Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με σκοπό τόσο την αφύπνιση της κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, όσο και την προώθηση δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Για την ΟΝΝΕΔ η σημερινή ημέρα έχει να κάνει με τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και την καθημερινή μάχη που δίνουν για ισότητα και συμπερίληψη, δεν είναι ωστόσο η μοναδική ημέρα που εστιάζουμε στα προβλήματά τους και νοιαζόμαστε για τις ανάγκες τους. Υποστηρίζουμε ενεργά κάθε συντονισμένη προσπάθεια για την ενδυνάμωση των ανθρώπων με αναπηρία και συνδράμουμε με όλη μας τη δύναμη το έργο κάθε οργανισμού, που αγκαλιάζει τους ανθρώπους αυτούς.
Για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία πραγματικά δίκαιη και ίση για όλους, οφείλουμε να συγκρουστούμε με κάθε στερεοτυπική αντίληψη, που καθιστά τους ανθρώπους με αναπηρία πολίτες δεύτερης ταχύτητας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών, καθώς και οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας που αλλάζει ουσιαστικά την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.
Μένουν πολλά να γίνουν ακόμη για να έχουν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες όλα αυτά που έχουν ανάγκη, αλλά και όλα εκείνα που θέλουν.
Μαζί τους θα δώσουμε τον αγώνα για την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανεμπόδιστη μετακίνηση και την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Με οδηγό τις δικές τους επιλογές και προσδοκίες διαμορφώνουμε μια κοινωνία σύγχρονη, στην οποία κανείς δεν είναι “αόρατος” και κανείς δε μένει πίσω.