Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content
Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του project #2030gr Youth Forum της ΟΝΝΕΔ- Ρεκόρ προβολών- πάνω από 50 ομιλητές, Ο Πρωθυπουργός, κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν το παρών

By 26 Ιουνίου 2021No Comments

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του project2030.gr Youth Forum της ΟΝΝΕΔ, ένα Forum νέων που θέλει να δείξει πώς οι σημερινοί εικοσάρηδες και οι τριαντάρηδες μπορούν να δημιουργήσουν την Ελλάδα του 2030. Μετά την τιμητική συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες νέων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, καταφέραμε να περιγράψουμε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί το ανανεωμένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο από τη μια θα εξασφαλίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα της οικονομίας και από την άλλη θα συμβάλει στη μετάβασή της προς την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Σε 10 διαφορετικά sessions συναντήσαμε πάνω από 50 νέους είτε δια ζώσης, είτε μέσω της πλατφόρμας Zoom οι οποίοι έχουν καταφέρει ο καθένας στον τομέα του να δημιουργήσει και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του.

Το project2030.gr Youth Forum powered by ΟΝΝΕΔ παρακολούθησαν πάνω από 40.000 μοναδικοί χρήστες στο YouTube και στα social media, ενώ το hashtag #2030gr ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης στα trending topics του twitter.

Η πρώτη ενότητα με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό» μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τα success stories πέντε νέων ανθρώπων και να ακούσουμε πως άλλαξαν τη ζωή τους και μεταπήδησαν από μια σταδιοδρομία σε έναν άλλο επαγγελματικό δρόμο, κάνοντας κάτι που τους ενθουσίαζε και πέτυχαν ακολουθώντας το όνειρό τους.

Η Κατερίνα Σαντίκου ίδρυσε την εταιρεία “Workathlon” θέλοντας να δώσει λύση στη στελέχωση προσωπικού φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Σκοπός της: να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν και να προσλάβουν τα μεγαλύτερα ταλέντα. Ο Γιώργος Σπαθής μας μίλησε για την “Speakit” την εταιρεία του η οποία εξειδικεύεται στην κάλυψη θέσεων εργασίας σε πόστα ξενόγλωσσης εξυπηρέτησης πελατών. Η Ανθή Μητράκου ίδρυσε στο Σικάγο πριν 9 χρόνια τη δική της επιχείρηση και με την εμπειρία της ως δημοσιογράφου δημιούργησε το «PortesMagazine» το οποίο αναδεικνύει και προωθεί στην Αμερική την Ελλάδα.

Ο Σταύρος Τσομπανίδης έχει ιδρύσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία «Phee» η οποία αξιοποιώντας φύκια από τις ακτές της χώρας μας, τα μετατρέπει σε αξεσουάρ τα οποία εξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.H Εύα-Μαρία Σαρηγιαννίδου δημιούργησε την «ThriveManagementSolutions» επιδιώκοντας να βοηθήσει την οργάνωση πωλήσεων σε διάφορους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της υγείας.

Κεντρικός ομιλητής στην θεματική που άνοιξε το project 2030.gr ήταν ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους νέους επιχειρηματίες δήλωσε: «Στην Ελλάδα του 2030 θα πρωταγωνιστήσουν οι γενιές των σημερινών εικοσάρηδων, τριαντάρηδων, ενδεχομένως οι γενιές των σημερινών εφήβων, των παιδιών που μόλις έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, των παιδιών που θέλουν να δώσουν εξετάσεις τη Δευτέρα για να μπουν σε πρότυπα σχολεία. Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας και εμείς είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές, για να μπορέσετε τελικά να έχετε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς σας. Η μεγαλύτερη έννοια που έχω όταν συνομιλώ με νέους ανθρώπους είναι ακριβώς αυτή. Ότι πολλά νέα παιδιά έρχονται και μας λένε δεν αισθάνομαι ότι θα τα καταφέρω όσο καλά τα κατάφεραν οι γονείς μας ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Και αυτό για εμένα προσωπικά αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, είναι μια πρόκληση η οποία διατρέχει οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής μας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «Θέλω να σας θυμίσω ότι εκλεγήκαμε ως Κυβέρνηση με τη δέσμευση να οδηγήσουμε τη χώρα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας. Η πανδημία μάς πήγε πίσω, ταυτόχρονα όμως υπήρξε και ο καταλύτης για μία σειρά από μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης στην εναρκτήρια θεματική, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρωθυπουργό και τους νέους επιχειρηματίες που τίμησαν με την παρουσία τους αυτό το ξεχωριστό εγχείρημα της ΟΝΝΕΔ ανέφερε: «Ησημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη, την προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στους νέους ανθρώπους και την έμφαση στις πολιτικές που έχουν τη γενιά μας στο επίκεντρο. Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της στήριξε τους πολίτες όταν το χρειάζονταν πιο πολύ από ποτέ,χωρίς να σταματήσει το σχεδιασμό της, το μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό της έργο».

Τώρα που οι εμβολιασμοί αυξάνονται καθημερινά και οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται, τώρα που συγκρατημένα και με προσοχή μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την κανονικότητα, τώρα που έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά, τώρα είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε το σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πορευθούμε προς την επόμενη δεκαετία. Η φιλοσοφία του Forum που ξεκινάμε σήμερα και φιλοδοξούμε να συνεχιστεί είναι να ακούσουμε τις ιστορίες νέων ανθρώπων από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, που κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και με οδηγό μας αυτές τις ιστορίες να συνθέσουμε την Ελλάδα του 2030.Οι βασικές αρχές γύρω από τις οποίες χτίστηκε το project2030.gr είναι οι ίδιες με αυτές στις οποίες βασίζεται η καθημερινή μας δράση: συνδιαμόρφωση, διάλογος, λύσεις.  Το project2030.gr είναι ένας δυναμικός χώρος που έρχεται να δώσει απάντηση στο πώς οι νέοι θέλουν να είναι το μέλλον τους. Πώς φαντάζονται την Ελλάδα το 2030. Πώς μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν. Μέσα από πολλές δυσκολίες οι σημερινοί εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, εκπρόσωποι της πιο καταρτισμένης και δημιουργικής γενιάς βρίσκουν ξανά το βηματισμό τους και διαμορφώνουν την πραγματικότητα όπως οι ίδιοι την θέλουν μέσα από τις εμπειρίες τους, τις καινοτόμες ιδέες και την προσήλωση στους στόχους τους, μετατρέποντας τις δυσκολίες σε έμπνευση, τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους εμάς.

Θέλω για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να δεσμευτώ πως η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των νέων που θέλουν να δημιουργήσουν, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας με συνεχείς στοχευμένες δράσεις. Στο δρόμο για την Ελλάδα του 2030 δεν πρέπει κανείς να μείνει πίσω.Έχουμε περάσει πολλά και τώρα είναι η στιγμή που θα προχωρήσουμε μπροστά. Η εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη είναι στο χέρι όλων μας».

Η ψηφιοποίηση ως ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας οικονομίας ήταν το δεύτερο θέμα συζήτησης του project2030.gr. Στη συζήτηση που συντόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και δημοσιογράφος του MEGA Θανάσης Φουσκίδης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Για την εξ’ αποστάσεως εργασία, τους digitalnomads, τα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την καθημερινότητα των επαγγελματιών, τα άλματα που έχουν γίνει στη χώρα μας και τις προοπτικές που η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ανοίγει στην παγκόσμια οικονομία και αγορά εργασίας συζήτησε ο Υπουργός με το Γιάννη Ασσαέλ Senior Research Scientist στην GoogleDeepMind, τον Αυγουστίνο Γαλιάσο, ιδρυτή των greeklist & greekselect, την ερευνήτρια Δανάη Παπαδημητρίου, τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιάννη Πάπιστα και τον Γιώργο Σταθόπουλο, υπεύθυνο του τμήματος New Business ως Sales Development για τις αγορές της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το Project 2030gr αποδεικνύει ότι η ΟΝΝΕΔ καινοτομεί και συμβάλλει στην προσπάθεια να φέρουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα – όχι μόνο στο ημερολόγιο, αλλά και στην πράξη.Την αλλαγή τη φέρνουν δύο τάσεις: η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η ψηφιακή επιτάχυνση, ως συνέπεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Το κράτος με τον κορωνοϊό έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί – και να λειτουργεί καλά. Αυτό έγινε τόσο επειδή είχαμε δημιουργήσει την κατάλληλη ομάδα, όσο και διότι υπήρχε ζήτηση, γιατί ο κόσμος ήταν έτοιμος για αυτές τις παρεμβάσεις. Και εδώ έρχεται η προστιθέμενη αξία της σημερινής πρωτοβουλίας: ότι προβάλλει πρόσωπα που από τη φράση «δεν γίνεται» έβγαλαν το «δεν». Πρόσωπα που μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία και που το παράδειγμά τους αποτελεί έμπνευση και πρόκληση για εμάς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, τις δεξιότητες και τις προσδοκίες τους».

Για την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τις ευκαιρίες που προσφέρει και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, συζήτησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με την Ιωάννα Λυτρίβη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΕΟΠΠΕΠ, την Κωνσταντίνα Κακιά καθηγήτρια στο Επαγγελματικό Λύκειο του Αγ. Νικολάου στο Λασίθι, το μαθητή Παναγιώτη Κέππα, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο ΔΙΕΚ Λήμνου Σοφία Αρβανιτίδου και τη Ράνια Κασαπάκη απόφοιτη ΙΕΚ. Τη θεματική «Η επαγγελματική εκπαίδευση ως βάση για τα σύγχρονα δεδομένα της οικονομικής ζωής», συντόνιζε ο δημοσιογράφος στο protothema.gr και στο KontraChannel Γιώργος Μιχαηλίδης. Μια σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας.

Κατά τη διάρκεια της θεματικής, ιδιαίτερη βάση δόθηκε στις επιλογές και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να δοθούν στους μαθητές για να αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, με την κ. Κεραμέως να δηλώνει: «Με τις παρεμβάσεις μας για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης πιστεύουμε ότι και οι νέοι μας αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες και καλύτερες επιλογές εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης που μπορούν να τους οδηγήσουν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας μείζονα ζητήματα, όπως το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης της αγοράς εργασίας, η νεανική ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός».

Στην πρώτη FacetoFace συζήτηση για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία με τη δημοσιογράφο στο Mega και στο ΚΑΝΑΛΙ 1 Πειραιά Λία Λάππα συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ανέλαβε τηνοικογενειακή επιχείρηση με την επωνυμία «Κ.ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ», η οποία ασχολείται με την ανακύκλωση πλαστικού, μιλώντας για την αξία της ανακύκλωσης, για το πώς η πράσινη οικονομία μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, βοηθώντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας και αποτελούν μια επαγγελματική ομάδα που αξίζει να στηριχθεί σημαντικά, αφού η πανδημία πάγωσε τις δραστηριότητές τους στο μέγιστο και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τις προοπτικές ανέλιξης των ελεύθερων επαγγελματιών λοιπόν, στην εποχή μετά την πανδημία καθώς και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη αγορά εργασίας, συζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον οδοντίατρο Δημήτρη Πάλλη, τη δικηγόρο Φαίη Βάρδα, τον Πολιτικό Μηχανικό Δημήτρη Ανδρεάκο και τον Οικονομολόγο και Λογιστή/Φοροτεχνικό Βασίλη Καπώνη. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος στο Action 24 και στα ParapolitikaFM 90,1 Γιώργος Πιέρρος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε: «Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας – που αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Οι νέοι με συμμάχους την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, την διαρκή επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν και να προοδεύσουν είτε διαλέγοντας το δρόμο της εργασίας, είτε το δρόμο της νέας επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτή την προσπάθεια, σημαντική βοήθεια θα προσφέρει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με την μεγάλη μεταρρύθμιση που προβλέπει, η οποία αφορά στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού και στελεχιακού δυναμικού, ιδίως των ψηφιακών, αλλά και στις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προβλέπει, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν την προσεχή 5ετία έως και 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ με το Youth Forum «project2030.gr» είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, κάτι που αποδείχθηκε και σήμερα μέσα από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχαμε με νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Με την σταδιακή έξοδο της χώρας από την πανδημία υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχουν οι νέοι της χώρας», με τους νέους επαγγελματίες να προτείνουν ο καθένας τρόπους για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η συμβολή των νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξης της οικονομίας και την επιτυχημένη πορεία νέων στο τιμόνι αυτών, ήταν η επόμενη θεματική  Στη συζήτηση που συντόνιζε η δημοσιογράφος στο Mega Ελευθερία Νταβατζή ήταν κεντρικός ομιλητής ο Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας & Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος. Για τους νέους επιχειρηματίες που τολμούν και πετυχαίνουν, κάνοντας την ιδέα τους πράξη καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη σύγχρονη οικονομίας μίλησε ο Βασίλης Τσιπάς, ιδρυτής της startup εταιρείας PlantBox, ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης συνιδρυτής & CEO της εταιρείας Innoetics καθώς και επικεφαλής της Ε & Α της Samsung Electronics Ελλάδας, η Ιωάννα Φωτοπούλουιδρύτρια της PirateScale, ο Αναστάσιος Κωνσταντάρας ιδρυτής της startup Boatsadvisor, ο Στέλιος Γρηγοριάδης ο ιδρυτής της startup Befoo & της εφαρμογήςdinoumeaimaapp καθώς και επικεφαλής της Gault & Millau στην Ελλάδα, η Σουζάνα Θεοδωρίδου, Managing Director του Greekaddict.com & Startup Program Manager στην Microsoft και ο Αναστάσιος ΜπανιώραςΙδρυτής του tab.gr και καθηγητήςdigital marketing.

Ο Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας & Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος δήλωσε τα εξής: «Η ομάδα, η στρατηγική, η σύνεση στη διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων και φυσικά το υγιές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον είναι τα συστατικά που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση και η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Και η βιώσιμη αυτή ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, διότι οι κλάδοι της οικονομίας που βασίζονται στην καινοτομία και την τεχνολογία δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία, δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι κατά κανόνα εξαγώγιμα, και προσφέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Τους τομείς  του περιβάλλοντος, της πράσινης οικονομίας αλλά και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής αφορούσαν οι δύο επόμενες facetoface συναντήσεις, η πρώτη με τη Λυδία Πολυχρονοπούλου η οποία είναι Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Εταιρικής Ευθύνης & Κοινωνικής Ευθύνης της MatrixPack που παράγει και εξάγει φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια και η δεύτερη με τον Χρήστο Τζακόπουλο, ο οποίος είναι μελισσοκόμος και έχει βραβευθεί για την ποιότητα και τη γεύση του μελιού του. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ηπράσινη οικονομία είναι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας και να αποτελέσουν τη βάση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μίνα Ράλλη (ΕΡΤ) και Γωγώ Κατσέλη (ΣΚΑΙ- Ελεύθερος Τύπος).

Με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε το τελευταίο πάνελ με θέμα «Παραδοσιακά επαγγέλματα και οικογενειακές επιχειρήσεις: από την κρίση στην αναγέννηση». Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της μικροοικονομίας της χώρας και πρέπει να θωρακιστούν, τόσο στις μεγάλες πόλεις όπου καλούνται να «αναμετρηθούν» με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Η Ιωάννα Παναγιωτίδου ιδιοκτήτρια οικογενειακής επιχείρησης επεξεργασίας σφουγγαριών, ο Αριστείδης Μπούστρας ιδιοκτήτης επιχείρησης γεωργικών προϊόντων, η Καλλιόπη Μαγαλιού ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης, ο Γιώργος Φασουλάς, Managing Director της KRIVEKA.E. και η Κατερίνα  Καρβελούτσου, εργαζόμενη στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας και διανομής νερού, ήταν οι νέοι που συνομίλησαν με τον Υπουργό. Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου (Mega- Παραπολιτικά 90.1- hernews.gr).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η συνέχεια στην πολιτική παράδοση του τόπου της Λαϊκής Παρατάξεως, του Λαϊκού Κόμματος και είμαστε το κόμμα του Έλληνα αγρότη, είμαστε το κόμμα του Έλληνα μικρομεσαίου επιχειρηματία, είμαστε το κόμμα του Έλληνα εργαζομένου και αυτούς θα στηρίξουμε με όποιο διαθέσιμο μέσω έχουμε για να μπορέσει να προκόψει.

Περιπαιχτικά μας λέγανε παλιά ότι είμαστε το κόμμα των νοικοκυραίων αλλά εγώ θα σας πω ότι αποδέχομαι πλήρως αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ναι, θέλουμε να εκπροσωπούμε τους Έλληνες νοικοκύρηδες. Αυτούς, δηλαδή, που είναι οικογενειάρχες, που τους ενδιαφέρει το παιδί τους να βρει δουλειά, να σπουδάσει, να μπορέσει να αποκτήσει εγγόνια, να πάει η οικογένεια του μπροστά, να έχει ένα σταθερό εισόδημα και να μπορεί να λειτουργεί μέσα σε κανονικές συνθήκες και ήρεμες συνθήκες.

Αυτοί οι άνθρωποι μας αρέσουν, αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους εκπροσωπούμε, αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους βοηθήσουμε και αυτοί οι άνθρωποι είναι που κατά κύριο λόγο δεινοπάθησαν την πενταετία Τσίπρα, που όπως θυμάστε ο κύριος Τσακαλώτος περίπου δημόσια, στην Βουλή είπε ότι τους μισεί και ότι στοχευμένα τους φορολόγησε όσο μπορούσε περισσότερο.

Να πω κλείνοντας επίσης ότι εμείς αυτά τα δυο χρόνια, παρά την πανδημία, προχωρήσαμε σε μια μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.  Και πρόκειται να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέσα στην επόμενη διετία, εφόσον η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι όπως την προβλέπουν οι διεθνείς και όπως την πιστεύουμε κι εμείς.

Στόχος μας είναι να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε τον πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  Η πραγματικά μεγάλη δύναμη της ελληνικής οικονομίας, η ραχοκοκαλιά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, της ελληνικής οικονομίας, είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Είναι η οικογενειακή επιχείρηση. Και εμείς θα είμαστε δίπλα της.”

Η εναρκτήρια εκδήλωση του project2030.grYouthForum ολοκληρώθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε μια σύντομη συζήτηση για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συζητήσεις.

Στην εποχή των big data και των digital nomads πρέπει η Ελλάδα χωρίς να χάσει το ιδιαίτερο χρώμα της και τα στοιχεία που εξασφαλίζουν τη μοναδικότητά της μέσα από τα «βαριά» χαρτιά της οικονομίας της που είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, να πάρει ώθηση και να προχωρήσει με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία σχεδιάζοντας ένα οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα έχει τους νέους στην πρώτη γραμμή. Η ψηφιακή επανάσταση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μειωμένη φορολογία, οι επενδύσεις και η αναπτυξιακή πολιτική, η έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να δώσουμε στους σημερινούς εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες, τους ανθρώπους της νέας γενιάς το έναυσμα για να μπουν δυναμικά ή να εδραιωθούν στην αγορά εργασίας».

Ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος δήλωσε: «Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, σεβασμός για τους νέους. Η ΟΝΝΕΔ πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους νέους και το project2030.gr ήρθε για να μείνει. Χαίρομαι που παρακολουθώντας την εκδήλωση από το πρωί, είδα ανθρώπους νέους και επιτυχημένους με διαφορετικές επιθυμίες και στόχους από τις προηγούμενες γενιές. Πέρα από την πολιτική και κομματική διάσταση υπάρχει η πραγματική, η οποία είναι το μέλλον της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα της την ηλικιακή αυτή ομάδα γιατί πρόκειται για μια γενιά που ωρίμασε μέσα στην κρίση, ενώ τα βιώματα της συνοδεύονται από την εικόνα της Ελλάδας ως μαύρο πρόβατο της ΕΕ. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η θέση της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετική χάρη στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όπως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Αυτή τη νέα γενιά με τη δύναμη και την ιδιαιτερότητα που τη διακατέχει, πρέπει να την ακούσουμε και να αφουγκραστούμε το αξιακό της σύστημα, το οποίο βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της εμπιστοσύνης και του σεβασμού. Προσπαθούμε ώστε κάθε πρωτοβουλία μας να είναι άμεσα εφαρμόσιμη και χρηστική καθώς και να έχει πραγματικό αντίκτυπο στους νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά θα γίνει συμμέτοχος στην επόμενη μέρα εάν σταθούμε στο πλάι τους και ενισχύσουμε ως Πολιτεία την προσπάθεια τους. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναβολής γιατί η ανάγκη για αξιοποίηση του πραγματικού πλούτου της χώρας, των νέων ανθρώπων δηλαδή, είναι πλέον επιτακτική».

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «To project 2030 δεν είναι μια ακόμη εκδήλωση κομματικής νεολαίος είναι μία επαναστατική και καινοτόμα θεώρηση για τον ρόλο που έχουν οι κομματικές νεολαίες. Είναι η πρώτη προσπάθεια από ελληνική κομματική νεολαία να ενώσει τους νέους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ταμπέλες, κάνοντας τους πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση της Ελλάδας που τους αξίζει. Μια προσπάθεια αξιώσεων να συνθέσει, να ακούσει, να προτείνει , να επεξεργαστεί και να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με πρωταγωνιστές σε αυτή την απαιτητική ανοιχτή διαδικασία πετυχημένους νέους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων. Για αυτό σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας η ΟΝΝΕΔ με κεντρικό προσκεκλημένο τον Πρωθυπουργό και πρωταγωνιστές όλους τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες που συμμετείχαν, έγραψαν ιστορία. Σήμερα ξεκίνησε ένας θεσμός παραγωγής πολιτικής με το τους νέους στο επίκεντρο και το βλέμμα στο αύριο: το forum #2030gr».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης με το πέρας του Youth Forum project2030.gr δήλωσε: «Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη που με την παρουσία του απέδειξε ξανά έμπρακτα τη στήριξή του προς όλους τους νέους. Το project 2030gr ήταν η πρώτη ιδέα που συζήτησα μαζί του μετά το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πριν σχεδόν δυο χρόνια. Από την πρώτη στιγμή την αγκάλιασε και την υποστήριξε με τον πιο θερμό τρόπο και βρισκόμαστε εδώ σήμερα να την υλοποιούμε. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ειδικότερα στο Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς και τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μπρατάκο για τη διαρκή στήριξή τους και σε αυτό μας το εγχείρημα».

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Στεργίου και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μελά που έδωσαν το παρών στο project2030 gr.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του project 2030.gr Youth Forum τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Φωτογραφικό Υλικό από το project #2030gr Youth Forum της ΟΝΝΕΔ μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.dropbox.com/sh/iwxm1hy6ahjrvyk/AABJQYwBm3_JZXBvMGFiI15aa?dl=0