Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε μια συζήτηση με νέους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Υπουργός, σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, απάντησε σε όλες τις απορίες επτά νέων επαγγελματιών, στα fake news για την δήθεν «κατάργηση» εργασιακών δικαιωμάτων και το πώς το νομοσχέδιο θα μπορέσει να λύσει χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Αναστασόπουλος, ο Μιχάλης Μιχαλακόπουλος Τομεάρχης Εργασίας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ καθώς και οι:

  • Άννα-Μαρία Δεοδάτη, υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα,
  • Παναγιώτης Μπούνας, υπάλληλος σε κατάστημα εστίασης,
  • Μαριλένα Παπαγεωργίου, εργαζόμενη με διευρυμένο ωράριο σε ελεγκτική εταιρεία,
  • Γεώργιος Χαμάκος, Χημικός που απασχολείται στον τομέα της βιομηχανίας και μέλος της Στ.Α. Ένωσης Ελλήνων Χημικών,
  • Αλεξάνδρα Μάλλιου εργαζόμενη με καθεστώς τηλεργασίας σε πολυεθνική εταιρεία και
  • Αργύρης Σίδερης, HR Manager

ενώ συντονιστής ήταν ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γακόπουλος.

Οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων, αφορούσαν ολόκληρο το φάσμα των αλλαγών που διέπουν το νομοσχέδιο: από την διευρυμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, τα κόστη και την κάλυψή τους ως υποχρέωση των εργοδοτών αλλά και το δικαίωμα ψηφιακής αποσύνδεσης, την διασφάλιση του οκταώρου και τη μεταφορά ωρών από περιόδους αυξημένων ωραρίων σε μεγαλύτερα διαστήματα άδειας ή και εξασφάλιση ρεπό, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την εφαρμογή της, καθώς και την εξασφάλιση τόσο των συλλογικών διεκδικήσεων των εργαζομένων για επιπρόσθετες παροχές και αμοιβές όσο και των δικαιωμάτων τους στην απεργία και τη λήψη αποφάσεων μεταξύ των εργαζομένων με δημοκρατικές διαδικασίες.

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρά με βήμα σημειωτόν. Πρέπει να παρακολουθούμε τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, εφαρμόζοντας παράλληλα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό κάνουμε συνολικά με την πολιτική μας και φυσικά με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που επιδιώκει να συνδυάσει τον στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ανάπτυξη της οικονομίας με τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Φέρνουμε μια σειρά από σύγχρονα, ευρωπαϊκά μέτρα που δίνουν παραπάνω επιλογές, παραπάνω δυνατότητες και παραπάνω δικαιώματα στους εργαζομένους».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απάντησε σε ερωτήματα νέων εργαζομένων για θέματα όπως τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που -όπως είπε- «υπάρχει εδώ και 30 χρόνια έστω και αν κάποιοι με μνήμη χρυσόψαρου προσποιούνται ότι δεν υπάρχει», τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την πάταξη της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς «θα επιτρέπει σε κράτος, εργοδότη και εργαζόμενο να βλέπουν τα ίδια πράγματα για το τι συμβαίνει στην εργασιακή σχέση και αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους τίμιους εργοδότες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος κατέληξε ότι «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, για την ενίσχυση των γονικών αδειών και την προστασία του πατέρα. Δημιουργούμε πλαίσιο για την τηλεργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση, εισάγουμε μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στο delivery. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φαντάσματα για δήθεν κατάργηση 8ωρου, μιλάει για οδοστρωτήρες και για εργασιακές γαλέρες. Μάλλον μιλάει για ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τους βόλευε να περάσουμε, αλλά όχι για αυτό που φέρνουμε εμείς! Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο φιλελεύθερο και λαϊκό κόμμα για αυτό προσπαθούμε σε όλες τις ρυθμίσεις που φέρνουμε να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία. Δίνουμε λύσεις σύγχρονες, ευρωπαϊκές που να οδηγούν τα πράγματα μπροστά. Εμείς λοιπόν προχωρούμε με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με τα δόγματα και τα συνθήματα!»

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ευχαριστώντας θερμά τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την παρουσία του στην συζήτηση, δήλωσε: «Επιλέξαμε  να ξεκινήσουμε την πρώτη μας αυτή διά ζώσης εκδήλωση με το ζήτημα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο δίνει ουσιαστική δύναμη στους εργαζομένους, αμβλύνει αντιθέσεις, ισορροπεί την κατάσταση εντός της αγοράς εργασίας και το σημαντικότερο: για πρώτη φορά αφουγκράζεται τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα, όχι ιδεοληψιών, αλλά είναι ένα νομοσχέδιο που ξεκινά από την κοινωνία και καταλήγει στην κοινωνία και σε αντίθεση με παλιότερους νόμους επιχειρεί να λύσει και όχι να «κουκουλώσει» τα προβλήματα στους χώρους εργασίας. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος που εκφράζεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνος που εκφράζει την αληθινή πρόοδο και έχει ουσιαστική κοινωνική ευαισθησία».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Στιγμιότυπα της συζήτησης νέων επαγγελματιών με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη μπορείτε να δείτε εδώ: