Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Τακτικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, εν μέρει με φυσική παρουσία περιορισμένου αριθμού στελεχών και μέσω τηλεδιάσκεψης για όλα τα υπόλοιπα μέλη.

Συγκεκριμένα περίπου το 50% των μελών παραβρέθηκαν δια ζώσης και οι υπόλοιποι συμμετείχαν ψηφιακά.

Το σύνολο των παρευρισκόμενων στην αίθουσα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και επέδειξαν για την είσοδό τους πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με βάση την ημερήσια διάταξη ήταν:

Ο απολογισμός πεπραγμένων των προηγούμενων πέντε μηνών (Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2021)
Ο προγραμματισμός δράσεων μέχρι το τέλος του έτους (Οκτώβριος– Δεκέμβριος 2021)
Τα συμπεράσματα του Project2030.gr Youth Forum
H επαναλειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Οι επισκέψεις της ΟΝΝΕΔ στην Περιφέρεια
Ο προγραμματισμός εθελοντικών δράσεων και δράσεωνκοινωνικού χαρακτήρα
Η πολιτική επικαιρότητα

Πριν την έναρξη των εργασιών τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του εκλιπόντος τ. Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βασίλη Τοκάκη, ο οποίος πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Το λόγο έλαβε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σιαδήμας ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και  δήλωσε: «Η παράταξή μας πριν από 2 χρόνια έλαβε την εντολή να οδηγήσει την πατρίδα μας στο μέλλον με σχέδιο και όραμα. Να θέσει τις βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατηθεί παραπλανώντας για άλλη μια φορά την ελληνική κοινωνία και θέτοντας ψευδή διλλήματα και ερωτήματα. Το δίλλημα δεν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στους αριθμούς ή στον άνθρωπο. Ανάμεσα στην οικονομία ή στο περιβάλλον.Το πραγματικό δίλλημα να επιλέξουμε είναι ανάμεσα στην εξέλιξη ή στην οπισθοδρόμηση. Ανάμεσα στη λογική ή στις θεωρίες συνομωσίας. Ανάμεσα στην ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου ή στον ερασιτεχνισμό και στον καταστροφικό αυτοσχεδιασμό».

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τα εξής: «Είμαι ειλικρινά πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ ζωντανά, μετά από τόσο καιρό. Είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις μας, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της δυσκολότερης περιόδου στη σύγχρονη ιστορία της.

Άλλαξαν πολλά με πρώτη και κυριότερη τη χώρα. Όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα αλλάζει». Εγώ θα πω ότι η Ελλάδα άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει: φόροι και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ επιτέλους έχουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα για τους νέους. Η ψηφιακή επανάσταση είναι εδώ και ήρθε για να μείνει, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

Το ΕΣΥ θωρακίστηκε στη δυσκολότερη υγειονομική συγκυρίαγια τον τόπο και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις ΜΕΘ να έχουν τριπλασιαστεί και να έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό. Τα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό είναι ορατά, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και οι ροές έχουν μειωθεί κατά πολύ. Ταυτόχρονα ο τουρισμός έχει επανέλθει δυναμικά στηρίζοντας την οικονομία. Οι νόμοι επιτέλους εφαρμόζονται και οι λίγοι που τόσα χρόνια ταλαιπωρούσαν τους πολλούς δεν μπορούν να το κάνουν πια.

«Το κράτος λειτουργεί». Αυτό ακούμε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Έργα υποδομής και ανάπτυξης επιτέλους ξεπαγώνουν, ή παραδίδονται σε λειτουργία με νέους ανθρώπους να εργάζονται σε αυτά. Περάσαμε από τους μουσαμάδες και τις τελετές εντυπωσιασμού σε αληθινά, μεγάλαέργα. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στο εξωτερικό με τις προτάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να υιοθετούνται από την Ευρώπη και η χώρα μας να γίνεται από ουραγός, διαμορφωτής των εξελίξεων.

() Ο Πρωθυπουργός βάζει επίσημα στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπους, ανακοινώνοντας από το βήμα της ΔΕΘ τι έκανε για εκείνους αυτά τα δύο χρόνια αλλά και τι θα κάνει από δω και πέρα. Εκεί ήμασταν εμείς στην πρώτη γραμμή. Και είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά να επικοινωνηθούν στους ανθρώπους της γενιάς μας, να γίνουν αντιληπτά, να μιλήσουμε για το έργο της Κυβέρνησης και να καταγράψουμε τις αντιδράσεις τους για τα μέτρα αυτά.

Η ΟΝΝΕΔ στάθηκε αντάξια των κρίσιμων περιστάσεων μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια. Γυρίσαμε ολόκληρη την Ελλάδα και οι επισκέψεις μας δεν αποτελούσαν αφορμή για κομματικές συζητήσεις αλλά στόχευαν στην ουσιαστική και πραγματική επαφή με νέους από όλη την παραγωγική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΟΝΝΕΔ αλλά και τα στελέχη του κόμματος που υποδέχονται σε κάθε νομό την ΟΝΝΕΔ ως μέλος μια οικογένειας.

() Έχουμε βγει μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια με μεγάλες καμπάνιες, ξεκινώντας από το σχολείο. Οι προτάσεις μας γίνονται νόμοι του κράτους. Σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται πολιτικές ακαδημίες είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης με πρωτοφανή συμμετοχή, ενώ εκδηλώσεις και συζητήσεις τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια με την παρουσία κορυφαίων Υπουργών και μέλη της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς γίνεται ουσιαστικός διάλογος και η ΟΝΝΕΔ γίνεται η φωνή των νέων στο κόμμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά, όλα τα μέλη της Κυβέρνησης για την παρουσία τους στις δράσεις μας.

Πραγματοποιούμε συνεχώς κοινωνικές δράσεις με ξεκάθαρο αποτύπωμα και επίδραση στην κοινωνία και θέλω να σταθώ σε δύο. Πρώτον, την πρόσκληση για να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών σε συνεργασία με την Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού του κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεπεράσαμε τα 1000 άτομα που γράφτηκαν στο Μητρώο Εθελοντών. Δεύτερον, τις αιμοδοσίες που πραγματοποιούμε με συνέπεια κάθε έξι μήνες.. Η τελευταία μάλιστα ήταν αφιερωμένη στο δικό μας άνθρωπο Βασίλη Τοκάκη, τον τ. Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο οποίος έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας παρακαταθήκη τη δύναμη και την μαχητικότητά του. Πέρα από την τεράστια σημασία που έχει η αιμοδοσία για την υγεία μας, η συγκεκριμένη είχε και έναν ξεχωριστό συμβολισμό. Ότι αυτή η Οργάνωση είναι μια οικογένεια, με συνέχεια και βαθιές ρίζες. Θέλω να πιστεύω ότι ο Βασίλης κοιτάζοντάς μας από ψηλά θα είναι περήφανος για την παράταξη που υπηρέτησε και την οικογένεια που βοήθησε να χτιστεί.  

Η ΟΝΝΕΔ μεγαλώνει και συνεχώς προστίθενται σε αυτήν νέα μέλη, ενώ είμαστε διαρκώς σε επαφή με τα στελέχη μας σε όλη τη χώρα, έχοντας συναντηθεί μαζί τους είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά πολλές φορές μέσα σε αυτό το διάστημα. Ίσως είναι αυτόνοητο, αλλά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που συνεργάζονται σαν ομάδα για να γίνουν πραγματικότητα οι δράσεις μας. Ένα κομμάτι που επίσης μας κάνει περήφανους είναι ότι η Οργάνωση μεγαλώνει πια και πέρα από τα σύνορα της χώρας και οι Οργανώσεις Εξωτερικού της ΟΝΝΕΔ, μια επιθυμία του Πρωθυπουργού και ένα στοίχημα για μας, από 4 έχουν γίνει 15 και η φωνή μας ακούγεται πλέον πιο δυνατά σε όλο τον κόσμο. Αξίζει επίσης ένα μεγάλο μπράβο στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων που έχει καταφέρει να μεγαλώσει την εκπροσώπηση της ΟΝΝΕΔ στα διεθνή fora περισσότερο από ποτέ και έτσι τα μέλη της αντανακλούν τις ιδέες και τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ.

(…)Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μαςγια τα δύο προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό οφείλουμε να το κάνουμε γιατί πρέπει να λογοδοτούμε στα μέλη μας, στους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν για το αν όσα υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη. Από αυτό θα κριθούμε στο τέλος, αν είμαστε συνεπείς.

(…)Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά για το ζήτημα των εμβολίων, τη μεγαλύτερη συλλογική μάχη που έχει κληθεί – και ίσως θα κληθεί ποτέ- να δώσει η γενιά μας. Μια μάχη ζωής.

Όταν περιμέναμε να φτάσουν στην χώρα μας τα εμβόλια – παρά τη σθεναρή παραφιλολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που τα παρουσίαζε σαν κατασκεύασμα της φαντασίας- πήραμε μια απόφαση, αυτονόητη για μένα, να μιλήσουμε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Και είμαι πολύ περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ γιατί είμαστε -δυστυχώς και το λέω με ειλικρινή λύπη- η μόνη οργάνωση νέων που τοποθετήθηκε υπέρ των εμβολίων χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς δισταγμούς, χωρίς αστερίσκους.

Και αυτό το συνειδητοποίησα όταν ζήτησα από τις υπόλοιπες νεολαίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να συνυπογράψουμε μια κοινή δήλωση υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς κομματικά πρόσημα. Σαν νέοι απευθυνόμενοι σε νέους. Και η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν προφάσεις για ιδεολογικές διαφωνίες και αόριστα, «δήθεν» λάθη της Κυβέρνησης. Σε όλους αυτούς απαντήσαμε όλοι εμείς. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους έχουν ξεπεράσει τον εθνικό μέσο όρο, έχοντας βέβαια περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, και αυτή είναι η απάντηση μας απέναντι στο φόβο, την άρνηση και απέναντι σε εκείνους που επιζητούν την αποτυχία για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη.

(…) Μπορούμε όμως να είμαστε περήφανοι και για έναν ακόμα λόγο, γιατί πολλές προτάσεις μας γίνονται νόμοι του κράτουςΑπό μια σειρά νομοσχεδίων του Υπουργείου Παιδείας, προτάσεις μας ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, προτάσεις που διαμορφώσαμε με ανοιχτή διαβούλευση με ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.

Το ίδιο έγινε και με το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που τέθηκε χθες σε διαβούλευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εγώ ο ίδιος κατέθεσα στον Υπουργό τις προτάσεις μας και οι οποίες εντάχθηκαν αυτούσιες στο σχέδιο νόμου: όπως η πρότασή μας για την τέλεση της επαίσχυντης πράξης του βιασμού σε βάρος ανήλικου παιδιού, η προβλεπόμενη ποινή να είναι μόνο η ισόβια κάθειρξη. Είναι μια πρόταση της κοινωνίας των πολιτών που πρώτη την ανέδειξε και την κατέθεσε στους αρμόδιους η ΟΝΝΕΔ. Οι τροποποιήσειςαυτές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα επαναφέρουν την κοινωνική ομαλότητα, μετά από έναν Ποινικό Κώδικα μνημείο ασυδοσίας, όπως ήταν αυτός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι άνθρωποι που έριξαν στα μαλακά εγκληματίες που βίασαν ή παρενόχλησαν σεξουαλικά γυναίκες και παιδιά, τώρα παριστάνουν τους υπέρμαχους του κινήματος #metoo, τους προστάτες των θυμάτων και ξεχνούν ότι παραλίγο να κάνουν πλημμέλημα το βιασμό. Μιλούν εκείνοι που άλλαξαν το καθεστώς παραγραφής, εκείνοι που δεν ασχολήθηκαν λεπτό με την ενίσχυση της Αστυνομίας που τροποποίησαν τον Ποινικό Κώδικα υπέρ των θυτών και κατά των θυμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα χωρίς φόβο, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς λαϊκισμούς.

Θέλω επίσης ξεχωριστά να μιλήσω για τη διοργάνωση του Project2030gr Youth Forum, την έναρξη του οποίου έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το project2030gr δεν είναι μια απλή εκδήλωση, είναι η συμπύκνωση της ιδεολογίας μας και της συμπεριφοράς μας αυτά τα δύο χρόνια: οι πόρτες της Οργάνωσης είναι ανοιχτές για κάθε νέο και νέα, για μας κάθε άποψη είναι σεβαστή και θέλουμε να ακούσουμε δεκάδες διαφορετικές απόψεις για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε ένα παραγωγικό διάλογο. Για μας κανείς δεν περισσεύει, το μέλλον μας χρειάζεται όλους ενωμένους και αποτελεί για τη γενιά μας την πιο ενδιαφέρουσα και μεγαλύτερη πρόκληση. Το ίδιο θα γίνει και σε μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, στην επόμενη εκδήλωση του project2030gr.

(…) Ξεχωριστά πρέπει να αναφερθούμε φυσικά και στα Πανεπιστήμια, το φυσικό χώρο της φοιτητικής παράταξής μας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα οποία ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους μετά από ενάμιση χρόνο επιστρέφοντας σε καθεστώς όχι μόνο δια ζώσης διδασκαλίας, αλλά και κανονικότητας και νομιμότητας χάρη στις γενναίες κινήσεις της Κυβέρνησης. Παρά τις αντιξοότητες και σε πείσμα όσων παρακαλούσαν για την αποτυχία, η τηλεκπαίδευση λειτούργησε υποδειγματικά και το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τώρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα μιλήσει με σαφή, σύγχρονο λόγο για ασφαλή, λειτουργικά, εξελισσόμενα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Όλα όσα λέμε αντικατοπτρίστηκαν με σαφήνεια στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στα μέτρα που ανακοίνωσε υπέρ της νέας γενιάς. Συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις που όχι μόνο θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των νέων αλλά θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν τα φτερά τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες που ζητούν.

Θέλω να σταθώ και στο ρόλο της ΟΝΝΕΔ η οποία είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τη στήριξη του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου του ΕΒΕΑΓιάννη Μπρατάκου και με τη στήριξη όλων των συνεργατών του Πρωθυπουργικού Γραφείου και της Νέας Δημοκρατίας, η ΟΝΝΕΔ έχει τον πρώτο λόγο στη συζήτηση για το αύριο των νέων. Αυτό δεν έγινε φυσικά τυχαία, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και αδιάκοπης δουλειάς που κάνουμε με συνέπεια στην ΟΝΝΕΔ. Και αυτή η δουλειά αναγνωρίζεται. Σε λίγεςμέρες ολοκληρώνεται η εσωκομματική διαδικασία εγγραφών μελών της Νέας Δημοκρατίας και θέλω η δυναμική μας παρουσία να αποτυπωθεί ακόμα μια φορά. Το κόμμα μας είναι το σπίτι μας και η ΟΝΝΕΔ έχει χρέος να δείξει το δρόμο προς το μέλλον.

Όπως είπα πέρασαν περίπου δύο χρόνια από το 12ο Τακτικό Συνέδριο και περίπου 1,5 χρόνος από τότε που η πανδημία μπήκε στις ζωές μας. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια κρίση έχεις δύο επιλογές: η μια είναι να παραμείνεις αμέτοχος και η άλλη είναι να βγεις μπροστά, να διεκδικήσεις το μέλλον. Ο δεύτερος δρόμος έχει δυσκολίες, έχει τον κίνδυνο της έκθεσης αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να μας πάει μπροστά. Αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει στην ΟΝΝΕΔ και θέλω για τη συνεργασία σας να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας αυτά τα δύο χρόνια και να σας υποσχεθώ ότι όπως τα καταφέραμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, έτσι θα συνεχίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά για όλους τους νέους.

Γιατί η Ελλάδα άλλαξε, και κυρίως γιατί κάθε μέρα η Ελλάδα αλλάζει με στόχο ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής δήλωσε: «Η ΟΝΝΕΔ αδιαμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει χαρακτήρα, δεν είναι μία απλή κομματική νεολαία, είναι η φωνή μία ολόκληρης γενιάς που ακούγεται, που δίνει βήμα και λόγο σε όλες και όλους του νέους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, που ακούει όλους τους πολίτες να εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχίες και με κοινό μας στόχο να συνδιαμορφώνουμε προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών όσων επιχειρούν ή θέλουν να επιχειρήσουν».

Ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αναστασόπουλος παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης και ηΚυβέρνηση αποδεικνύουν στην πράξη την δέσμευση τους να κάνουν τους νέους πρωταγωνιστές, σε μια Ελλάδα που αλλάζει. Το γεγονός αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και αισιόδοξους για το μέλλον.

Η γενιά μας μεγαλώνει και προσπαθεί να δημιουργήσει και να εξελιχθεί ανάμεσα σε  κρίσεις, είτε οικονομικές, είτε υγειονομικές και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο κάθε πολιτική που διαμορφώνεται με επίκεντρο εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ έκαναν ανά τομέα ευθύνης ένα σύντομο απολογισμό, ενώ πρόεδροι Νομαρχιακών Επιτροπών από όλη την επικράτεια καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Δείτε φωτογραφίες από την 6η Τακτική Σύνοδο Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ:

https://www.dropbox.com/sh/6obz7y5tnqy0p7f/AACMKq9aTZtUYjBEQLHsFwVka?dl=0