Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Μία ακόμη σημαντική στιγμή για την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την προσπάθεια να προασπίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία. Ύστερα από επικοινωνία που είχαν η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Σύριλα Μακαρέζου και το μέλος της Γραμματείας Ελένη Κούφαλη με τον επί κεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Manfred Weber παραχώρησε μία εκτενή συνέντευξη  για το περιοδικό των Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών (EDS) με θέμα την αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει σταθεί απέναντί της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Manfred Weber στέλνει σε όλα τα μέλη του EDS ηχηρό μήνυμα συστράτευσης απέναντι στις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας, μιλά ανοιχτά για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων σε βάρος της και απαντά δίχως περιστροφές σε μία σειρά από ερωτήσεις που αφορούν στα εθνικά μας ζητήματα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στη χώρα μας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα μια επιθετική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ολοένα και περισσότεροι τονίζουν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας καταδεικνύουν την απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδεώδη του δυτικού κόσμου.

Η Άγκυρα συμπεριφέρεται επιθετικά στις περιοχές της Ανατολική Μεσογείου και του Νότιου Καυκάσου και ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα. Έχει παρέμβει και αναμειχθεί στη Λιβύη, στη Συρία και στη διαμάχη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Συγχρόνως, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros έχουν σταλεί για να πραγματοποιήσουν παράνομες ενεργειακές έρευνες σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι μέλη της και ουσιαστικά οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας πραγματοποιούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Στα παραπάνω προστίθεται η απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2020 να μετατρέψει την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και σύμβολο του οικουμενισμού, της ειρήνης και της συμφιλίωσης, σε τζαμί. Τέλος, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακοίνωσε πρόσφατα προκλητικά ότι θα ξανανοίξει την κατεχόμενη-κυπριακή πόλη-φάντασμα, Βαρώσια. Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας με υπαιτιότητα της τελευταίας.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα για τα παραπάνω ζητήματα που απασχολούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες:

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη της στα κράτη-μέλη της προς τα οποία εκδηλώνεται η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα διστάζει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την Άγκυρα. Πώς αξιολογείτε την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και γιατί πιστεύετε ότι η Ευρώπη είναι επιφυλακτική να θέσει τέρμα σ’ αυτές;

Οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή απέναντι στον Ερντογάν. Όταν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 ο Τούρκος Πρόεδρος διακήρυξε ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα ήταν ανοιχτά, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήμασταν από τους πρώτους που ζητήσαμε την ευρωπαϊκή καταδίκη αυτού του κυνικού παιχνιδιού στην πλάτη των μεταναστών. Παρά την εκπεφρασμένη αποδοκιμασία της Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, εκείνος επιμένει στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργειακή εκμετάλλευση στα κυπριακά ύδατα, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και η απόφαση για τα Βαρώσια έριξαν λάδι στη φωτιά. Γι’ αυτό, πλέον λέμε ότι ως εδώ. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι κυπριακό, ελληνικό ή γαλλικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την οικονομική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Άγκυρα. 

 

Οι αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφάσκουν ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς ερμηνεύετε αυτήν την στάση του; Θα μπορούσε ο Τούρκος Πρόεδρος να επωφεληθεί από την υιοθέτηση μιας αντί-ευρωπαϊκής πολιτικής; 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν αποδυναμώνεται συνεχώς στην Τουρκία. Πέρυσι, το κόμμα του έχασε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση, αφού είχε ήδη χάσει την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμά ότι η σύγκρουση με την Ευρώπη τον βοηθά στο εσωτερικό της χώρας του. Αυξάνει, δηλαδή, τη δημοτικότητά του εντός της Τουρκίας. Η αλήθεια, είναι το ακριβώς αντίθετο. Η Τουρκία και οι πολίτες της θα κερδίσουν πολύ περισσότερα εάν η χώρα τους στραφεί προς μια εποικοδομητική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια τέτοια προοπτική. 

 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε σταλεί πρόσφατα λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα του ελληνικού νησιού, Καστελόριζο, για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας;

Η Ελλάδα υπήρξε υποδειγματική στην αντίδρασή της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος η Ελλάδα και η Τουρκία να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλυθεί η διαφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή, της υφαλοκρηπίδα και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο. Ωστόσο, παρά την επίδειξη καλής πίστης εκ μέρους της Ελλάδας, η τουρκική ηγεσία δεν έχει επιδείξει διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας ή διαλόγου. Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος Ερντογάν φωτογραφίζεται μπροστά από έναν χάρτη του Αιγαίου που παρουσιάζει ελληνικά νησιά στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο.

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τονίσει την ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόσφατα, η Αθήνα πρότεινε την αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Συμφωνείτε με αυτό το μέτρο? Πιστεύετε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανασταλούν ή και να σταματήσουν οριστικά; 

Οι κυρώσεις δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος μας. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα διπλωματικά μέσα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό έχει συμβεί εδώ και αρκετό καιρό με την Τουρκία. Έχω πει ότι όλες οι εναλλακτικές πρέπει να είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων. Όσον αφορά τις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είμαστε πολύ σαφείς εδώ και πολύ καιρό. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει.

 

Η μετανάστευση είναι ένα φλέγον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2020 να αποχωρήσει από την συμφωνία του 2016 που σταματούσε τη ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Η δικαιολογία που πρόβαλε η τουρκική πλευρά είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τη δέσμευσή της να παρέχει οικονομική στήριξη στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την υποδοχή των μεταναστών. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πύλες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν ανοιχτές. Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας κατά μήκος του ποταμού Έβρου για να περάσουν στην Ευρώπη, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν από τις τουρκικές ακτές σε ελληνικά νησιά με λέμβους. Πιστεύετε ότι αυτή η εισροή μεταναστών ενορχηστρώθηκε εν μέρει από την Άγκυρα για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι πιθανό ένα τέτοιο περιστατικό να επαναληφθεί; Ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της μετανάστευσης; 

Τα γεγονότα στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 ήταν άνευ προηγουμένου. Ο Ερντογάν διακήρυξε επίσημα ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα είναι ανοιχτά και έστειλε εκεί χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τουρκικά στρατόπεδα όπου η κατάσταση ήταν σχετικά σταθερή και οδηγήθηκαν σε αντιπαράθεση με τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτό δείχνει το επίπεδο κυνισμού της τουρκικής ηγεσίας. Προσπάθησαν να εκφοβίσουν την Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι αθώους ανθρώπους. Ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ένα κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και όχι ο Ερντογάν. Όπως φάνηκε, τα σύνορα της Ευρώπης προστατεύονται. 

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της μετανάστευσης στην Ευρώπη είναι μία από τις βασικές προκλήσεις για την τρέχουσα γερμανική Προεδρία. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλή ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο. Η νέα πρόταση της Επιτροπής δεν κάνει λόγο μόνο για αλληλεγγύη, αλλά κυρίως για τον έλεγχο των συνόρων και τις επιστροφές. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν άτομα που πραγματικά χρειάζονται και αξίζουν τη βοήθειά μας, εάν γνωρίζουν ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη δεν θα έρχονται ή θα επιστρέφουν στις χώρες τους, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες. Το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λέει «Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, δεν με απασχολεί».