Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο ΟΝΝΕΔ Talk αυτής της σεζόν με θέμα τις Αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου με προσκεκλημένο της ΟΝΝΕΔ τον σύμβουλο Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχη Βαρδουλάκη.

Το πώς επηρέασε η φυσιογνωμία του Ντόναλντ Τραμπ την προεκλογική μάχη, ποιες πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα, το πόσο η ανάδειξη του νέου προέδρου θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ βελτιωμένη θέση σε σχέση με το παρελθόν και τι αντίκτυπο είχε η πανδημία στο κύρος των υποψηφίων ήταν οι βασικότερες θεματικές γύρω από τις οποίες περιστράφηκε η συζήτηση.

Ο κ. Βαρδουλάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε: «Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πράγματι προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από ό,τι βρίσκονταν η Χίλαρυ Κλίντον 4 χρόνια πριν. Φαίνεται να προηγείται στις αναγκαίες για εκείνον κρίσιμες πολιτείες και μάλιστα το προβάδισμά του να μοιάζει παγιωμένο. Επειδή, ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν δεν είναι ο ίδιος με εκείνους που τελικώς ψηφίζουν και επειδή οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει εξαιρετική οργανωτική δουλειά στον τομέα των εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, θα έλεγα να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί μέχρι την τελευταία ημέρα.

Η πανδημία έχει αναμφίβολα παίξει καθοριστικό ρόλο. Και αυτό επειδή έχει αλλάξει πλήρως την εκλογική ατζέντα. Ο Τραμπ ως πρόεδρος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά η παρουσία του επισκίαζε τα πάντα. Το στυλ του ενοχλούσε ένα μεγάλο μέρος Αμερικανών, αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο είχε πολύ υψηλή αποδοχή στην οικονομική του πολιτική. Υπήρχαν έρευνες που έδειχναν πάνω από το 60% των Αμερικανών να εγκρίνει την πολιτική του στην Οικονομία. Αυτό με την πανδημία εξανεμίστηκε. Πρώτον επειδή οι ΗΠΑ  -όπως και όλες οι χώρες- μπήκαν σε ύφεση και δεύτερον επειδή η πανδημία κατέστη το βασικό θέμα συζήτησης. Οι δε επιδόσεις του Τράμπ στο χειρισμό της πανδημίας ήταν χαμηλές από την αρχή της κρίσης. Εκεί κάπου φάνηκε να χάνεται ο έλεγχος της ατζέντας από τον ίδιο και να περιπλέκεται η κατάσταση, καθώς πολλοί του καταλογίζουν ότι δεν έδειξε την ενσυναίσθηση που απαιτούνταν. Αυτό ακριβώς εκμεταλεύτηκε το επιτελείο του Μπάιντεν το οποίο κατέστησε το ζήτημα της πανδημίας το κεντρικό ζήτημα των εκλογών αυτών. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του μπορεί να μην ενθουσιάζει, είναι ωστόσο ένας μάλλον συμπαθής πολιτικός, χωρίς “γωνίες” που προκαλούν αντισυσπειρώσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι ο χαρακτήρας Τραμπ αδίκησε τον πρόεδρο Τραμπ. Αν ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε γίνει πιο “προεδρικός”, αν κινούνταν με το θεσμικό ύφος που ο ρόλος του Προέδρου επέβαλε, οι πιθανότητες επανεκλογής του στις ερχόμενες εκλογές θα ήταν πολύ περισσότερες. 

Η Ελλάδα διατηρεί επαφές και με τις δύο πλευρές και έτσι πρέπει να κάνει. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν πολύ επί Ρεπουμπλικανών και η πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα -η δεύτερη σε λίγους μήνες- είναι ενδεικτική. Με την πλευρά των Δημοκρατικών επίσης έχουμε ως χώρα καλές σχέσεις, οι οποίες τροφοδοτούνται και από την σύγκρουση πολλών κορυφαίων στελεχών των Δημοκρατικών με την Τουρκία. Νομίζω ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν προωθηθεί αρκετά στο εσωτερικό του Στέητ Ντιπάρτμεντ, έχουν συναφθεί ισχυρές συμμαχίες με ισχυρούς παράγοντες και φυσικά αξιοποιούμε και τη δυσπιστία που προκαλεί πλέον η Τουρκία. Από την άλλη, βέβαια, οι Έλληνες έχουμε ωριμάσει αρκετά για να έχουμε τις αφελείς προσδοκίες ότι όποιος και να εκλεγεί θα υιοθετήσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις αγνοώντας τους όποιους γεωπολιτικούς συσχετισμούς».

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης αφού ευχαρίστησε τον κύριο Βαρδουλάκη για την παρουσία του και τις διαφωτιστικές απαντήσεις του, δήλωσε: «Στόχος μας με αυτή τη συζήτηση ήταν να προσφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, με μια μικρή ανάλυση για μια εκλογική διαδικασία τεράστιας σημασίας για όλη την ανθρωπότητα. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια διαδικτυακών συζητήσεων, την οποία επιβράβευσε με την παρουσία του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».