Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (5 Μαΐου) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑμΕΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την άτυπη υποστήριξη της οικογένειας με αποτέλεσμα, λόγω περιορισμένων κεφαλαίων, ειδίκευσης και δυνατοτήτων να στερούνται την απαιτούμενη μέριμνα.
Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι η καθημερινή εκδήλωση των πολιτικών της αναπηρίας που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Περιλαμβάνει την ευκαιρία των ΑμεΑ να κάνουν επιλογές και να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το που, με ποιον και πως θα ζήσουν. Η ανεξάρτητη διαβίωση απαιτεί την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον και τις μεταφορές, τη διαθεσιμότητα τεχνικών βοηθημάτων, την πρόσβαση σε προσωπική βοήθεια ή/και σε υπηρεσίες που βασίζονται στην κοινότητα.
Οι πολίτες με αναπηρία μπορούν και πρέπει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Μια σύγχρονη κοινωνία χρειάζεται τους πολίτες με αναπηρία ως ενεργά μέλη της και ως συμμετόχους σε μία ανοιχτή αγορά εργασίας. Έχουμε λανθασμένα συνηθίσει τα ΑμεΑ να βρίσκονται σε μία προστατευόμενη απασχόληση, σε ένα περιβάλλον διαχωρισμένο από τους υπόλοιπους, με χαμηλότερους μισθούς. Ζωή στην κοινότητα σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες, πρέπει να ζουν ως ίσοι πολίτες, με την υποστήριξη που χρειάζονται για να συμμετάσχουν στην καθημερινή ζωή. Αυτό περιλαμβάνει τη διαβίωση στα σπίτια τους ή με τις οικογένειές τους, τη δουλειά, τη σχολική φοίτηση και τη συμμετοχή σε κοινοτικές δραστηριότητες. Για να εξασφαλιστεί ότι ΑμΕΑ έχουν την ίδια επιλογή, έλεγχο και ελευθερία όπως κάθε άλλος πολίτης, οποιαδήποτε πρακτική βοήθεια που παρέχεται σε αυτά θα πρέπει να βασίζεται στις δικές τους επιλογές και προσδοκίες.
Η Ανεξάρτητη Διαβίωση δεν είναι κάτι σύγχρονο. Είναι μία πραγματικότητα για πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα με σχεδιασμό, εξετάζοντας τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητά τους, δίνουμε ευκαιρίες, δημιουργούμε κίνητρα.
Για το Πολιτικό Συμβούλιο
Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων