Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Η καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης έγινε δύσκολη για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για αυτούς που ήδη έδιναν έναν καθημερινό αγώνα. Στη χώρα μας σήμερα, το κενό της πρόνοιας και της προστασίας για τα άτομα με αναπηρία καλύπτεται από τη σκληρή δουλειά λιγοστών φιλανθρωπικών οργανισμών που προσφέρουν αξιόλογο και πολύτιμο κοινωνικό έργο. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων.

Στα πλαίσια της καμπάνιας της ΟΝΝΕΔ «Αύριο», ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Δέρβος μαζί με τον  Αντιπρόεδρο Παύλο Μαρινάκη και τον Υπεύθυνο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Μένιο Κορομηλά επισκέφθηκαν την ΕΛΕΠΑΠ για να ενημερωθούν για το έργο της και την κατάσταση της πρόνοιας για τα ανάπηρα πρόσωπα στη χώρα σήμερα. Οι άνθρωποι της ΕΛΕΠΑΠ δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα απέναντι σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως ένα περιττό οικονομικό μέγεθος και μια κοινωνία που δεν έχει εξοικειωθεί επαρκώς με την αξία του εθελοντισμού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΕΠΑΠ είναι σημαντικά, καθώς η γενικότερη οικονομική δυσπραγία δυσκολεύει τη διατήρηση των 6 παραρτημάτων της στην επικράτεια αλλά και της κεντρικής της μονάδας στην Αθήνα. Οι άνθρωποι της ΕΛΕΠΑΠ δίνουν καθημερινά μάχες για να διατηρήσουν τα προγράμματα αποκατάστασης αναπήρων αλλά και τις δράσεις ενημέρωσης και συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών. Μεταξύ άλλων, μας ανέφεραν ότι αποτελούν για πολλές οικογένειες τη μοναδική δικλείδα πρόνοιας, καθώς το κράτος αδιαφορεί, αρνούμενο να προωθήσει έστω ακόμα και ένα ειδικό καθεστώς ασφάλισης για τους γονείς των παιδιών με κινητικά προβλήματα.

Επιπλέον, μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για χορηγίες σε φιλανθρωπικά σωματεία, η συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ένα κίνητρο για τις δωρεές στην ΕΛΕΠΑΠ έχει εκλείψει. Οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη ανάμειξης του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές του έχουν καταστήσει τη βιωσιμότητα των φορέων αμφίβολη.

Στην Ελλάδα του #Avrio, ο βαθμός πρόνοιας της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε ευπαθείς ομάδες είναι ο πιο ουσιαστικός δείκτης μιας ώριμης και προηγμένης κοινωνίας. Για αυτό το λόγο, θεωρούμε απαραίτητη την ανάπτυξη ενός πλαισίου που ενθαρρύνει τον εθελοντισμό, την προσφορά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την στήριξη τους, τόσο από το κράτος αλλά και από την ίδια την ελληνική κοινωνία.