Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Μια μόλις μέρα μετά την ψήφιση των εμβληματικών τροποποιήσεων ορισμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας βρέθηκε στην Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ, την οποία συντόνιζε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας Στέλιος Λεριός, όπου παρουσίασε σε μέλη και στελέχη της νεολαίας τις αλλαγές των νομοθετημάτων.

Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα σε εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, όπως είναι ο βιασμός και τα αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται σε βάρος ανηλίκων, η εμπορία ανθρώπων, ο εμπρησμός δασών, η κλοπή αλλά και η τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα για την υφ’ όρον απόλυση αποτελούσε μια αναγκαία μεταρρύθμιση την οποία έκανε πραγματικότητα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολλές από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, όπως η πρόβλεψη για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στο έγκλημα τουβιασμού ανηλίκου και την αυστηροποίηση της ποινής για την αποπλάνηση ανηλίκων αποτελούσαν, μάλιστα, προτάσεις της ΟΝΝΕΔ οι οποίες είχαν κατατεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και εντάχθηκαν αυτούσιες στο σχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Πολιτικής Ακαδημίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σκεπτικό και την αναγκαιότητα των αλλαγών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν συντηρητικότερες ούτε αναχρονιστικές διατάξεις, αλλά παρέχουν επιπρόσθετη προστασία και ασφάλεια στα θύματα καιπαράλληλα αυστηρότερες ποινές για τους δράστες.

Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας κατά την παρέμβασή του εστίασε στους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και πιο συγκεκριμένα:

– Στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.

– Στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο, όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.

– Στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός, οι πλημμύρες κ.ά., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για αδικήματα όπως οι κλοπές και οι υπεξαιρέσεις.

– Στην κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και της εισαγωγής στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται σε βάρος ανηλίκων.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία και στη σημαντική συμβολή της ΟΝΝΕΔ και τη συνεχή δράση που έχει αναπτύξει, ευχαριστώντας θερμά τον πρόεδρο Παύλο Μαρινάκη και τονίζοντας καταληκτικά ότι: «Τηρώντας τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με το νέο νόμο δημιουργείται ένα στιβαρό, συνεκτικό και πλήρες ποινικό πλαίσιο που προστατεύει τα θύματα εγκληματικών ενεργειών και ιδιαίτερα τα πλέον ευάλωτα άτομα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Είναι για μας μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα στην Πολιτική Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ και μάλιστα την επόμενη κιόλας μέρα από την ψήφιση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει ως δικηγόρος και ο ίδιος την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών μετά από τις εκτρωματικές διατάξεις που είχαν εισαχθεί στην έννομη τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι οι δεσμεύσεις τους γίνονται πράξη. Ξεκινώντας από τις επείγουσες αλλαγές που μας έφερναν αντιμέτωπους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ολοκλήρωσε αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση με την προβλεπόμενη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ανοίγοντας παράθυρο στην συμμετοχή της κοινωνίας. Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν στερεί δικαιώματα από τα θύματα, ούτε ανοίγει «παραθυράκια» στους δράστες. Διορθώνει χρόνιες παθογένειες και ακυρώνει φωτογραφικές διατάξεις που η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε λίγο πριν τις εκλογές χάριν σκοπιμότητας. Αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης και νομοθέτησης κάνει ξεκάθαρο ότι η ισοπέδωση και η λογική του «είναι όλοι ίδιοι» ανήκει πια στο παρελθόν και δεν χαρακτηρίζει ούτε την παράταξη, ούτε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς στην ΟΝΝΕΔ είμαστε περήφανοι που μπορέσαμε με τις προτάσεις που καταθέσαμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα να συμβάλλουμε σε μια τόσο εμβληματική μεταρρύθμιση».

Φωτογραφίες από την Ακαδημία της ΟΝΝΕΔ με ομιλητή τον Γ. Κώτσηρα μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.dropbox.com/sh/4so8gseqmit0pve/AAAl4GAxzOIPZrlmOwq1lxnja?dl=0