Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το ερχόμενο Σάββατο 5 Ιουνίου, η ΟΝΝΕΔ ξεκινά ένα σύνολο δράσεων που αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη. Την έναρξη αυτών των δράσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, σηματοδότησε η πρώτη μετά από καιρό δια ζώσης εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με προσκεκλημένο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πως επηρεάζει τις νέες γενιές και ποια είναι τα μέτρα με τα οποία σκοπεύει η Κυβέρνηση να ισχυροποιήσει την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν μόλις πενήντα άτομα, όπως ορίζουν οι οδηγίες των ειδικών, πραγματοποιήθηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αλίμου, στο Λόφο Πανί. Τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι απαιτούμενες αποστάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν προστατευτικές μάσκες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, εκτός από μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, επηρεάζει άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας αφού όλοι οι συναφείς παραγωγικοί κλάδοι θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διαμορφώσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη εποχή με κύριους άξονες την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, την ανάδειξη νέων «πράσινων νησιών», την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το μετασχηματισμό του τομέα της ενέργειας μέσα από ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και δήλωσε: «Τη στιγμή που σχεδιάζουμε τη νέα ημέρα της χώρας μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν λησμονούμε ότι η επόμενη, παγκόσμια κρίση βρίσκεται ήδη εδώ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς στις ζωές μας, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα πιο συχνά αλλά και πιο έντονα. Στη μάχη αυτή, κατά της κλιματικής κρίσης, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων και διαθέτουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας, αναμορφώνοντας τον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. Ωστόσο, ξέρουμε ότι νικητές θα βγούμε μόνο ενωμένοι, μόνο εάν βρισκόμαστε όλοι μαζί στον κοινό αυτόν αγώνα. Έχουμε βαθιά πίστη ότι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας, το μέλλον μας, μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να χτίσουμε όλοι μαζί τη χώρα που θέλουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές», ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της ΟΝΝΕΔ για τα προσεχή σχέδια της Κυβέρνησης, επισήμανε πως οι επενδύσεις που θα γίνουν στον τομέα της ενέργειας θα δημιουργήσουν εκτός από καλύτερες κλιματικές συνθήκες, τρόπους ανάπτυξης και προόδου της έρευνας και της καινοτομίας αλλά θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλίμου Νικόλαος Αλεξόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Αλίμου Ιωάννης Αντωνάκης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, τον Πρόεδρο και τους νέους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Επιπλέον, τους Αντιδημάρχους ευχαρίστησε η ΟΝΝΕΔ για την παραχώρηση του χώρου όπου έγινε η εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό για την παρουσία του στην εκδήλωση της Οργάνωσης και δήλωσε: «Η γενιά μας μπήκε μπροστά και έδωσε το μήνυμα της νίκης με τον εμβολιασμό της κατά της πανδημίας, χτίζοντας σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματά του οι επόμενες γενιές. Και είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε, κάνοντας ο καθένας μας το ελάχιστο δυνατό, προσαρμόζοντας την καθημερινότητα ή την επαγγελματική του δραστηριότητα σε πιο πράσινες πρακτικές».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο:

https://www.dropbox.com/sh/ab2005ewma5inaw/AAC1AmkpzqhHVfv3EnXIF_ROa?dl=0