Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη Πολιτική Ακαδημία της χρονιάς με θέμα «Εξαρτήσεις: Πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους στην Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν μαζικά μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, ο οποίος συνομίλησε με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοξικοεξαρτημένοι συμπολίτες μας και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και του ΟΚΑΝΑ με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τη μείωση της βλάβης και την πρόληψη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η αναπληρώτρια Υπεύθυνη Πολιτικής Ακαδημίας της Οργάνωσης Φλώρα Μαλασίδη.

Ο κ. Θεοχάρης αφού συνεχάρη τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ακαδημίας αυτής που στοχεύει όχι μόνο στην επιμόρφωση των μελών, αλλά συμβάλλει και στην αποστιγματοποίηση των εξαρτημένων ατόμων, αναφέρθηκε στη σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης. Ένας τέτοιος χώρος εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια και εποπτεία σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία του στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αφού ήδη από το 2018 είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα τέτοιο χώρο στην Αθήνα. Από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων overdose, μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη και την κάλυψη βασικών αναγκών, ο χώρος αυτός προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε ανθρώπους που χρήζουν βοηθείας και συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των ωφελούμενων.

Ο πρόεδρος ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την εισήγησή του: «Στον ΟΚΑΝΑ καθημερινά βρισκόμαστε δίπλα στον εξαρτημένο συμπολίτη μας. Από την Πρόληψη, τη Μείωση της Βλάβης, τη Θεραπεία μέχρι και την Κοινωνική Επανένταξη αντιμετωπίζουμε ολιστικά το φάσμα της εξάρτησης και του εθισμού, εξυπηρετώντας περισσότερους από 9000 συνανθρώπους μας στην υποκατάσταση και πάνω από 15.000 στο πεδίο. Με το Υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε καθημερινά για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με κοινωνικό πρόσημο και με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με καινοτόμες δομές, όπως ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης στην ανατολική Ευρώπη και το Υπνωτήριο-Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας, αλλά και υπηρεσίες, όπως η διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης (σώζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές στο πεδίο) και η εντατικοποίηση των δράσεων streetwork, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας προσοχής στον τρόπο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Η Ελλάδα, μαζί με μόνο άλλες 4 χώρες, πληρούν σήμερα τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον προβλεπόμενο αριθμό διανεμόμενου υγειονομικού υλικού ανά άτομο ανά έτος για την ασφαλή χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Οργανισμού εφαρμόζεται καθημερινά σε όλη την επικράτεια, με τον ΟΚΑΝΑ να δίνει το «παρών» δίπλα στον εξαρτημένο συνάνθρωπό μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, δήλωσε: «Οι εξαρτήσεις από εξαρτησιογόνες ουσίες είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που αρκετά συχνά αντιμετωπίζουν νέες και νέοι στη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πως το ελληνικό κράτος και ο ΟΚΑΝΑ θα βρίσκεται δίπλα τους, τόσο στο στάδιο της απεξάρτησης, όσο και της κοινωνικής επανένταξης. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί κοινωνική πολιτική στη πράξη και δεν αφήνει κανένα πολίτη πίσω. Χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους. Ευχαριστώ τα μέλη της Οργάνωσης για τη συμμετοχή τους στη σημερινή Ακαδημία».

Δείτε φωτογραφίες από την Πολιτική Ακαδημία με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη εδώ: https://www.dropbox.com/sh/dcm03ziz9wolj64/AAChb-hQvTTzT-56azp5g-Iza?dl=0