Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής, αξιότιμε Γραμματέα, κύριε Γενικέ, Κύριε πρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, κύριες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η σημερινή μου ομιλία αναγκαστικώς θα τροποποιηθεί. Αυτό που οφείλω να κάνω μέσα από την καρδιά μου πριν από όλα, είναι να πω ένα πολύ μεγάλο ειλικρινές ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Πρόεδρο μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο για όσα είπε σήμερα, για την τεράστια τιμή που κάνει σ’ εμένα, στο πρόσωπό μου, στην Οργάνωσή μας, στους νέους ανθρώπους, στους οποίους πιστεύει, αλλά όχι μόνο γι αυτό.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ γενικότερα και θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ γιατί η σημερινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού μας, εκπέμπει τη συνολική του αντίληψη για τα πράγματα, τη συνολική του θεώρηση για τους νέους ανθρώπους και το πως αντιλαμβάνεται τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που αλλάζει.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν, τον επισκέφτηκα στο γραφείο του. Ήταν λίγους μήνες Πρωθυπουργός και κανείς δεν ήξερε τι θα ακολουθήσει στη χώρα. Αυτό, λοιπόν, που μου είπε είναι ότι περισσότερη αξία από την ίδια τη θέση, από τον ίδιο το ρόλο, έχει ο ρόλος που θα επιλέξουμε εμείς να έχουμε, ο ρόλος που εκείνος θέλει να μας δώσει, τον ρόλο του πρωταγωνιστή, τον ρόλο του διαμορφωτή.

Και ξέρετε αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του Πρωθυπουργού της χώρας από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια. Από όσα ειδικά είδαμε από την αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση. Περάσαμε από τα ωραία λόγια για τους νέους και την εργαλειοποίηση των νέων ανθρώπων, στις πράξεις, στην αληθινή εμπιστοσύνη, στον ουσιαστικό ρόλο.

Η σημερινή, λοιπόν, τιμή που μου κάνει, που πρόκειται να επικυρωθεί από το ανώτατο όργανο της Πολιτικής Επιτροπής, αντανακλά μία ευρύτερη νοοτροπία και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του χθες με το σήμερα και η μεγάλη ελπίδα για το αύριο.

Όλη αυτή η νοοτροπία αποδεικνύεται στις πράξεις και δεν είναι κάτι το οποίο βρίσκεται μόνο στα λόγια. Δεν έγινε μόνο σήμερα, έγινε από την πρώτη στιγμή με στήριξη σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ, σε όλες τις μεγάλες καμπάνιες, με τους ανθρώπους του Προέδρου, του Πρωθυπουργού, τους συνεργάτες του να είναι δίπλα μας.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργο Στεργίου για τη συνεργασία μας, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Γενικό μας Διευθυντή Γιάννη Μπρατάκο, όλους τους ανθρώπους του κόμματος, το διαγραμματειακό, που είναι δίπλα μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε, την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, τους συνεργάτες του Προέδρου και Πρωθυπουργού, που με πρώτο τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και όλους τους υπόλοιπους, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, στήριξαν τις πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ, ζήτησαν το σύνολο των νέων ανθρώπων να είναι παρούσες και παρόντες σε ό,τι κάναμε με σαφέστατη οδηγία να μη μείνει κανένας πίσω, να μην είναι κανένας εκτός, να μην υπάρχει κανένας νέος άνθρωπος που να μην ακούσουμε.

Η απόφαση για μια μικρή χρονική μετάθεση του Συνεδρίου νομίζω ότι αποδεικνύει ότι είμαστε ξεχωριστοί γιατί μπορούμε να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία το πιο σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα στην πράξη, έχοντας διοργανώσει ήδη ένα Συνέδριο με πάρα πολλές ψηφιακές διαδικασίες, όπως το προηγούμενο. Έχοντας κάνει εσωκομματικές εκλογές χωρίς κανένα πρόβλημα, με μία συμμετοχή που άγγιξε και ξεπέρασε το 20% με ψηφιακό τρόπο, όμως το Συνέδριο είναι μία άλλη διαδικασία. Το Συνέδριο είναι μια ζωντανή διαδικασία και δανείζομαι τη φράση του Προέδρου μας χθες στη Νομαρχιακή των Ιωαννίνων ότι όσο και να εξελιχθεί η Νέα Δημοκρατία σε ψηφιακό κόμμα, η επαφή με τις οργανώσεις, με τους ανθρώπους της, δεν υποκαθίσταται. Εδώ, λοιπόν, θα είμαστε να επεκτείνουμε τον προσυνεδριακό διάλογο τους επόμενους μήνες, να πάμε σε όλη την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τα μέλη μας και να βρεθούμε στο Συνέδριο μας σε λίγους μήνες με όλο και περισσότερους Συνέδρους και παρατηρητές.

Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, θα σταθώ σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, περίπου δυο χρόνια μετά την έναρξη της δυσκολότερης περιόδου για την ανθρωπότητα. Είμαστε πάλι εδώ, ενωμένοι, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλά να πούμε για όσα κάναμε και όχι μόνο για όσα θα κάνουμε. Πολιτεία και πολίτες σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων προχωρώντας σε μια νέα εποχή όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά κυρίως για τη χώρα. Την εποχή των μεγάλων αλλαγών, των τολμηρών και δύσκολων αποφάσεων, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της ψηφιακής επανάστασης, των μεγάλων επενδύσεων, της προόδου της οικονομίας και της εξέλιξης της χώρας από ουραγό των διεθνών εξελίξεων σε πρωταγωνίστρια.

Στη νέα εποχή, λοιπόν, της ασφάλειας, της ειρήνης, της υγείας, της ζωής. Η χώρα αλλάζει και αλλάζει στα δύσκολα και σε πείσμα πολλών αυτή η αλλαγή είναι γρήγορη, αποφασιστική και γίνεται με σταθερά βήματα, τόσο σταθερά και τόσο γρήγορα ταυτόχρονα που τρομάζει αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται πολιτικά απέναντι προκαλώντας τους αμηχανία κυριολεκτικά και αυτό φαίνεται με όσα λένε και τον τρόπο που αντιδρούν, χωρίς να αντιπροτείνουν τίποτα για το σημαντικότερο ζήτημα της ανθρωπότητας που είναι η διαχείριση της πανδημίας, αλλά ούτε και για όλα τα υπόλοιπα.

Δε θέλω, όμως, να αφιερώσω άλλο χρόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε χρέος απέναντι στα μέλη μας να μιλήσουμε για όσα έχουν γίνει και όσα θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Το κόμμα μας αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι το μοναδικό αληθινά προοδευτικό κόμμα. Ένα κόμμα το οποίο όταν βρέθηκε στην διακυβέρνηση του τόπου πήρε μεγάλες αποφάσεις και διαχρονικά προσπάθησε να κυβερνήσει δημιουργώντας προοπτική για το μέλλον. Ούτως ή άλλως χωρίς αυτήν δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να προχωράς παρακάτω.

Από το 1974 μέχρι σήμερα, μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ουσιαστικά, όχι στα λόγια, την παραγωγική οικονομία για όλους, την πρόνοια, την ασφάλεια και την ενίσχυση των θεσμών της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας.

Αν κάτι είχαν αυτά τα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από το τελευταίο μας Συνέδριο, ήταν ότι μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα είδαμε όλες αυτές τις αξίες να γίνονται πράξη στην καθημερινότητα και την πολιτική ζωή του τόπου. Στο σύστημα υγείας, το οποίο ενισχύθηκε όσο ποτέ στη δυσκολότερη συγκυρία, και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, νέοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, νέες ΜΕΘ, ζητήματα για τα οποία η «φιλεύσπλαχνη» αριστερή Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έκανε τίποτα όταν είχε την ευκαιρία. Την ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα, το πρότυπο πρόγραμμα εμβολιασμού, τις καμπάνιες εμβολιασμού -και εδώ θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα μας τα μέλη από όλη την Ελλάδα για την υποστήριξη τέτοιων μεγάλων πρωτοβουλιών-, την ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας η οποία όπως είπαμε άλλαξε με συγκεκριμένες συμφωνίες, με την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της χώρας να πρωταγωνιστεί σε όλες αυτές. Είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με τη μείωση των ροών περισσότερο από 90%. Μπορούμε να  μιλάμε για πάρα πολλά και σε αυτό τον τομέα. Ασφάλεια, όμως, και εντός των συνόρων, χωρίς καμία εκδικητική διάθεση, χωρίς διαχωρισμούς.

Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ στην οικονομία και στην ανάπτυξη γιατί μιλάμε σε ένα Προσυνέδριο για νέους ανθρώπους. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία, εργαλειοποιώντας τους νέους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας το «νέο» ως κάτι δικό του, ως κτήμα του και ήταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τιμώρησε με την πολιτική του όσο κανείς στη μεταπολίτευση τους νέους ανθρώπους.

Η σημερινή Κυβέρνηση ήρθε χωρίς να ξέρει κανείς τι συνθήκες θα αντιμετωπίσει και μείωσε περίπου 30 φόρους έμμεσους και άμεσους, άλλαξε το ασφαλιστικό, το έκανε δικαιότερο, έκανε τομές στα εργασιακά, έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα το ξεπάγωμα και την εκκίνηση μεγάλων επενδύσεων και είναι πολύ σημαντικό που όλα αυτά τα λέμε από την Ήπειρο που, όπως χθες είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας και κορυφαίοι υπουργοί, είναι πραγματικά μια κοιτίδα παραγωγής και τεχνολογικής εξέλιξης. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά έγιναν με σχέδιο, βασισμένα σε μια συμφωνία αλήθειας, η οποία χτίστηκε βήμα-βήμα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Όλα αυτά αρχίζουν και φαίνονται: η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3% μέσα σε ένα χρόνο και μήνα με το μήνα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζει να μειώνεται. Στην οικονομία, δεν έμεινε κανένας πίσω και η Κυβέρνηση αυτή στήριξε αναλογικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της χώρας, τους αδύναμους συμπολίτες μας ή τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε δυσκολότερη θέση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σταθώ είναι και το θέμα του σημερινού προσυνεδρίου, είναι οι επόμενες γενιές, οι νέοι. Και δεν θα το κάνω μόνο ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αλλά θα το κάνω ως νέος άνθρωπος, ως νέος εργαζόμενος, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια γιατί ανήκω σε αυτό το κόμμα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα της ΔΕΘ πριν από λίγους μήνες να κάνει δυο πράγματα απευθυνόμενος στους νέους, τα οποία δεν έχει κάνει κανένας άλλος. Αφενός να τους λέει τι έκανε για εκείνους παρουσιάζοντας μετρήσιμα αποτελέσματα και αφετέρου να κάνει αυτοκριτική για το πολιτικό σύστημα που έχουμε συνηθίσει ακόμη και για λογαριασμό άλλων. Αλλά, κυρίως, να ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των νέων ανθρώπων. Αντιμετωπίζοντας τους όχι ως μια ξεχωριστή κατηγορία αλλά ως πρωταγωνιστές. Το πρώτο ένσημο, οι νέες θέσεις εργασίας, όλα όσα έχουν να κάνουν με τη μεταβίβαση περιουσίας, η επέκταση, η συνέχιση της μείωσης φορολογικών συντελεστών και πολλά ακόμα για τα οποία θα αναφερθούμε στο άμεσο μέλλον.

Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς κράτος δικαίου και θέλω εδώ να σταθώ σε τρεις συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής της Κυβέρνησης. Το ένα είναι η αποκατάσταση όλων όσων έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, με εμβληματικές αλλαγές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα ήταν και δικές μας προτάσεις. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση ακούει τους νέους ανθρώπους, ακούει μια νεολαία και υιοθετεί τις προτάσεις που θεωρεί σωστές. Και θα ήθελα για αυτό να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Αυτό λοιπόν σημαίνει αληθινή πρόοδος. Προοδευτικός και φιλεύσπλαχνος δεν είναι αυτός που βγαίνει στο δρόμο ενθυμούμενος τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν για τους θύτες τους νομοθέτησε την αποφυλάκιση τους ή ηπιότερες ποινές, αλλά αυτός που έρχεται να αποκαταστήσει τις αδικίες. Ένα επίσης προοδευτικό νομοσχέδιο είναι το εργασιακό νομοσχέδιο που αναφέρεται σε όλους τους εργαζόμενους και τους πραγματικά αδύναμους και αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της δουλειάς τους και όλες τις απειλές στον εργασιακό τους χώρο.

Θα ήθελα να κλείσω αναφερόμενος στη δράση μας τα τελευταία δυο χρόνια στην ΟΝΝΕΔ, ευχαριστώντας όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, όλους τους συνεργάτες, όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής, αναφερόμενος στις περιοδείες που κάνουμε, στις επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα το οποίο θεωρούμε καθήκον και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια με πολλούς μήνες περιορισμών καταφέραμε και βρεθήκαμε σε 26 νομούς της χώρας. Οι περιοδείες αυτές δεν ήταν μια απλή ευκαιρία για κομματικές συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, ήταν μια ευκαιρία για συζήτηση με όλες τις νέες και όλους τους νέους του παραγωγικού ιστού της χώρας. Από όλες αυτές εξάλλου τις επισκέψεις προέκυψε και το project2030.gr Youth Forum που μας κάνατε την τιμή να είστε ο πρώτος ομιλητής. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και από τα νέα καθήκοντα τα οποία θα υπηρετήσω.

Ούτως ή άλλως, η Νέα Δημοκρατία είναι τα μέλη της, είναι οι άνθρωποί της, είναι η ιστορία της, αλλά είναι και το όραμα της για το μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ.