Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Με μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα το δημογραφικό ζήτημα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη στη Θεσσαλονίκη. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της αίθουσας «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ήταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική και Οικογενειακή  Πολιτική και την Ισότητα των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, ενώ ως ομιλητής συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΟΝΝΕΔ Χρυσόστομος Τσατσούλης καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, την Υφυπουργό, τους προσκεκλημένους καθώς και τα μέλη της νεολαίας.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καθώς ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται κατά τα φυσιολογικά, χωρίς ταυτόχρονα οι γεννήσεις να συμβάλλουν στην ομαλή ανανέωσή του. Σύμφωνα με στατιστικές και έρευνες έχει υπολογιστεί από τις αρμόδιες αρχές ότι για να ανανεωθεί ομαλά ο πληθυσμός της γης, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει 2,1 παιδιά. Στην Ευρώπη καμία χώρα δεν φτάνει αυτό το νούμερο αλλά υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία που βρίσκονται κοντά (1,8). Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω και βρίσκεται περίπου στο 1,3.

Η αβεβαιότητα των νέων για το μέλλον αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στο να μην επιδιώκουν να κάνουν οικογένεια σε μικρές ηλικίες, όπως άλλωστε και οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες περιόδους κρίσεων που επηρέασαν τη γονιμότητα. Πώς όμως μπορούν να αυξηθούν οι γεννήσεις που αποτελούν το κλειδί στη λύση του δημογραφικού; Πώς μπορούν οι νέοι και οι νέες οικογένειες να θελήσουν να γίνουν γονείς;

Για τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στους νέους και την πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε η αρμόδια Υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, η οποία, αφού ευχαρίστησε την ΟΝΝΕΔ για την πρόσκληση, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συμμετείχα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για το δημογραφικό. Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι νέες και νέοι αφουγκράζονται με άμεσα αντανακλαστικά τα ζητήματα της κοινωνίας, προβληματίζονται και δρουν. Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και βρίσκεται ψηλά στη λίστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτείται μια συνεκτική, διαχρονική, ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ένας φρέσκος και εποικοδομητικός διάλογος με νέους ανθρώπους που ενισχύει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι νέοι, οι προοπτικές και οι ανάγκες τους βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Κυβέρνησης: από το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τους νέους μας που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα μέχρι το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες οικογένειες».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δεσμεύθηκε πως η ΟΝΝΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα πλέγμα δράσεων και συναντήσεων με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα συμβάλλει στην συζήτηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και δήλωσε:

«Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ σε αυτήν την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιούμε μετά από αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πέμπτη φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και η ανταπόκριση όλων σας είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω και την Υφυπουργό κ. Συρεγγέλα για την παρουσία της και για τη διαρκή στήριξή της στην Οργάνωσή μας. Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα μας αλλά για να το λύσουμε πρέπει να εντρυφήσουμε στις γενεσιουργούς αιτίες του. Η επίλυση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος χρειάζεται συνεχή μέριμνα και ρεαλιστικές προσεγγίσεις, όπως άλλωστε έχει κάνει η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλα τα κομβικής σημασίας ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Γιατί η Νέα Δημοκρατία μιλάει με πράξεις, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν εστιάζει στην πολιτική, αλλά επενδύει στο διχασμό».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό προς τα μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: https://www.dropbox.com/sh/k8dnl80wn0dsr2f/AADzSBCpSrZiR4AVoQ4vGlWJa?dl=0