Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο τη μετάβαση των Δικαστηρίων και της απονομής δικαιοσύνης σε νέα τροχιά αφορούσε η εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η ΟΝΝΕΔ και η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Τσιάρας και Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ως ομιλητής παραβρέθηκε και ο Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της παράταξης «Με το Δικηγόρο» Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση απαρτιζόταν κυρίως από νέους δικηγόρους, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης στην έναρξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του δήλωσε: «Για να πετύχει μια μεταρρύθμιση εκτός από τις προθέσεις πρέπει να υπάρχουν πριν απ’ όλα οι κατάλληλοι άνθρωποι. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί που είναι σήμερα εδώ είναι άνθρωποι που μπορούν να υλοποιήσουν μεγάλες αλλαγές: είναι αποτελεσματικοί και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με λαϊκίστικο τρόπο, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και επιδιώκουν την επίλυση των προβλημάτων.

Η Δικαιοσύνη έχει να αντιμετωπίσει το «τέρας της γραφειοκρατίας» που δυσχεραίνει τη ζωή δικηγόρων, δικαστών και πολιτών –κι αυτό ως δικηγόρος εγώ ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι από μας το γνωρίζουμε πολύ καλά. Μετά από τις καταστροφικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στο χώρο της δικαιοσύνης, όπως ο Ποινικός Κώδικας που νομοθετήθηκε αιφνιδιαστικά παραμονές των εκλογών για να υποθηκεύσει εκατοντάδες υποθέσεις, ήρθε μια Κυβέρνηση η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αποκαθιστώντας λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και αδικίες του παρελθόντος.

Και το κυριότερο, προχωρά σε τομές που αναβαθμίζουν συνολικά τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του νομικού κόσμου».

Ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, δήλωσε: «Η ανάγκη για μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή ήταν ανέκαθεν επιτακτική, κάτι που στην περίοδο της πανδημίας έγινε ακόμη πιο φανερό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες της πολτείας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης κατά την τελευταία διετία, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του εγχειρήματος και ταυτόχρονα η ανάγκη για την ύπαρξη πρόνοιας, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, να αποτελέσει δηλαδή μια μεταρρύθμιση ισότιμα επωφελή για όλους τους πολίτες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η απολούστευση διαδικασιών στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο, ένα μέσο στα χέρια των δικαστικών λειτουργών ώστε να επιτύχουμε την έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή δικαίου στη χώρα μας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει προς την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είπε μεταξύ άλλων πως «Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί περισσότερα από 30 έργα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών που εντάσσονται στην στρατηγική της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» Έχουμε μετατρέψει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος σε κυβερνητικές προτεραιότητες προκειμένου να υλοποιήσουμε τη ψηφιακή μετάβαση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εφαρμόζουμε πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα, αφενός για τον νομικό κόσμο και τους δικαστικούς λειτουργούς, αφετέρου για τους ίδιους τους πολίτες.

Η ψηφιακή μας πολιτική στον τομέα της δικαιοσύνης διαρθρώνεται σε πολλούς τομείς και έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Καθημερινά απλοποιούμε σύνθετες διαδικασίες, βελτιώνουμε το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα βελτιώνοντας την πρόσβαση των πολιτών στο δικαστικό σύστημα. Η συνολική μας πολιτική διευκολύνει την καθημερινότητα των Δικηγόρων, και συμβάλει στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος αναλυτικά στο σύνολο των καινοτομιών των τελευταίων ετών, όπως η θεσμοθέτηση των Υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια, η επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης, το  Εθνικό Ποινικό Μητρώο, η αναβάθμιση συστήματος Τήρησης Πρακτικών στα Ποινικά Δικαστήρια, η ψηφιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, η Ηλεκτρονική Κατάθεση Δικογράφων και η Ηλεκτρονική Επίδοση.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε αναλυτικά στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, όπως η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου και των πιστοποιητικών κληρονομιάς, η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή επίσημου αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων και η πρόσβαση των δεδομένων που τηρούνται στο Κτηματολόγιο. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός δήλωσε: «Ο στόχος μας από εδώ και πέρα είναι μια Δικαιοσύνη πιο γρήγορη, πιο οργανωμένη, πιο αξιόπιστη, πιο λειτουργική με την ψηφιακή και εξ αποστάσεως διεκπεραίωση μιας σειράς διαδικασιών (κληρονομητήρια, συναινετικές προσημειώσεις, διαταγές πληρωμής, την τήρηση εθνικών ηλεκτρονικών καταλόγων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, την τηλεδιάσκεψη σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα). Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μέσα από το gov.gr δωρεάν διάθεση άυλων ψηφιακών υπογραφών για όλους τους δικηγόρους της χώρας. Απλοποιώντας και ψηφιοποιώντας διαδικασίες, ενδυναμώνουμε δικηγόρους και δικαστές και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη».

Ο Σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος δήλωσε: «Πριν 15 περίπου χρόνια ήμασταν από τους πρώτους ως Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις που θέσαμε στο επίκεντρο των συζητήσεων και ως βασικό μας στόχο την ηλεκτρονική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την εξοικείωση των δικηγόρων με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Για πολλά χρόνια έκτοτε τα βήματα που γίνονταν ήταν μικρά και διστακτικά. Ωστόσο, τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της ύπαρξης στις κατάλληλες θέσεις ανθρώπων που πιστεύουν στο στοίχημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, έγιναν αρκετά βήματα μπροστά. Βήματα που κάποτε φάνταζαν αδύνατα. Ήμαστε πολύ χαρούμενοι που από πλευράς μας, με τις δικές μας δυνάμεις, έχουμε συμβάλει στην πρόοδο αυτό.

Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός των δικαστηριακών υπηρεσιών και των δικαστηρίων. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μέχρι τέλους καθώς συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, ενώ μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό μέσο αξιολόγησης δικαστηριακών υπηρεσιών, υπαλλήλων και δικαστικών, αναβαθμίζοντας έτσι συνολικά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλά και τις δικηγορικές υπηρεσίες ειδικότερα. Βασική μας επιδίωξη στο εξής είναι η επέκταση της σε όλες τις διαδικασίες και η αξιοποίηση της από τους δικηγόρους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς κεντρικός-τελικός μας στόχος αποτελεί η κατάργηση όλων των «ουρών» και των χρονοβόρων αναμονών στα δικαστήρια, στα οποία οι δικηγόροι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο για να παριστάμεθα ενώπιον τους».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπούγας, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου και ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και έδωσαν συγχαρητήρια για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Στέλιος Λεριός και Έλενα Γκερέκου, καθώς και ο επικεφαλής του θεματικού τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Ανδρέας Τζουμάνης.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο:

https://www.dropbox.com/sh/3j5ntf29j847fr1/AADxB6XLEQvIfGLriYncls4Xa?dl=0