Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η Πολιτική Ακαδημία με θέμα «Νέο θεσμικό πλαίσιο στην Ιθαγένεια: Πολιτογράφηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών κύριο Αθανάσιο Μπαλέρμπα.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος της Πολιτικής Ακαδημίας Γιώργος Παπαδρόσου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς δράσης του Οργάνου και το ρόλο που διαδραματίζει στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της ΟΝΝΕΔ.

Ξεκινώντας την εισήγηση του, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία σημαντική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα σέβεται τον διοικούμενο με τρόπο αντικειμενικό και απόλυτα αξιοκρατικό. Στη συνέχεια ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε ότι η ιθαγένεια αποτελεί το νομικό και φυσικό δεσμό του πολίτη με το κράτος, ενώ η πολιτογράφηση, δηλαδή η επίσημη διαδικασία με την οποία ένα κράτος χορηγεί την ιθαγένεια, αφορά τόσο τους ομογενείς όσο και τους αλλογενείς. Πιο συγκεκριμένα, ένας αλλογενής για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να έχει συμπληρώσει συνήθως 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στην χώρα, αν και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στους πολίτες της ΕΕ ή σε ενδιαφερόμενους που είναι παντρεμένοι με Έλληνα πολίτη το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί σε 3 χρόνια. Παράλληλα, αναφέρθηκαν επιγραμματικά ορισμένοι γενικοί κανόνες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ότι το παιδί ενός Έλληνα είναι και εκείνο Έλληνας, καθώς και ότι ένας αλλοδαπός που γεννήθηκε ή σπούδασε στην Ελλάδα, εφόσον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα απόκτησης της ιθαγένειας ώστε να συνδράμει στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενσωματώνει πρακτικές που ακολουθούνται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και προωθεί την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο είχε στοιχεία υποκειμενικότητας , αφού κατά την προφορική συνέντευξη του ενδιαφερόμενου από μια ετερόκλητη στη σύνθεσή της  επιτροπή, δεν χρησιμοποιούνταν καθολικά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να υπάρχει χώρος ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων. Πιο αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να δίνουν εξετάσεις οι οποίες θα διεξάγονται 2 φορές το χρόνο και στηρίζονται στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση. Υπογραμμίζεται ότι τα θέματα θα προκύπτουν από Τράπεζα Θεμάτων που είναι αναρτημένη στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και η οποία αποτελεί προϊόν διαβούλευσης μιας ομάδας εξαίρετων Ακαδημαϊκών. Σε συνέχεια της απόκτησης του πιστοποιητικού θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της δυνατότητας κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης (εργασία, λευκό ποινικό μητρώο κ.α.) των υποψηφίων ενώ στο τελευταίο στάδιο θα διεξάγεται συνέντευξη από αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Συγκροτούμε ένα νομικό πλαίσιο στον τομέα της ιθαγένειας και δρομολογούμε με τέτοιο τρόπο τις διαδικασίες, ώστε να γίνονται όλα με τρόπο γρήγορο, αντικειμενικό, διαφανή και αδιάβλητο. Η ελληνική ιθαγένεια είναι παράλληλα και ευρωπαϊκή, για αυτό και καλούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χορήγηση της, διότι ισοδυναμεί με την απόκτηση του στάτους του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρέπει να  χρησιμοποιείται από ορισμένους ως σημαία ευκαιρίας. Τέλος, οφείλουμε να πληροφορούμε επαρκώς τους ενδιαφερόμενους για τις ειδικές άδειες παραμονής και τη σημασία τους, καθώς αποτελούν το πρώιμο στάδιο της  ιθαγένειας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Μπαλέρμπας.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης τόνισε τα εξής: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών μας σε θέματα που μας αφορούν δεν παύει να είναι προτεραιότητα μας. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της ιθαγένειας διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αντικειμενικότητας και δίνουν τέλος στις διαδικασίες – εξπρές για λόγους ψηφοθηρίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας κ. Μπαλέρμπα για την αναλυτική παρουσίαση των σημείων του νέου νομοσχεδίου και την επεξήγηση των επικείμενων αλλαγών».