδια τα παιδιά, τα οποία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, αντί να πηγαίνουν μόνο μηνιαίους περιπάτους αναψυχής, να επισκέπτονται εθελοντές, σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, να συνομιλούν μαζί τους και να αντιλαμβάνονται δίχως μεσάζοντες το μεγαλείο της προσφοράς. Τέλος, το κράτος, με απλές κινήσεις, οφείλει να παρέχει τα ελάχιστα και αυτονόητα σε κάθε εθελοντή, ειδικά σε όσους συνεπικουρούν εργασίες ασφαλείας, όπως οι δασοπυροσβέστες ή υγείας, όπως οι εθελοντές σε Νοσοκομεία ή Ιδρύματα: Εξοπλισμός, μεταφορά στο σημείο συνάντησης για όσους δεν έχουν μέσο μεταφοράς και πολλά ακόμα, τα οποία κοστίζουν πολύ λιγότερα από την ανταπόδοση που λαμβάνει, τόσο το κράτος, όσο και οι πολίτες στο σύνολό τους.
Στην Ελλάδα του #avrio, λέξεις όπως προσφορά και αλληλεγγύη, δεν θα πρέπει ούτε να χρωματίζονται πολιτικά, ούτε να αποτελούν ζητούμενα. Ο εθελοντισμός δεν είναι θεωρία, αλλά εμπεριέχει την μεγαλύτερη ουσία για την ύπαρξη ενός κοινωνικού συνόλου.