Η 4η Απριλίου είναι αφιερωμένη στους μικρούς, αδέσποτους φίλους μας. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η ΟΝΝΕΔ συνάντησε την κυρία Ελένη Δέδε, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού «Dog’s Voice» για την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, που στηρίζει το έργο 112 φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα, διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και παρέχοντας, παράλληλα, τη νομική υποστήριξη για καταγγελίες κακοποίησης ζώων.
Λαμβάνοντας την απαραίτητη μέριμνα για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού της ΟΝΝΕΔ Χριστίνα Γιασκουλίδη, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος Εθελοντισμού, Χρήστος Παπούλιας και το μέλος της Γραμματείας Εθελοντισμού Μάρα Τσίτσικα επισκέφθηκαν τις δομές της «Dog’s Voice» και συνομίλησαν με την κυρία Δέδε για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς.
Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο εισάγει ένα ισχυρό και αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς με στόχους τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία τους, μέσω ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας της κεντρικής κρατικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και φιλοζωικών οργανώσεων. Η Dog’s Voice καλωσορίζει το νέο νομοσχέδιο, καθώς όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν το νομοσχέδιο αυτό εισάγει τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, δημιουργεί για πρώτη φορά ένα εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, επιβάλλει κανόνες στην αναπαραγωγική διαδικασία των ζώων, δημιουργεί ένα πλαίσιο εποπτείας από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει την Εθνική Γραμμή Καταγγελιών και προβλέπει τα απαιτούμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.
Μέσα στις θέσεις της Dog’s Voice οι οποίες αντανακλώνται στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι:
– Ο έλεγχος των γεννήσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς από τις οποίες προέρχονται και τα αδέσποτα ζώα..
– Η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της παράνομης εκτροφής ζώων συντροφιάς με συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
– Η ανάδειξη της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων ως ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για απόκτηση κατοικίδιου ζώου συντροφιάς από πολίτες εσωτερικού και εξωτερικού.
– Η παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων σε πολίτες για στείρωση και τοποθέτηση microchip και η προστασία των ζώων από κακοποίηση με την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων αδικημάτων και ενίσχυση του θεσμού του Εισαγγελέα ζώων σε όλη την επικράτεια.
– Η εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
– Η καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής για τα ζώα συντροφιάς με στόχο την μείωση του πληθυσμού αδέσποτων ζώων και την αύξηση των επιπέδων ευζωίας των ζώων συντροφιάς στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, Δήμων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της «Dog’s Voice», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που από το 2017 στηρίζει έμπρακτα 112 φιλοζωικές οργανώσεις στη χώρα μας και κυρίως αγωνίζεται καθημερινά για τη βελτιώση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ενέργειες της και με το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς συνδράμει έμπρακτα οργανώσεις όπως είναι η «Dog’s Voice». Ένα νομοσχέδιο το οποίο προασπίζεται τις ελευθερίες των ζώων, δημιουργεί το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς και δημιουργεί την εθνική γραμμή καταγγελιών για να προστατεύσουμε αυτά τα πλάσματα που μας δίνουν αμέριστα και ανιδιοτελώς την αγάπη τους».