Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content

Τη νέα της καμπάνια με τίτλο «Άσε τη δουλειά σου να μιλήσει» εγκαινίασε η ΟΝΝΕΔ. Στόχος της καμπάνιας αυτής είναι, μέσα από ανοιχτές συναντήσεις με νέους επαγγελματίες, να ακουστούν οι ανησυχίες τους, οι προβληματισμοί τους αλλά και να προωθηθούν νέες πολιτικές και προτάσεις για τη βελτίωση της εργασιακής τους καθημερινότητας. Απώτερος σκοπός είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης ανάπτυξης για κάθε εργασιακό κλάδο.

Η πρώτη ανοιχτή συζήτηση αφορούσε τον κλάδο των υγειονομικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19 βρίσκονται ανελλιπώς στην πρώτη γραμμή και πραγματοποιήθηκε στο Myrtillo Cafe, μια καφετέρια, η οποία απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία.

Κεντρικοί ομιλητές στην ανοιχτή συζήτηση με συντονίστρια τη Διευθύντρια του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ Στεφανία Κάκαρη, ήταν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Απιδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης.

Η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, οι αναβαθμίσεις που έγιναν στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις που θα ευεργετήσουν τον κλάδο των υγειονομικών, αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν μαζικά νέοι άνθρωποι από τον τομέα της υγείας, όπως για παράδειγμα, γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και διατροφολόγοι. Στο πλαίσιο της συζήτησης οι νέοι υγειονομικοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επιπλέον κινήτρων στο υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αναχαιτιστεί ακόμα περισσότερο το brain drain. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη δημιουργία προγραμμάτων επιπλέον εκπαίδευσης και εξειδίκευσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπαίδευσης των ειδικευομένων, καθώς η λίστα αναμονής για την ειδικότητα μας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσει έναν νέο γιατρό στο εξωτερικό, τόνισαν κάποιοι από τους νέους γιατρούς που συμμετείχαν στη συζήτηση. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων παρευρισκόμενων, αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που αξίζουν οι νέοι υγειονομικοί στη χώρας μας, αλλά και στις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης με κατεύθυνση την αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των κλινικών.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του: «Θα ήθελα να ακούσω τα προβλήματα σας και να γίνει μία συζήτηση μαζί σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι στη ζωή σας να έχετε εργασία και να μην είστε άεργοι της ντουντούκας, να μην είστε συνδικαλιστές του πανό ή αιώνιοι φοιτητές. Στον τομέα της υγείας θα αναφερθώ σε τρία σημεία: Αρχικά, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπου δημιουργούμε έναν νέο θεσμό τον Προσωπικό Γιατρό δίνοντας σοβαρά κίνητρα στον νέο γιατρό να ενταχθεί. Επίσης στο κομμάτι της πρόληψης για πρώτη φορά έχουμε πέντε οργανωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, καρκίνου της μήτρας, καρδιαγγειακές παθήσεις και παιδικής παχυσαρκίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι 2.411 γυναίκες έχουν διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο ευρήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς βαριές θεραπείες και μαστεκτομή. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων. Eπιπλέον ενισχύσαμε το ΕΣΥ. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί 1,5 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων τα 700 εκ. αφορούν κτιριακή αναβάθμιση και επιδιώκουμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου ώστε να υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας  που να παρέχει δωρεάν δημόσια υγεία στον πολίτη.Το αν αυτό θα το παρέχουμε από κρατικές ή ιδιωτικές δομές δεν πρέπει να μας απασχολεί. Το ΕΣΥ θα ανοίξει για να γίνει πιο ελκυστικό στους νέους. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ελεύθερες εργασιακές σχέσεις ώστε να μπορέσει ο γιατρός να έχει δυνατότητα συνεργασίας  με το δημόσιο μέσω της μερικής απασχόλησης. Σημαντικός παράγοντας είναι τα χρήματα και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου.  Ιδιαίτερα σημαντικές και οι συνθήκες εργασίας, το καλύτερο περιβάλλον που επιδιώκουμε μέσω της κτιριακής αναβάθμισης αλλά και η αξιοκρατία. Στο νέο νομοσχέδιο γίνονται κρίσεις για να υπάρχει αξιοκρατία».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τις οποίες η,  προσκείμενη στη ΝΔ, παράταξη “Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο – ΔΗ.ΚΙ. – ΙΣΑ” εκλέχθηκε πρώτη με συντριπτικό ποσοστό 51%. «Η παράταξη μας πιστεύει στην γνώση και στην επιστήμη» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Πατούλης, και τόνισε ότι «η σημερινή μας συνάντηση σχετίζεται με το Αύριο της Υγείας στην χώρα του Ιπποκράτη. Η Ελλάδα αποτελεί την μήτρα παραγωγής ιατρικού δυναμικού για την Ευρώπη, την Αμερική, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία και τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια των πέντε ηπείρων. Η Ιατρική γνώση και η διεθνής διάκριση των ελληνικών ιατρικών μυαλών είναι η  δύναμη την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στον τόπο μας ως πυλώνα ανάπτυξης για το Αύριο · όχι μόνο στο χώρο της Υγείας αλλά και εθνικά, για ολόκληρη την χώρα. Είμαστε όλοι εδώ, είμαστε ενωμένοι, και γνωρίζουμε πώς θα συμβληθούμε για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην Πρόοδο: αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες του Τουρισμού Υγείας, δημιουργώντας νέες υποδομές, και προσελκύοντας το παγκόσμιο κοινό στην Ελλάδα για προϊόντα και υπηρεσίες υγείας, αντί να «εξάγουμε» τους περιζήτητους, τελικά, Έλληνες γιατρούς μας. Πασχίζουμε από κοινού για  καλύτερες συνθήκες εργασίας και κίνητρα για τα νέα επιστημονικά μυαλά, ώστε να παραμείνουν στην χώρα, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, να επιστρέψουν εκείνους που μετανάστευσαν κατά τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης».

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη για την παρουσία τους στην πρώτη συζήτηση της νέας μας καμπάνιας «Άσε τη δουλειά σου να μιλήσει», αλλά και όλους εσάς τους νέους υγειονομικούς για τη μαζική συμμετοχή σας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να δημιουργήσουμε προοπτικές ακούγοντας τους νέους που ασχολούνται με τον εκάστοτε κλάδο. Να δημιουργήσουμε λύσεις μέσα από τις προτάσεις τους και να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας μας. Ο κλάδος των υγειονομικών βρίσκεται στο κέντρο του μεταρρυθμιστικού ενδιαφέροντος της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Η προσφορά του υγειονομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ανυπολόγιστης αξίας. Έχει, όμως, αποδειχθεί, και θα συνεχίσει να αποδεικνύεται πως αυτή η μακροσκελής δοκιμασία στάθηκε αφορμή για να διορθωθούν παθογένειες δεκαετιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανοιχτή συνάντηση με νέους υγειονομικούς εδώ:

https://www.dropbox.com/sh/ywbiozyzpncikvc/AACYluvLGCpM4j3BMFSGZlNia?dl=0