Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Το περασμένο Σάββατο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όχι μόνο δεν υπάρχουν ενστάσεις στις επενδύσεις από τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επενδύσεις εξ’ ου και το τελευταίο διάστημα υπάρχει ρεκόρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια περίοδο ανάκαμψης από την οικονομική κρίση. Όπως και όλες οι προηγούμενες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έτσι και αυτή προκάλεσε εύλογη ανησυχία σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην Ελλάδα, λόγω της ανεπανάληπτης συνέπειάς του στο ψέμα και την (αυτ-) απάτη.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο λίγες ώρες για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, καθώς σήμερα το πρωί η εταιρία Eldorado Gold Corporation,ανακοίνωσε επισήμως την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά κέντρα της στην Ελλάδα. Η Eldorado και η Ελληνική θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, κάνουν λόγο για απίστευτες καθυστερήσεις άνευ λόγου στην έκδοση αδειών ρουτίνας, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα και στο κόστος των έργων σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην είναι πλέον εφικτή η αποτελεσματική προώθηση της ανάπτυξης και λειτουργίας των μεταλλευτικών έργων. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν ενώ θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της εταιρίας.

Μιλώντας με αριθμούς μιλάμε για 1.200 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα έρχονταν να προστεθούν στις 2.400 υπάρχουσες που έχει δημιουργήσει η εταιρία στην Ελλάδα. Πέραν των θέσεων εργασίας, η εξαγορά των μεταλλείων Κασσάνδρας έγινε με αντίτιμο 2 δις το 2012, ενώ Eldorado έχει ήδη επενδύσει 1 δις δολάρια στην Ελλάδα έως και σήμερα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν για την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων και η αναστολή και παύση των εργολάβων και εργαζόμενων θα γίνει βάσει της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Άλλωστε το ΣΤΕ, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας έχει επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας της εταιρίας με 18 δικαστικές αποφάσεις μέχρι σήμερα.
Αυτή είναι η εικόνα καταστροφής που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα προσωπικά και όλων των εμπλεκομένων υπουργών του. Θα ήμασταν, όμως, άδικοι αν δεν αναφέραμε ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης κ. Νίκος Καρανίκας προέβη στην εξής βαρυσήμαντη δήλωση: «..Η El Dorado έκανε αυτό που μπορεί…Μόλυνση, καταστροφή του δάσους, διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων…να πάει στα τσακίδια και να μην στεριώσει πουθενά» (η σύνταξη και το ύφος έχουν μείνει αυτούσια).

Ακόμα και αν αγνοήσει κανείς τις δυνατότητες που θα προσέφερε η εταιρεία στην αγορά εργασίας η επιτυχής ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των μονάδων της Eldorado (σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στη Χαλκιδική) η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει σε χίλιες περίπου οικογένειες για ποιο λόγο οι εμμονές των Υπουργών της και οι ιδεοληψίες του κομματικού ακροατηρίου είναι πιο σημαντικές από την επιβίωσή τους. Πρόκειται για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους αύριο, όχι για ανθρώπους που χάνουν την προοπτική για το μέλλον τους.

Επιτέλους, αυτή η φαρσοκωμωδία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επενδύσεις, πρέπει να τελειώσει. Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στις εξαγγελίες της καλωσορίζει τους επενδυτές αλλά στην πράξη κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επένδυση κεφαλαίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ανεύθυνη κυβέρνηση οπισθοδρομικών ιδεοληπτικών και έναν πρωθυπουργό που θα παράγει ένα ψέμα κάθε φορά που αναπνέει. Χρειάζεται, αντίθετα, μια σοβαρή και υπεύθυνη εθνική στρατηγική και έναν πρωθυπουργό που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, που θα αποτιμάται όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Με την παραμονή των υφιστάμενων επενδυτών και την προσέλκυση νέων, καθημερινά. Και όχι, φυσικά, προς όφελος λίγων εκλεκτών επιχειρηματικών και τοπικών συμφερόντων, αλλά προς όφελος της Ελλάδας που θέλει και μπορεί να κερδίσει την επόμενη μέρα.

ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΝΝΕΔ