Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της καμπάνιας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής «Παράγουμε το μέλλον», η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε την παρουσίαση της πρότασής της για τον εκσυγχρονισμό του τομέα στο Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός παραγωγικού διαλόγου με νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και με επαγγελματικούς φορείς και επιμελητήρια. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του προέδρου αλλά και στελεχών της ΟΝΝΕΔ σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συζητήσεις  με νέους επαγγελματίες, καταγράφοντας τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους. Παράλληλα, πλήθος προτάσεων για το μετασχηματισμό του κλάδου και την επίλυση διαχρονικών ζητημάτων υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης, που λειτούργησε για το σκοπό αυτό.

Στόχος της πρότασης είναι να αναδείξει τρόπους όχι μόνο για την προσέλκυση περισσότερων νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και για τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται

  • η παροχή κινήτρων φορολογικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τη δραστηριοποίηση νέων επαγγελματιών στον κλάδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται,
  • στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του τομέα μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων παραγωγικών μεθόδων,
  • απλοποίησης των συναφών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και
  • προσαρμογής της δραστηριότητας των επαγγελματιών στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της πρότασης της ΟΝΝΕΔ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο αγρότης και η αγρότισσα ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, ήταν και είναι η δύναμη ζωής για την ελληνική περιφέρεια. Η δουλειά του αγρότη πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή και σε αυτό θα συμβάλλουμε ενισχύοντας την εκπαίδευση των επαγγελματιών, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μετεξέλιξή τους σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή που ο αγρότης απαιτεί να έχει στη διάθεσή του σύγχρονα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης και κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής του ικανότητας και δεν περιμένει απλά τις επιδοτήσεις για να ζήσει, όπως παλαιότερα.»

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την παρουσία του και τόνισε μεταξύ άλλων: «Στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, βρίσκονται οι ρίζες της ελληνικής οικονομίας και μέσα από την πρόταση που καταθέτουμε σήμερα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, φιλοδοξούμε να δώσουμε πνοή σε αυτό τον τομέα. Ο στόχος της πρότασης αυτής είναι να δοθούν κίνητρα, ευκαιρίες και στήριξη στους νέους επαγγελματίες του κλάδου. Για τη διαμόρφωση αυτής της πρότασης ανοιχτήκαμε για στην κοινωνία. Ακούσαμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καταγράψαμε τις ιδέες και τις προτάσεις τους και καταλήξαμε σε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή, να εκσυγχρονίσει το μοντέλο λειτουργίας και να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσαν το παρών ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κονταδάκης, η Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Κώστας Αλλαγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Δημήτρης Καλλιαβασίλης, η Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π. Ανατολικής Αττικής Βανίτα Σοφρώνη, η Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Μαρκοπούλου Ιωάννα Ξύδα, ο Πρόεδρος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος Σωματείων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων Σταμάτης Γεωργάκης και ο Πρόεδρος ΔΣ Συνιδιοκτησίας και Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ» Κώστας Νικολάου.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση εδώ: 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση εδώ: https://www.dropbox.com/sh/au11bicvlqfofmu/AAAGF0V8cP8xRfSwudketF2Ta?dl=0

Μπορείτε να δείτε το video της καμπάνιας εδώ: https://youtu.be/8SOHwZvFn-o