Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Στον νομό Μαγνησίας βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, συνοδευόμενος από στελέχη της Οργάνωσης, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα. Στόχος της επίσκεψης του προέδρου και των μελών της οργάνωσης ήταν να συνομιλήσουν με νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις, τόσο με μέλη της ΟΝΝΕΔ όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Μαγνησίας.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν οι εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης «MOUNTAIN HERBS – MANOLIA» στον Αλμυρό Μαγνησίας. Πρόκειται για μια επιχείρηση τρίτης γενιάς, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για περισσότερο από 50 χρόνια. Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ είχαν την ευκαιρία να  περιηγηθούν στο χώρο της παραγωγής και να συνομιλήσουν με τον 28χρονο ιδιοκτήτη Χρήστο Μυλωνά ο οποίος, έχοντας συνδεθεί από τα παιδικά του χρόνια με το άρωμα τσαγιού και την ποιοτική και βιολογική του καλλιέργεια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αποφάσισε να σπουδάσει γεωπονία και να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση έχοντας καταφέρει μέχρι σήμερα, το 80% της παραγωγής του να εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού.

Επόμενος σταθμός ήταν το βιολογικό οινοποιείο Τοκαλής στη Νέα Αγχιάλο, μια οικογενειακή επιχείρηση δεύτερης γενιάς, η οποία ξεκίνησε το 1990 τη βιολογική καλλιέργεια στα αμπέλια της οικογένειας, εφαρμόζοντας νέες καλλιεργητικές μεθόδους όπως είναι η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών, οι πυκνές φυτεύσεις και η μηχανική καταστροφή των ζιζανίων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρόεδρος και τα στελέχη της οργάνωσης ξεναγήθηκαν από τον νεαρό οινολόγο και ιδιοκτήτη Θησέα Τοκαλή στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία της εμφιάλωσης. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι ξεχωριστές ανάγκες του κλάδου της οινοποιείας, οι ποικιλίες κρασιών και τσίπουρου που παράγονται στην Ελλάδα αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα. Ο νεαρός ιδιοκτήτης εξήγησε στα στελέχη της ΟΝΝΕΔ τους λόγους που επέλεξε τη βιολογική αμπελουργία, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να προσφέρει στους καταναλωτές ένα προϊόν το οποίο να είναι ασφαλές και ποιοτικά «ξεχωριστό» από τα συνηθισμένα συμβατικά προϊόντα της αγοράς.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ επισκέφθηκαν τη βιομηχανική περιοχή Βόλου και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Λυκομήτρος Α.Ε.», που ως αντικείμενο έχει την κατασκευή ανεμογεννητριών. Το μεράκι των νεαρών Χρήστου και Βαγγέλη Λυκομήτρου να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1983, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυση της LYKOMITROS STEEL Α.Ε. το 2006. Το ανθρώπινο δυναμικό της ανέρχεται σε περισσότερα από 300 άτομα και υλοποιεί έργα υψηλών απαιτήσεων, όπως πλατφόρμες και εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συνδυάζοντας το άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με το σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει, έχει κατορθώσει να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά, ενώ η παρουσία της είναι δυναμική και στις αγορές του εξωτερικού. Έχει στο ενεργητικό της εξαγωγές στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Συρία, τη Γαλλία και την Αυστρία, ενώ αποτελεί το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που κατασκευάζει βάσεις ανεμογεννητριών.

Ακόμη, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ επισκέφθηκαν την επιχείρηση «ΙSTION», που δραστηριοποιείται στο λιμάνι της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για τουριστική επιχείρηση ενοικίασης ιστιοπλοϊκών και εκπαίδευσης skippers. Αναλαμβάνει, ακόμη, την οργάνωση διαδρομών, αλλά και την ξενάγηση στα νησιά των Σποράδων. Ο ιδιοκτήτης  της επιχείρησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσήλωση της εταιρείας στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών έπαιξε κομβικό ρόλο στη συντήρηση της συνεχώς αυξανόμενης εισροής επισκεπτών, σε μια περιοχή με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα κέντρο καινοτομίας στο οποίο συστεγάζονται δυο νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ περιηγήθηκαν αρχικά στην νεοφυή επιχείρηση «SDENG», η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο της μελέτης εφαρμογών (detailed engineering), με χαρακτηριστικό έργο στο οποίο έχει συμμετάσχει, να είναι το Ολυμπιακό στάδιο του BAKU, ενώ στη συνέχεια, σειρά είχε η επιχείρηση «Centaur Analytics», η οποία κατασκευάζει ειδικούς αισθητήρες με εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα. Ο αγρότης πλέον γίνεται «ψηφιακός» αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία που του παρέχονται, προκειμένου να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις καλλιέργειές του προστατευμένος μάλιστα από τα καιρικά φαινόμενα, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι του ανθρώπινου δυναμικού της «Centaur Analytics». Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις, δίνουν πολλές ευκαιρίες στους νέους Έλληνες επιστήμονες, καθώς διατηρούν ως πάγια στρατηγική τους την πρόσληψη νέων επιστημόνων από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα από τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ μεταφέρθηκαν στο κέντρο του Βόλου, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη νέας γενιάς αγροτική παραγωγή. Τα μέλη της τοπικής οργάνωσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της τοπικής οικονομίας. Υπογράμμισαν, ακόμη, την ανάγκη δραστηριοποίησης ακόμη περισσότερων νέων ανθρώπων της περιοχής στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής όπως η γεωργία και η αμπελουργία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, τα μέλη της ΟΝΝΕΔ συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής Ζέττα Μακρή, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τους βουλευτές Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, Θανάση Λιούπη, Κώστα Μαραβέγια καθώς και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους Μαγνησίας Θανάση Μόρα, Γιώργο Κίτσιο, Γρηγόρη Ιγγλεση και Γιάννη Τέα και τον πρόεδρο ΔΕΕΠ ΝΔ Νίκο Αθανασάκη.

Η περιοδεία της ΟΝΝΕΔ στον νομό Μαγνησίας ολοκληρώθηκε με την προγραμματισμένη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας για την επέτειο των 48 χρόνων της οργάνωσης με τίτλο: «48 χρόνια ΟΝΝΕΔ, 48 χρόνια στην πρώτη γραμμή», παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου, που ήταν και οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα με μαζική συμμετοχή νέων από όλο το νομό.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Για εμάς, είναι πολύ σημαντική η συνεχής επαφή με τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα. Η  σημερινή επίσκεψη στο νομό Μαγνησίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα, όχι μόνο γιατί συνάντησα άξια στελέχη και νέα μέλη της Οργάνωσης, που προέρχονται από το νομό Μαγνησίας, αλλά γιατί είχα την ευκαιρία και τη χαρά να γνωρίσω ανθρώπους που δημιουργούν στον τόπο τους και θέλουν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς. Να συνεχίσουμε να αποτελούμε μια παρεμβατική νεολαία, χρήσιμη στους νέους. Μια νεολαία που έχει ως προτεραιότητα της, να έχει η γενιά μας μια καλύτερη ζωή. Αυτή είναι και η προτεραιότητα του προέδρου μας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ολόκληρη η νέα σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ αντιπροσωπεύει ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες. Θέλουμε κάθε ένας να μπορεί να εκπροσωπεί ξεχωριστά ανθρώπους της γενιάς του. Θέλω λοιπόν, σήμερα, εδώ να δεσμευτώ ότι η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά, να διαμορφώνει τις εξελίξεις και ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους νέους».

Τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου συνόδευσαν στην περιοδεία ο υπεύθυνος περιφερειακών οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ Φάνης Πασχάλης, ο υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης Σταμάτης Σταμέλος, ο πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας Απόστολος Κουταρέλος, το μέλος ΠΕ ΝΔ Κώστας Τσαγκλιώτης, ο αναπληρωτής διευθυντής της ΟΝΝΕΔ Μιχάλης Μιχαλάκης, τα μέλη ΚΕ Θανάσης Σούκιας και Δημήτρης Χατζής, ο πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Βόλου Απόστολος Καντόλας, ο αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αλμυρού Νώντας Μποτός, το μέλος ΟΝΝΕΔ Αλμυρού Θανάσης Δαλακούρας, και τα μέλη ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας Μαρία Καραγιάννη, Σπύρος Μαλαμούσης, Δήμητρα Χατζοπούλου, Kωνσταντίνα Παλάσκα, Θεόδωρος Τζούμας, Αθανάσιος Καρκάλας και Δήμητρα Κιαλέ.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοδεία στο νομό Μαγνησίας εδώ:

https://www.dropbox.com/sh/jv4jq0uz0862sdo/AAC6jR0i6klKBlMBVBzekmLna?dl=0