Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

«Κερδίζουμε πίσω τις ζωές μας» λέγεται η νέα καμπάνια της ΟΝΝΕΔ που στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από τον εμβολιασμό, καθώς και την ανάδειξη της αναγκαιότητάς του. Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής, η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε την πρώτη προγραμματισμένη της διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένο τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο και καθηγητή παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χαράλαμπο Γώγο. 

Ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία μεταδόθηκε από το κανάλι της ΟΝΝΕΔ στο YouTube έκανε μια συνοπτική παρουσίαση αναφορικά με τη νόσο Covid-19 από την εμφάνισή της, για τη συμπτωματολογία, τους τρόπους πρόληψης και αποφυγής μετάδοσης του ιού αλλά και τον εμβολιασμό, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει. 

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γώγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας συγχαρώ για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που έχετε λάβει. Η νόσος Covid-19 είναι κάτι που μας αφορά όλους και δεν κάνει διακρίσεις σε καμία πληθυσμιακή ομάδα, γι’ αυτό και βασικός στόχος είναι η ενημέρωση όλων. Ειδικά για τους νέους η ενημέρωση, η επικοινωνία των μηνυμάτων και των δεδομένων γύρω από τον ιό SARS-CoV-2 πρέπει να γίνεται από ανθρώπους της δικής τους ηλικίας προκειμένου να διαχέεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά η πληροφορία». 

Ο κ. Γώγος απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην συζήτηση, αλλά και σε ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθούσε ζωντανά, παρέθεσε ορισμένα δεδομένα και στοιχεία για:

  • Τη μέχρι στιγμής μετάλλαξη του ιού, η οποία όπως ανέφερε δε φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά αφορά κυρίως την αύξηση της μεταδοτικότητάς του.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει μια ανοσιακή κάλυψη της τάξης του 60-75% του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να καταστούν τα κρούσματα περιστασιακά. 
  • Τη διαδικασία παραγωγής των εμβολίων -την οποία χαρακτήρισε άκρως ασφαλή-, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας και πραγματοποίησης των εμβολίων και το πώς μας προστατεύουν από τη νόσο, δημιουργώντας αντισώματα. 

Σε ερώτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ για διασπορά ψευδών ειδήσεων για καθυστερήσεις στη διαδικασία των εμβολιασμών και για τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο ο καθηγητής κ. Γώγος ανέφερε:

  • Η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται παγκοσμίως σε σχέση με τα αναμενόμενα λόγω προβλημάτων με τη διαθεσιμότητα και την προμήθεια εμβολίων από όλες τις εταιρείες. Η Ελλάδα πάντως ευρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ρυθμός εμβολιασμού αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.
  • Με δεδομένο το ότι έχουν εμβολιαστεί ήδη εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι ενδεχόμενες παρενέργειες που ίσως παρουσιαστούν μεμονωμένα είναι πολύ σπάνιες και συνηθώς τοπικές. Είναι μάλιστα πιθανόν λιγότερες και μικρότερης έντασης σε σχέση με άλλες που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς άλλα εμβόλια ή φάρμακα που βρίσκονται στην κυκλοφορία, ενώ όσον αφορά τις αλλεργίες, που επίσης εμφανίζονται σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό, λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον αρμόδιο ιατρό πριν εμβολιαστεί κάποιος.
  • Επιπλέον, το κομμάτι γενετικού υλικού το οποίο υπάρχει στο εμβόλιο, εισάγεται εκτός κυττάρου, δίχως να ενσωματωθεί στο γενετικό μας υλικό και καταστρέφεται μέσα σε λίγες μέρες δίνοντας το έναυσμα για παραγωγή αντιγόνων.

 

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, καλωσορίζοντας τον καθηγητή κ. Γώγο, ανέφερε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Καθηγητή τόσο για την σημερινή του παρουσία στη συζήτησή μας αλλά και για την πολύμηνη προσφορά του στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η λέξη εμβόλιο είναι συνυφασμένη με την ελπίδα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε όμως, πως το εμβόλιο δεν είναι απλώς η ελπίδα, αλλά η μόνη λύση. Στην προσπάθειά μας να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, θέλουμε από αυτό το βήμα να προβάλουμε την άποψη των ειδικών και της επιστήμης. Η γενιά μας είναι αυτή που έχει περισσότερο την υποχρέωση, να προβάλει την επιστημονική αλήθεια, ως μια γενιά που παλεύει όσο καμία για ακόμα μεγαλύτερη κατάρτιση , που έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες δυσκολίες και παλεύει καθημερινά για να τα καταφέρει. Οι νέοι εμπιστεύονται την επιστήμη και οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, γι’ αυτό κι εμείς στην ΟΝΝΕΔ ακολουθούμε τη φωνή των ειδικών, όπως άλλωστε πράττει με τις αποφάσεις της η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ολόκληρη τη συζήτηση με τον καθηγητή κ. Γώγο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: