Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή δημιουργεί τις συνθήκες για να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο η Παιδεία:

  • δημιουργεί θεματικές ενότητες για την καλλιέργεια δεξιοτήτων του μέλλοντος 
  • αυστηροποιεί το πλαίσιο για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού 
  • βελτιώνει την εκμάθηση των ξένων γλωσσών και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων ήδη από μικρές ηλικίες
  • φέρνει τα ελληνικά πανεπιστήμια κοντά με πρωτοπόρα πανεπιστήμια του εξωτερικού 
  • διευρύνει τις μεθόδους αξιολόγησης των μαθητών 
  • εξορθολογίζει το σύστημα προόδου και αποφοίτησης των μαθητών 
  • στοχεύει στην καλύτερη στελέχωση των σχολικών μονάδων

Τι έχει να αντιτάξει σε όλα αυτά αντιπολίτευση; Μόνο άναρθρες κραυγές, πολιτικές χυδαιότητες και ξεπερασμένα συνθήματα: ότι η αναβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων είναι «καρκίνωμα» (!), ότι η εξοικείωση με τα αγγλικά από μικρή ηλικία είναι «δάκτυλος των ξένων» και ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα φέρουν το τέλος της δημόσιας παιδείας. Τι μας λένε οι συνδικαλιστές; Ότι η τηλεκπαίδευση στερεί από τους μαθητές την αμεσότητα της τάξης, όμως, τώρα που ξανανοίγουν τα σχολεία, προκηρύσσουν άλλη μια απεργία και προκαλούν την ταλαιπωρία του κόσμου για δυο ημέρες.

Η ΟΝΝΕΔ με την καμπάνια της «Το σχολείο που θες» κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου για τις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, πολλές από τις οποίες γίνονται τώρα νόμος του κράτους. Σε συνδυασμό με τις πάγιες θέσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια, στόχος είναι να ξαναγίνει η δημόσια παιδεία μοχλός κοινωνικής ανόδου για εκείνα τα παιδιά που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, λαμβάνοντας τα εφόδια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση ενοχλούν μόνο όσους θέλουν να μείνει την Ελλάδα στο χθες γιατί είναι οι ίδιοι κολλημένοι στο παρελθόν. Αρκετά μας κράτησαν πίσω οι ιδεοληπτικοί και οι έμποροι αριστεροσύνης με τα λεφτά στο εξωτερικό. Είναι καιρός να πάμε μπροστά.