Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Skip to main content
Δελτία Τύπου

ΟΝΝΕΔTalks – Καταπολεμάμε τον ιό και των fake news, καλεσμένος ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: Απαντήσεις για όλα, πρωτοφανής συμμετοχή κοινού

By 13 Νοεμβρίου 2020No Comments

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή συζήτηση της ΟΝΝΕΔ με προσκεκλημένο τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της ΟΝΝΕΔ και νέων ανθρώπων, μίλησε για την υγειονομική κατάσταση της χώρας, τις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται και για την πανδημία και το σχέδιο αντιμετώπισής της από την Κυβέρνηση, αλλά και τα επόμενα βήματά μας μετά τα αισιόδοξα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

Τη συζήτηση παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 2000 μοναδικοί χρήστες ενώ το hashtag #onnedtalks αναδείχθηκε μέσα στις τάσεις του Twitter από τα πρώτα κιόλας λεπτά της live μετάδοσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκεται ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη για την πρόσκληση. 

Ο κ Πέτσας μίλησε για τις διαχρονικές αξίες της παράταξής μας που οδηγούν τους πολίτες σε ευημερία και την κοινωνία σε πρόοδο. «Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, όλοι γράφουμε ιστορία. Όχι μόνο εμείς που έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά, σε συνθήκες πανδημίας, κυρίως οι πολίτες που εφαρμόζουν τα μέτρα που υπαγορεύουν οι ειδικοί. Έχουμε το βάρος της ευθύνης να βγάλουμε τη χώρα από αυτήν την πρωτοφανή κρίση των καιρών μας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, οι οποίες δυστυχώς μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές και  οικονομικές συνέπειες».

Αναφορικά με τα fake news ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Είναι εύκολο για κάποιους να δίνουν τροφή στην παραπληροφόρηση,  καθώς προσδοκούν να κερδίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Ειδικά σε μια περίοδο, που οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και μπορούν πιο εύκολα να πέσουν θύματα των fake news».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της ΟΝΝΕΔ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχει συνεκτικό σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών ξεκινώντας από το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Πάνω από 25 εκατομμύρια εμβόλια θα είναι διαθέσιμα ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «ανοσία της αγέλης» υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέρριψε από την αρχή μία τέτοια στρατηγική, η οποία άλλωστε δεν απέδωσε σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Και έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. 

Ο κ. Πέτσας τόνισε τη διαφορά μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της προβολής ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογικών θεωριών. Επικαλέστηκε μάλιστα τη δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να εφαρμόζουν τους κώδικες δεοντολογίας ώστε να προστατεύσουν το κοινό τους από την παραπληροφόρηση και τα fake news. Για τις ψευδείς ειδήσεις γύρω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, τις χιλιάδες προσλήψεις έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη κλινών ΜΕΘ», αν αυτό απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3,3 δις λέγοντας πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα συνεχίσουν να έχουν τη στήριξη του κράτους. «Αν είχαμε δώσει όλα τα χρήματα το Μάρτιο, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας θα έμενε χωρίς δίχτυ ασφαλείας». Αναφορικά με την πορεία του Πολυτεχνείου, είπε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σεβαστούν τον νόμο, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για βουλευτές που έχουν ορκιστεί να τον φυλάττουν.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για την παρουσία και τις διαφωτιστικές του απαντήσεις, δήλωσε: «Η παραπληροφόρηση κυριάρχησε πολλές φορές στη χώρα μας και χρησιμοποιήθηκε από πολλούς για να αποκομίσουν πολιτικό χρόνο και δημοσιότητα. Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο οι βασικοί εκφραστές fake news να κυβερνήσουν τον τόπο μας. Εκμεταλλευόμενοι πολλοί τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Για εμάς όμως, η αποδόμηση των fake news είναι ζωτικής σημασίας, αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει παραμείνει πιστός στη δέσμευσή του να μιλάει πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και ειδικά απέναντι στους νέους». 

Ολόκληρο το ΟΝΝΕΔ Talk με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: