Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης μαζί με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και στελέχη της Οργάνωσης, στο πλαίσιο δράσεων που πραγματοποιεί η ΟΝΝΕΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, θέλοντας να συνεισφέρουν έμπρακτα και να ευαισθητοποιήσουν τους νέους γύρω από τα προβλήματα του περιβάλλοντος, εδώ και μια εβδομάδα έχουν πραγματοποιήσει μια πληθώρα  διαφορετικών δράσεων όπως καθαρισμούς παραλιών και πάρκων, συμβάλλοντας ενεργά από την πλευρά τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αποδεικνύοντας έμπρακτα  την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, σε συνέχεια μάλιστα της θεματικής εβδομάδας που διοργανώθηκε πέρυσι.

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού ιδρύθηκε το 1992 και σ’ αυτόν συμμετέχουν σήμερα 12 Δήμοι. Με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάπλαση της περιοχής, ο ΣΠΑΠ υλοποιεί μια σειρά εθελοντικών δράσεων, όπως αναδασώσεις και καθαρισμούς του δασικού περιβάλλοντος, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη και την ετοιμότητα των δήμων –μελών από τους φυσικούς κινδύνους, όπως οι πυρκαγιές, οι χιονοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δ. Πεντέλης κ. Βλάσσης Σιώμος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ για τις δράσεις του Συνδέσμου, συζητώντας μαζί τους για την ανάγκη καλλιέργειας μιας «πράσινης» κουλτούρας ήδη από το σχολείο προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο πως η προστασία του περιβάλλοντος και η μέριμνα για την διατήρηση του οικοσυστήματος μάς αφορά όλους, με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ να προτείνει την εισαγωγή ενός μαθήματος/ κύκλου σεμιναρίων ενταγμένων στο σχολικό πρόγραμμα, με έμφαση στην πυρασφάλεια και την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας από τέτοιες καταστροφικές ενέργειες.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την ξενάγηση των στελεχών της ΟΝΝΕΔ στο Πυροφυλάκειο της Πεντέλης, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές για τον τρόπο, με τον οποίο επεμβαίνουν σε περιπτώσεις ανάγκης, για τις δυσκολίες και τους κινδύνους της αντιπυρικής περιόδου, ενώ παράλληλα επιθεώρησαν τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τον ΣΠΑΠ.

Στο τέλος της  επίσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας, ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Αττικής Απόστολος Γούτας, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού Χριστίνα Γιασκουλίδη, η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη, ο Υπεύθυνος Συντονισμού του Εκτελεστικού Γραφείου Γιώργος Καψιώχας και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Στέργιος Σπάσος, ο κ. Σιώμος χάρισε στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ ένα μπουφάν με το λογότυπο του ΣΠΑΠ και στα στελέχη της Οργάνωσης από ένα αναμνηστικό μπλουζάκι, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την παρουσία τους. Ο Παύλος Μαρινάκης και τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ δεσμεύθηκαν πως σύντομα θα πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση με στόχο να γνωρίσουν από κοντά οι νέοι την αναγκαιότητα του εθελοντισμού, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στη μάχη για την προστασία του οικοσυστήματος.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, αφού συνεχάρη θερμά το προσωπικό και τους εθελοντές του Συνδέσμου για τη συλλογική δράση και προσφορά τους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε τα εξής: «Ήδη από την περασμένη χρονιά στην ΟΝΝΕΔ καθιερώσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την πραγματοποίηση μιας θεματικής εβδομάδας δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την επαγρύπνηση των νέων, την ενημέρωση και την πραγματική προσφορά. Στόχος μας είναι η πρακτική αυτή να γίνει συνείδηση σε όλους μας, υιοθετώντας συμπεριφορές που ενισχύουν την προσπάθεια μετάβασης σε μια κυκλική και βιώσιμη οικονομία που στοχεύει στον περιορισμό των φυσικών απειλών και την προστασία του πλανήτη μας, εισάγοντας μάλιστα όλη αυτή τη νοοτροπία ήδη από το σχολείο. Ειδικά για το θέμα της πυροπροστασίας, η χώρα μας δυστυχώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε δει πολλές φορές να παραδίδεται στις φλόγες, είτε εξ’ αιτίας της αμέλειας κάποιων, είτε εξ’ αιτίας εμπρηστικών ενεργειών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο ο φυσικός πλούτος της, όσο και η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων της. Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα με στόχο την αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής σε αδικήματα που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας».

Δείτε βίντεο από την επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στον ΣΠΑΠ:

https://youtu.be/SCnIj0WQHlE