Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τον έλεγχο της διασποράς του ιού και την αντιμετώπιση της πανδημίας ενισχύεται με τη δυνατότητα διενέργειας οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ, που μας φέρνουν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα self-tests πραγματοποιούνται κατ’ οίκον με τη λήψη ρινικού δείγματος χωρίς την υποστήριξη κάποιου ειδικού, μιας και το κάθε τεστ συνοδεύεται από σαφείς έντυπες οδηγίες, τόσο για την ορθή λήψη του δείγματος, όσο και για την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο, το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Με σκοπό την ενημέρωση των νέων για τον τρόπο πραγματοποίησης των ρινικών self-test τα οποία απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία, η ΟΝΝΕΔ δημιούργησε ένα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες, στο οποίο η φαρμακοποιός Δήμητρα Κούτσικου επιδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει τη δειγματοληψία στο σπίτι του.

Τα πρώτα δείγματα από τη χρήση των self-tests, μετά την έναρξη της διανομής τους στα φαρμακεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με χιλιάδες ελέγχους να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενόψει της επαναλειτουργίας της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα λύκεια της χώρας. Πρόκειται για μια συμπληρωματική διαδικασία στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, που στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση των ασυμπτωματικών πολιτών που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Η υποχρέωση της διενέργειας self-test θα προβλέπεται για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, ιδίως για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, στα δικαστήρια, αλλά και ήδη φυσικά για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρήσει στη διενέργεια επαναληπτικού τεστ προς επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος από επαγγελματία υγείας.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Ας μην επιτρέψουμε στην κόπωση του ενός χρόνου να επηρεάσει την τελική ευθεία της κοινής μας προσπάθειας να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία ισχυροί και, πάνω από όλα, υγιείς. Έχουμε χρέος ως νέοι άνθρωποι να μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο και να συνεχίσουμε ενωμένοι τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του ιού ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Τα selftests είναι ένα ακόμη βήμα για να καταφέρουμε να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας».

Το βίντεο με τις οδηγίες για την πραγματοποίηση των ρινικών self-tests μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Αναλυτικά οι οδηγίες:

 • Πριν ξεκινήσει η διαδικασία είναι σημαντικό να απολυμάνουμε τα χέρια μας.
 • Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τεστ, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που το συνοδεύουν. Το self-test έχει απλές οδηγίες χρήσης για να μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μόνος του.
 • Το συγκεκριμένο ρινικό τεστ πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικής μπατονέτας που τοποθετούμε και στα 2 ρουθούνια σε βάθος περίπου 2,5 εκατοστών.
 • Για να υπάρχει επάρκεια δείγματος περιστρέφουμε τη μπατονέτα περίπου 5 φορές σε κάθε ρουθούνι.
 • Για τη λήψη επαρκούς υλικού δε χρειάζεται η μπατονέτα να μπει σε τόσο μεγάλο βάθος όπως στα rapid tests.
 • Τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το ειδικό υγρό και την ανεβοκατεβάζουμε 4-5 φορές.
 • Πιέζουμε ελαφρώς από όλες τις πλευρές, ώστε να γίνει σωστά η ανίχνευση.
 • Στη συνέχεια, τοποθετούμε το καπάκι με το αντιδραστήριο στο σωλήνα με το υγρό.
 • Με προσοχή ρίχνουμε 4 σταγόνες στην ειδική οπή του πλαισίου ανάγνωσης.
 • Περιμένουμε δεκαπέντε λεπτά προκειμένου να κάνουμε ανάγνωση του αποτελέσματος.
 • Εάν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή στο γράμμα C, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
 • Εάν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C και Τ, το αποτέλεσμα είναι θετικό.
 • Εάν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή στο γράμμα Τ, τότε η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί.
 • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, πρέπει να το δηλώσουμε στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρήσουμε στη διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου.