Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Project #2030gr Youth Forum της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ Project #2030gr ξεκίνησε από την Αθήνα σε μια εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τους νέους που εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δημιουργούν βασισμένοι σε καινοτόμες ιδέες, εξελίσσοντας οικογενειακές επιχειρήσεις, παραδοσιακά επαγγέλματα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που τους έχουν κάνει να διακριθούν ο καθένας στο τομέα του.

Το Project #2030gr δημιουργεί μέσα από τους σημερινούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες την εικόνα για το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας του 2030. Αυτό στο οποίο η πιο καταρτισμένη γενιά θα μπορέσει να βρει χώρο για να διεκδικήσει και να αποκτήσει τις ευκαιρίες που της αξίζουν.

Με συνέπεια προς τη στάση της υπέρ του εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια του Forum της ΟΝΝΕΔ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, κοινό και ομιλητές, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και ελέγχθησαν κατά την είσοδό τους στο χώρο.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Project #2030gr μπορούσαν να δουν οι παρευρισκόμενοι μέσα από κάρτες που έφεραν κωδικό QR προκειμένου να μπορούν όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς να γίνουν περιττές εκτυπώσεις και σπατάλη χαρτιού.

Η έναρξη του Project #2030gr την οποία συντόνιζε η Κάτια Γιασκουλίδη, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Τσατσούλης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος δήλωσε: «Η νέα γενιά έχει επιβαρυνθεί επί σειρά ετών. Από ασύμφορα ασφαλιστικά προγράμματα, αβέβαια εργασιακά καθεστώτα και πολιτικές που τορπίλιζαν αισιόδοξα ξεκινήματα.  Θα έπρεπε, αντιθέτως, να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας. Γιατί είναι ο σπόρος που φυτεύεται με τη σοφία του χθες και καλλιεργείται με τα όνειρα του σήμερα, ώστε να ανθίσει σε ένα βελτιωμένο αύριο.

Το μέλλον μας αυτό λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε. Η Πολιτεία, η κοινωνία και όλοι οι ενδιάμεσοι φορείς, οφείλουμε να συνεργαστούμε προς μία κοινή κατεύθυνση. Να το ενισχύσουμε, με προσόντα ρεαλιστικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Να το ενθαρρύνουμε, με πρωτοβουλίες που θα καθαρίσουν τον δρόμο από περιττά εμπόδια. Και να το ενδυναμώσουμε, μετατρέποντας την επιβάρυνση των πρόωρων ευθυνών, σε βαρύτητα της φωνής και της γνώμης».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο για την παρουσία του, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα για την αποδοχή της πρόσκλησης, αλλά και όλους τους νέους επιχειρηματίες που τίμησαν το project2030.gr με την παρουσία τους δήλωσε μεταξύ άλλων: «To project 2030gr είναι μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από την συνεχή επαφή μας με νέους ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Σε κάθε επίσκεψή μας σε νομούς της Ελλάδας, νέοι άνθρωποι από όλο το φάσμα της παραγωγής μας μιλούσαν για τις νέες πρακτικές που εφάρμοσαν ο καθένας στον τομέα του.

Όλο αυτό ξεκίνησε πριν κάποιους μήνες και είναι κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση, είναι η πρώτη ιδέα που σκεφτήκαμε μετά το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Μια ιδέα την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μας έκανε την τιμή να είναι παρών στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum πριν λίγους μήνες και την ενθάρρυνε ιδιαίτερα όπως άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το project2030.gr είναι η φωνή των νέων ανθρώπων, είναι οι σκέψεις, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, οι στόχοι μας, το πώς βλέπουμε την Ελλάδα του 2030 και το πώς θα καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτήν. Συμπυκνώνει μέσα σε λίγες ώρες την φιλοσοφία δράσης της ΟΝΝΕΔ: συγκεκριμένες προτάσεις, επαφή με όλους τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, μια σύγχρονη ατζέντα που θα σηματοδοτεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από τη σύνθεση ιδεών».

Το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα αφορούσε η πρώτη θεματική συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και συντονίστρια τη δημοσιογράφο και Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τα περιφερειακά μέσα Έλενα Σώκου.

Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός συνομίλησε με νέους που δραστηριοποιούνται σε διάφορες πτυχές του για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συνθηκών και της παραγωγής και για την προώθηση νέων εργαλείων που θα δώσουν κίνητρα για την στροφή στην αγροτική παραγωγή. Ο Παύλος Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής τροφίμων «Tsakiris Family AE», ο Θεόφιλος Θεοφίλου, Ιδρυτής της «Microroots- Organic», ο Kωνσταντίνος Τζίκος, Αγρότης και η Ανθή Χαραλαμπόγλου, Γεωπόνος- Οινολόγος είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Υπουργό και να παρουσιάσουν ο καθένας τη δική του προσωπική ιστορία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός ανέφερε: «Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην ΟΝΝΕΔ και τον Πρόεδρό της, τον Παύλο Μαρινάκη, για αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία. Αποδεικνύετε ότι αφουγκράζεστε τα πραγματικά προβλήματα της εποχής, ότι προσαρμόζεστε δημιουργικά στα νέα δεδομένα, όπως ακριβώς και το κόμμα μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε εξαιρετικούς νέους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα. Θέλω να σας συγχαρώ την καθεμία και τον καθέναν προσωπικά. Είτε συνεχίζετε μια οικογενειακή παράδοση είτε έχετε ξεκινήσει από την αρχή μια δική σας προσπάθεια, αυτό που έχετε επιλέξει να κάνετε είναι εξίσου αξιοθαύμαστο. Και πραγματικά χαίρομαι διπλά, γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα που διοργανώνεται από νέους και διεξάγεται με νέους, γιατί ταιριάζει ακριβώς με έναν από τους σημαντικότερους στόχους που έχουμε θέσει στο Υπουργείο μας: Να φέρουμε περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα! Αυτό θέλουμε να πετύχουμε».

Για το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε αρμονία με την οικονομία συζήτησαν η Μαρία Λινάρδου και ο Άγγελος Ζαμάνης σε δύο ξεχωριστές Face to Face συζητήσεις με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κρινή (TV 100, myportal.gr).

Η Μαρία Λινάρδου είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος και Founder της SCAN-Anakyklosi η οποία είναι μια start – up επιχείρηση με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο Άγγελος Ζαμάνης είναι Χημικός και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Agrovision.

Το Project2030gr Youth Forum powered by ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με τη θεματική συζήτηση «Έρευνα και Καινοτομία: οι βάσεις της νέας οικονομίας» με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα και συντονίστρια την Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Γιάννα Τζίκα, CEO της εταιρείας «KONBA AEBE», ο Νικόλαος Τακάς, CEO του «THERMI Group», ο Δημήτρης Κούτρας, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ και Founder της «Neuro Cognitive Robotics» και η Λία Κουδούνη, Γενική Διευθύντρια της Φαρμακαποθήκης ΛΙΑΦΑΡΜ, μέλος του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑ.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους άξονες της προώθησης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και πώς μέσα από συνεχή έρευνα ακόμα και επιχειρήσεις με παραδοσιακό αντικείμενο ή καθημερινά προϊόντα μπορούν να εξελίξουν τις υπηρεσίες τους, να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις ή ακόμα και εργαλεία που να εξυπηρετούν στην καθημερινότητα τους συμπολίτες μας και να αποτελέσουν έναυσμα για μεγαλύτερη ανάπτυξη και να προσδώσουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.α. Αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο. Σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 463 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.300 εργαζομένους».

Χαιρετισμό απεύθυνε προς την εκδήλωση ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης: «Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία καλωσορίζει σήμερα το project2030.gr. Το meeting point που αποδεικνύει ότι είστε – και θα παραμείνετε- στην πρωτοπορία των ιδεών και των δράσεων για την Ελλάδα  του αύριο.

Νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιράζεστε, συνθέτετε,  καλλιεργείτε γνώσεις, σκέψεις, ιδέες που μπορεί να χαράξουν  τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Εικοσάρηδες και τριαντάρηδες δρασκελίζετε το σήμερα για να δείτε τον κόσμο που έρχεται και να εντοπίσετε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει».

Ευχαριστούμε τους βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο, Δημήτρη Κούβελα, τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρο Καράογλου, την Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλη Γεωργιάδη που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του Project2030gr.

Φωτογραφικό υλικό από το Project #2030gr Youth Forum powered by ΟΝΝΕΔ μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.dropbox.com/sh/rr5fq5fyghq9vvi/AABxDBnWN12pOUY2i4vCdEsLa?dl=0