Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content
Δελτία Τύπου

Διακήρυξη Αρχών και Θέσεων

By 6 Οκτωβρίου 2019No Comments

Σπάτα, 6 Οκτωβρίου 2019

Εμείς, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, νέοι πολίτες  που μοιραζόμαστε κοινές αξίες και κοινό όραμα για την Ελλάδα, ερχόμαστε σήμερα, τρία χρόνια μετά την επανίδρυση της Οργάνωσης, να επικαιροποιήσουμε τις αρχές και τις θέσεις που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας.

Είμαστε εδώ γιατί σκοπός μας είναι να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που θα κοιτάζει με θάρρος το μέλλον.

Είμαστε εδώ γιατί συναισθανόμαστε το βάρος της παρακαταθήκης που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη να την παραδώσουμε ζωντανή και επίκαιρη στις επόμενες γενιές.

Είμαστε εδώ γιατί οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν αντιπροσωπεύουν, ούτε εξυπηρετούν τις ανάγκες και τους προβληματισμούς μας.

Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Και είμστε εδώ γιατι θέλουμε να έχουμε όχι μόνο λόγο, αλλά να λάβουμε ενεργά μέρος στην προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, γιατί ξέρουμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές που απαιτούνται.

 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται εκατό μέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τις εκλογές όπου οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν την αλήθεια αντί για τη διαστρέβλωση, το σχεδιασμό αντί για τα μεγάλα λόγια, το ρεαλισμό αντί για την αυταπάτη, τη μετριοπάθεια αντί για τα άκρα και, τελικά, την ενότητα αντί για το διχασμό. Για όλα αυτά, εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο πρωθυπουργό και έδωσαν στην κυβέρνησή του ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρώτη περίοδος της νέας Κυβέρνησης απέδειξε ότι η δυνατότητες της πατρίδας μας δεν εξαντλούνται σε μια καλύτερη διαχείριση της κατάρρευσης, αλλά, αντίθετα, μπορούμε να πλησιάσουμε τα δυτικά πρότυπα και μάλιστα γρήγορα, αρκεί να διαθέτει η Κυβέρνηση βούληση, γνώση, ικανότητες και σχέδιο δράσης.

Δεν ξεχνάμε ότι όσα έχουν ήδη γίνει αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό όσων πρέπει να γίνουν για να αλλάξει αιώνα η Ελλάδα. Δεν παραγνωρίζουμε, όμως, και τα άμεσα αποτελέσματα αυτών των πρώτων ενεργειών της Κυβέρνησης, οι οποίες αποτυπώνονται θετικά τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης περιόδου πρέπει να αποτελέσουν οδηγό της συνέχειας, ώστε η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία χωρίς ούτε μια μέρα χαμένη και χωρίς καμία υποχώρηση στις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες.

Σύνθημά μας είναι «το αύριο, τώρα». Και αυτό δεν συνιστά εκτός παραγματικότητας απαίτηση να κλείσουν σε μια μέρα εκκρεμότητες δεκαετιών. Περισσότερο είναι στόχος: στόχος να κάνουμε τα αναγκαία άλματα γρήγορα, με συνείδηση του επείγοντος.

Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας σε δύο πυλώνες: από τη μία, ως εκείνοι που θα μεταφέρουν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους συνομηλίκους μας, που θα επιχειρηματολογήσουν και θα πείσουν τους νέους ανθρώπους για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων· και από την άλλη ως εκείνοι που θα εξελίσσουν, αλλά και θα παράγουν πρωτογενώς πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα όχι μόνο των νέων, αλλά όλων των πολιτών.

Θέλουμε και μπορούμε να βρεθούμε μπροστά από τον κομματικό μας φορέα, να είμαστε ακόμα πιο καινοτόμοι, ακόμα πιο τολμηροί στις θέσεις μας, διατηρώντας πάντα το στοιχείο του ρεαλισμού στις προτάσεις μας. Εξάλλου, ανήκουμε στη γενιά που διαθέτει όλα τα εφόδια για να ξεχωρίσει και παράλληλα έχει, χάρη στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον αναγκαίο χώρο για να δράσει στο κόμμα και στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ενστερνιζόμαστε ως Οργάνωση το μήνυμα του νέου μας προέδρου Παύλου Μαρινάκη για μια «ΟΝΝΕΔ για όλους», η οποία θα απευθύνεται σε όλες τις νέες και όλους τους νέους, κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής ομάδας, ακόμα και σε αυτούς που τελικά δεν θα ενταχθούν στις τάξεις της. Με λίγα λόγια, θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε οι εκπρόσωποι των νέων στη Νέα Δημοκρατία και όχι οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στους νέους.

Για το λόγο αυτό δίνουμε έμφαση σε ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης, επιχειρηματικότητας, κράτους δικαίου και παιδείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμελούμε τους υπόλοιπους τομείς.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι κάτι που έρχεται, αλλά μια υφιστάμενη πραγματικότητα, η παρακολούθηση της οποίας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές κάθε χώρας. Οι εκκρεμότητες της Ελλαδας σε αυτό τον τομέα είναι τεράστιες, όμως μπορούν να καλυφθούν με την κατάλληλη εκμετάλλευση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε και την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Η χώρα χρειάζεται περισσότερες και καλύτερες δουλειές που θα ανταποκρίνονται στις γνώσεις και τις δεξιότητές μας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται επενδύσεις τόσο στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όσο και στις πιο «παραδοσιακές» δομές του επιχειρείν. Αυτό απαιτεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στις υπηρεσίες αυτές να ανθισουν, χωρίς να τις πνίγει με υπέρμετρους φόρους και εισφορές.

Η πρόσφατη εμπειρία της κοινωνικής αστάθειας κατέδειξε πόσο επιτακτική είναι η κοινωνική ειρήνη για μια ευνομούμενη και αναπτυσσόμενη πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ισχυροποιηθούν οι δύο πυλώνες του κράτους δικαίου, δηλαδή η δικαιοσύνη και η ασφάλεια. Τα άβατα δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία. Σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας πρέπει να κυριαρχεί η ελευθερία εντός των ορίων που θέτει ο νόμος και όχι η ισχύς κάθε θορυβώδους μειοψηφίας.

Τέλος, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης πρέπει να υπηρετούν το στόχο της δημιουργίας παραγωγικών επαγγελματιών και υπεύθυνων πολιτών, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται και θα αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, έχοντας ταυτόχρονα ανοιχτούς ορίζοντες.

Κλείνοντας, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αντιλαμβανόμαστε τα πάνω από 70.000 μέλη μας ως ευθύνη απέναντι σε κάθε ένα προσωπο ξεχωριστά. Χρέος μας είναι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να δικαιώσουμε την επιλογή τους να δραστηριοποιηθούν πολιτικά δίπλα μας. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις όλων των Ελλήνων και από πλευράς μας θα δώσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για να πετύχουμε την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας.