Στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον εμβολιασμό «Κερδίζουμε πίσω τις ζωές μας», αλλά και με στόχο να τιμήσουμε όλους εκείνους τους επιστήμονες που εργάζονται νυχθημερόν σε κάθε κλάδο της υγείας, η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη με νέους επιστήμονες από τον κλάδο της υγείας οι οποίοι περιέγραψαν την καθημερινή τους μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού και ταυτόχρονα μετέφεραν το ελπιδοφόρο μήνυμα του εμβολιασμού, μιας διαδικασίας, η οποία θα μας οδηγήσει και πάλι στην κανονικότητα.
Στη διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, έλαβαν μέρος:
– Ο Κωνσταντίνος Λάλλας, ειδικευόμενος παθολόγος στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη και εργαζόμενος στο τμήμα COVID.
– Η Νικολέτα Κίσσα, νοσηλεύτρια στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο στην Αθήνα.
– Η Ρωξάνη Τσανικλίδου, φαρμακοποιός στο Μενίδι.
– Ο Παύλος Αλεξιάδης, ορθοπεδικός ιατρός στη μονάδα COVID του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
– Ο Λευτέρης Γκιννής, φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο Καλύμνου και Υπεύθυνος διαχείρισης και συντονισμού παραλαβής και χορήγησης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο νησί.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων και Παραγωγικών Τομέων της ΟΝΝΕΔ Ανέστης Φίσκας και η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ Ζωή Κορδού.
Οι προσκεκλημένοι μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες στη διάρκεια της πανδημίας και την αντιμετώπιση της «άγνωστης» μέχρι πριν ένα χρόνο ασθένειας που κατέκλυσε τις ζωές όλων μας, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα για τον εμβολιασμό, την αναγκαιότητά του και την επόμενη μέρα.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε μία ομολογουμένως πρωτόγνωρη κατάσταση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως στις προκλήσεις της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακόμα και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας δοκιμάστηκαν πολύ περισσότερο, μετρώντας εκατοντάδες νοσηλείες, κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της περίστασης. Στην επίπονη αυτή μάχη κατά του κορωνοϊού, ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή νέοι ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών της χώρας μας νόσησε εν ώρα καθήκοντος, αυτό δεν πτόησε ποτέ το σθένος τους και προχώρησαν μπροστά με βαθιά πίστη πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισαν για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα της ατομικής ευθύνης. «Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, μολύνονται, νοσούν και συχνά χωρίς υποκείμενα νοσήματα καταλήγουν να νοσηλεύονται σε πολλά από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι χρέος μας να ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών, όσο κι αν νιώθουμε πιεσμένοι κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η ελπίδα για όλους μας είναι το εμβόλιο κατά του Covid-19, το οποίο αποτελεί το εφαλτήριο για την επάνοδο στην κανονικότητα, με τους προσκεκλημένους στη συζήτηση να μας περιγράφουν την καθημερινή τους συνδρομή –ο καθένας με τον δικό του τρόπο- στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη συζήτηση αλλά και την προσφορά τους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι μάχες της γενιάς μας αυτή τη περίοδο δίνονται στα νοσοκομεία, στα εργαστήρια, εκεί όπου νέοι άνθρωποι, αλλά και έμπειροι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην σωτηρία πολλών ανθρώπων. Η γενιά αυτή παλεύει όσο καμία άλλη για το μέλλον της, έχοντας σύμμαχο της τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επενδύει στην συνεχή κατάρτιση των νέων. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, τους ήρωες της δικής μας γενιάς, αυτούς που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για να μένουμε εμείς ασφαλείς και υγιείς».
Το βίντεο με τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης μπορείτε να δείτε εδώ: