Η δωρεά μυελού των οστών αποτελεί υπέρτατη πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης. Προσφέροντας ελάχιστο από το χρόνο μας, μπορούμε να χαρίσουμε ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Σήμερα, οι μισοί περίπου ασθενείς με ένδειξη μεταμόσχευσης δεν έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν διότι δεν βρίσκουν συμβατό δότη. Από τους 150 ασθενείς που αναζητούν δότη κάθε χρόνο, περίπου 50 είναι παιδιά.
Αν οι 120.000 δότες που είναι εγγεγραμμένοι σήμερα στις δεξαμενές και τράπεζες δοτών μυελού των οστών διπλασιάζονταν (στόχος πέρα ως πέρα εφικτός), τότε υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% των ασθενών θα μπορεί να βρει συμβατό δότη.
Από σήμερα ΟΝΝΕΔ και Νέα Δημοκρατία καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν δείγμα και να εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα έχει τεράστια αξία για πολλούς ανθρώπους. Ξεκινάμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και συλλογής δειγμάτων η οποία θα επεκταθεί από σήμερα και για τους επόμενους μήνες σε όλη την Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως έχουμε αποδείξει, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη αποτελούν για εμάς στάση ζωής. Η προσφορά προς το συνάνθρωπο είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Γινόμαστε όλες και όλοι δότες μυελού των οστών. Κάνουμε εμείς την αρχή, προχωράμε στη συλλογή δειγμάτων, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε σωστά, μα πάνω απ’όλα αναλαμβάνουμε δράση γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει».
Η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας Πίστη Κρυσταλλίδου δήλωσε: «Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε τη δράση μας “σε εΝΔιαφέρει” με τον καλύτερο τρόπο, με τους νέους της παράταξης μας. Οι στόχοι είναι δύο, η σωστή ενημέρωση για την σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών και να εγγράψουμε σε όλη την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερους νέους εθελοντές δότες!»
Βασικές πληροφορίες για τη δωρεά μυελού των οστών:
Τι είναι ο μυελός των οστών;
Πρόκειται για το ρευστό ιστό που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα.
(Δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση ο μυελός των οστών με το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση).
Τι σημαίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών;
Σημαίνει αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού – αιμοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα «υγιές», μέσω της μεταμόσχευσης μυελού από έναν υγιή δότη. Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα συλλέγονται από τον εθελοντή δότη και μεταμοσχεύονται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση, σαν μετάγγιση αίματος. Το σώμα του ασθενή αναγεννά έναν υγιή μυελό των οστών και αποκτά ξανά ένα υγιές ανοσοποιητικό – αιμοποιητικό σύστημα.
Ποιος είναι συμβατός δότης;
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση είναι η εύρεση ενός κατάλληλου, ιστοσυμβατού δότη, ατόμου με ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA). Τα HLA αντιγόνα είναι μόρια που υπάρχουν στα κύτταρα, κληρονομούνται και καθορίζουν τoν ιστικό τύπο του κάθε ατόμου (γεννετική ταυτότητα).
Οι γονείς συνήθως δεν είναι συμβατοί, ενώ η πιθανότητα συμβατότητας μεταξύ αδερφών είναι περίπου 25%. Για άλλους συγγενείς αυτή η πιθανότητα μειώνεται περίπου στο 1%. Η πιθανότητα συμβατότητας μη συγγενούς δότη δεν είναι εύκολο να προσεγγιστή και υπολογίζεται μεταξύ 1:20.000 έως 1:1.000.000.
Πώς μπορεί να γίνει κάποιος δότης;
Αρκεί να έχει ηλικία από 18 έως 45 ετών, να συμπληρώσει μια απλή αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων και να προσφέρει ελάχιστο δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) ή περιφερικού αίματος προκειμένου να γίνει η HLA τυποποίηση, διαδικασία παντελώς ανώδυνη με διάρκεια δευτερολέπτων. Στη συνέχεια γίνεται καταχώρηση των δεδομένων της τυποποίησης στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών με τις εθνικές τράπεζες (όπως και η ελληνική) να αποτελούν μέρος του συνόλου της παγκόσμιας τράπεζας.
Τι συμβαίνει αν ο δότης βρεθεί συμβατός με ασθενή;
Η Τράπεζα επικοινωνεί με το δότη ώστε να γίνει συμπληρωτική εξέταση ιστοσυμβατότητας μόνο ΑΝ το επιθυμεί ο πιθανός δότης ώστε να ολοκληρωθεί η δωρεά. Ο δότης αποφασίζει αν θα δωρίσει μυελικό ή περιφερικό αιματικό μόσχευμα, ενώ οι δαπάνες που σχετίζονται με τη δωρεά και οι αμοιβές για εργασία που ο δότης πιθανόν να στερηθεί καλύπτονται πλήρως.
Η διαδικασία δωρεάς είναι επώδυνη;
Όχι! Η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων είναι διαδικασία παρόμοια με την αιμοδοσία, απλώς διαρκεί από δύο έως τέσσερις ώρες. Για τη λήψη μυελού των οστών ο δότης εισάγεται στο νοσοκομείο μια μέρα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήψης και εξετάζεται από τους γιατρούς. Την επόμενη ημέρα οδηγείται στην αίθουσα του χειρουργείου και κάτω από γενική αναισθησία γίνεται η λήψη μυελού των οστών, μετά από παρακέντηση των πλατεών οστών της λεκάνης. Η διαδικασία αυτή δεν περιλαμβάνει οποιανδήποτε χειρουργική επέμβαση ή ραφές.
Μύθοι & Αλήθειες για τη δωρεά μυελού των οστών
Κινδυνεύει η υγεία μου
Οι αναμενόμενες επιπτώσεις από τη συλλογή μοσχεύματος είναι μηδαμινές. Για την αποφυγή οποιονδήποτε σοβαρών επιπλοκών, ο κάθε δότης περνά από ένα λεπτομερή ιατρικό έλεγχο προτού προχωρήσει στη δωρεά μοσχεύματος.
Δεν μπορώ να αλλάξω γνώμη;
Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει το δότη να δώσει μόσχευμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό κάποιος να ενημερωθεί σωστά και να το σκεφτεί σοβαρά πριν εγγραφεί στο αρχείο δοτών. Προκαλεί μεγάλη ψυχολογική αναστάτωση στους ασθενείς και την οικογένεια τους αν κάποια στιγμή αναθεωρήσει την απόφασή του ο δότης.
Θα ζητάνε συνέχεια το μυελό μου;
Είναι σπάνιο να ζητηθεί από κάποιον δότη να δώσει μόσχευμα περισσότερο από μία φορά στη ζωή του. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όπως υποτροπής της ασθένειας του δέκτη (ασθενή), είναι δυνατό να χρειαστεί να δώσει μόσχευμα ξανά στον ίδιο ασθενή. Είναι επιλογή του δότη να προχωρήσει σε δεύτερη δωρεά μοσχεύματος.
Ο ασθενής γνωρίζει το δότη;
Καθ’ όλη τη διαδικασία της δωρεάς, αλλά και μετά, υπάρχει πλήρης ανωνυμία τόσο του δότη όσο και του ασθενή. Επιτρέπεται η ανταλλαγή μιας ευχετήριας κάρτας ή μιας σύντομης επιστολής από το δότη στον ασθενή και αντίστροφα, αφού όμως ελεγχθει για να αφαιρεθούν οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία αποκαλύπτουν την ταυτότητα του
Περισσότερες πληροφορίες:
- http://wincancer.gr/2020/02/gine-aitia-kaloy-gine-to-thayma-poy-per/
- https://www.xarisezoi.gr
- https://www.oramaelpidas.gr/el/sunergazomena-kentra/
Δείτε εδώ τα συνεργαζόμενα κέντρα δωρεάς μυελού των οστών σε όλη την Ελλάδα