Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες«Αμυμώνη» επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και στελέχη της ΟΝΝΕΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θέλοντας να γνωρίσουν από κοντά το έργο και τη δράση του Συλλόγου.

Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Μαμουλής, η Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά, ο Γραμματέας Οργανωτικού Ορφέας Γεωργίου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Κωνσταντίνα Κόλλια και η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του Συλλόγου από την Πρόεδρο του Συλλόγου Βούλα Μπέλου, την κοινωνική λειτουργό Διονυσία Βασιλάρα και την Ψυχολόγο Λεμονιά Αηδονίδου.

Η « Αμυμώνη» δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής, ενώ πλέον επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε όλη την Ελλάδα. Οι ωφελούμενοι του Συλλόγου είναι παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης (είτε ολική, είτε μερική απώλεια της όρασής τους) και πρόσθετες αναπηρίες όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, επιληψία, ψυχιατρικές διαταραχές και προβλήματα ακοής, οι οποίοι εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα ανάλογα με την ηλικία τους. Από τις νηπιακές ηλικίες μέχρι και την ενηλικίωση, η «Αμυμώνη» παρέχει προγράμματα πρώιμης παρέμβασης μέχρι και αποκατάστασης φροντίζοντας για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους με τελικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτητοποίησή τους στην καθημερινή διαβίωση.

Η κοινωνική λειτουργός κα. Βασιλάρα και η Ψυχολόγος κα. Αηδονίδου ξενάγησαν τον πρόεδρο και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ στους χώρους της κουζίνας, της φυσικοθεραπείας, της λογοθεραπείας, του γυμναστηρίου, της ανακύκλωσης, του εργαστηρίου όπου κατασκευάζουν τα πράγματα που υπάρχουν στα bazaars του Συλλόγου, του εργαστηρίου παιδιών και των χώρων εκπαίδευσης στήριξης, όπου τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Παραμύθια δίχως όρια» γνωρίζοντας παραμύθια με ακουστικά και απτικά μέσα.

Η «Αμυμώνη» έχει ήδη προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 480 οικογένειες, παρέχοντας εκπαίδευση, θεραπεία, συμβουλευτική και στήριξη. Σήμερα παρέχει υπηρεσίες σε 90 άτομα από βρέφη έως ενήλικες μέχρι 45 ετών.

«Διεκδικούμε για αυτούς τους ανθρώπους όσα δεν μπορούν να διεκδικήσουν μόνοι τους», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Βούλα Μπέλου. «Το όραμα για να έχουν και τα τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες δικαίωμα στη ζωή υπήρχε. Από την προσωπική μας “μάχη” μαζί με άλλους γονείς ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε νέους ανθρώπους εδώ σήμερα γιατί είναι οι νέες γενιές που πρέπει να αναλάβουν δράση. Εμείς καθημερινά αγωνιζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε και η πολιτεία να στηρίξει ακόμα περισσότερο το έργο τέτοιων οργανισμών».

Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ δώρισαν δύο φορητές συσκευές RadioCD προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του Συλλόγου για ακουστικά μέσα που θα βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μπέλου χάρισε συμβολικά δώρα και κάρτες στα μέλη της ΟΝΝΕΔ, καθώς και χριστουγεννιάτικα στολίδια που έφτιαξαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Σύλλογο.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η ψυχή ανθρώπων σαν τους υπεύθυνους της Αμυμώνης δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη στα άτομα με αναπηρία. Κανείς δεν είναι “αόρατος” και για εμάς στην ΟΝΝΕΔ, όπως έχουμε πει ξανά, οι Παγκόσμιες Ημέρες αποτελούν απλώς μια αφορμή για να ξεκινήσουμε ένα διάλογο γύρω από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν. Για να γίνουν όλα αυτά και για να συνδράμουμε τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία πρέπει να υπάρχουν άτομα όπως εσείς, γι’ αυτό και θέλουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε το έργο σας τόσο με δράσεις και εθελοντική εργασία όσο και με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες».

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.dropbox.com/sh/zrcbheeu7vebjo2/AADvMSvxBkorwq3s0wZsF-EAa?dl=0